Családállítás – a családi lélek megismerése

Családállítás – a családi lélek megismerése

Címlap / Életmód / Egészség / Családállítás – a családi lélek megismerése

Egyre népszerűbbek hazánkban is a családállítással foglalkozó csoportok. Ezek vezetői általában képzett szakemberek, ideális esetekben pszichoterapeuták, akik irányítják a családállító csoport munkáját és segítenek közösen és egyénileg is a tanulságok levonásában.

Családállítás

Az elmélet szerint létezik egy úgynevezett „családi lélek” vagy más néven „mindentudó mező”, amely akkor is hatással van a család tagjaira, ha azok esetleg nem is ismerték egymást.
A születés pillanatában minden családtag részévé válik mindennek, és mindez erős hatással lehet a tagok életére – akár generációkkal később is.

Egyén a családban

A család körvonalai nehezen megfoghatóak, mivel azok számtalan generációra vezethetőek vissza.
A családállítás elmélete szerint az egyes egyének nem csak származásuk miatt ágyazódnak bele a családtagok egésze által alkotott történetbe és lelkiségbe, de egyben sorsukra is hatással lehetnek a család akár ismeretlen történetei is.

Problémák felkutatása

A családállítás lényege, hogy a család szereplőinek felállításával és megszemélyesítésével ismerjük meg a családon belüli dinamikát és lehetőség szerint tárjunk fel olyan konfliktusokat, problémákat, amelyek a család tagjai között úgymond öröklődhet.
Ezek a problémák ugyanis a múltból komoly problémákat okozhatnak a jelenben is.

Ismeretek nélkül

A testi vagy lelki problémákra, esetleg megoldhatatlannak látszó konfliktusok kezelésére úgy is lehetőség van, hogy valaki egyáltalán nem ismeri a család történetét.
Az alkalmazott módszertan szerint idegen emberek, a csoport résztvevői személyesítik meg a saját családunk soha nem ismert tagjait, és elmesélik, hogy mit éreznek.

Szülő-gyermek kapcsolati problémákra

A szakemberek azt ajánlják, hogy egyes problémák esetén kifejezetten tanácsos kipróbálni a családállítást.
Ha felnőtt emberként is hiányérzetünk, vagy lezáratlan konfliktusunk, esetleg indokolatlan feszültség van bennünk a szüleink iránt, akkor érdemes egy ilyen módszerrel utánajárni, hogy mi is lehet a háttérben.

Pszichés problémák

Sok pszichés probléma megoldása lehet a családállítás, mivel olyan információkat hozhat fel, amelyeket egyetlen más terápia vagy gyógyszeres kezelés sem tud megtenni.
A családállítás hasznos lehet, ha pánikbetegséggel vagy depresszióval küzdünk, sőt különböző függőségek esetén is elképzelhető, hogy könnyebben találjuk meg a kiutat a módszer segítségével.

Hókusz-pókusz?

A családállítás néhány évtizede ismert, és az egész világban számtalan alkalmazója létezik már. Tudományos eredmények bizonyítják hatékonyságát, hiszen a részvevők nagy százaléka elindul a probléma megoldása felé vezető úton.
Konkrét magyarázat nem létezik az eredmények igazolására, de vajon ki meri egyértelműen kimondani azt, hogy a család szelleme nem hathat ott is, ahol eddig nem is gondoltuk volna?

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!