Egészség / Életmód / Lélek

Nem csak nyilvánvaló okai lehetnek annak, ha a párkapcsolatod miatt vagy depressziós

Nem csak nyilvánvaló okai lehetnek annak, ha a párkapcsolatod miatt vagy depressziós

Ha a depresszióról hallunk, akkor általában valamilyen nagy tragédia, lelki törés utáni állapotra gondolunk, holott az állandósuló rosszkedv a hétköznapok szerves része is lehet. Emlékszem, amikor egyszer igazán mélypontra kerültem, hogy nem volt erőm kimászni az ágyból, senkivel sem akartam beszélni, napokig még a redőnyt sem húztam fel. Csak akkor sikerült túllendülni ezen a helyzeten, amikor realizáltam a történteket, és felvázoltam magam előtt a továbblépési lehetőségeket.

Bele sem merek gondolni, milyen érzés, amikor valakinek nincs lehetősége meggyászolnia a múltat, mert a mindennapjainak a szerves része az, aki a fájdalmat okozza… A depressziós tünetek azonban nem csak olyan nyilvánvaló okok miatt jelentkezhetnek a párkapcsolatokban, mint amilyen a fizikai bántalmazás, vagy a félrelépés…

Úgy érzed, egyedül nem tudsz döntéseket hozni

Természetes dolog, hogy a nagyobb volumenű kérdésekben közösen döntötök a szerelmeddel, és semmi okod az aggodalomra, ha a kisebb eseményeket illetően is egyeztettek. Akkor azonban érdemes elgondolkoznod, ha szinte görcsbe rándul a gyomrod és tehetetlennek érzed magadat, mikor valamiben nélküle kell döntened.

Meg sem fordul a fejedben, hogy igen mondj egy csajos bulira anélkül, hogy vele egyeztetnél?

Állandóan az lebeg a szemed előtt, hogy Ő ezt úgyis jobban meg tudja csinálni? Vitás kérdésekben rendszeresen alulmaradsz? Ha igennel válaszoltál a kérdésekre, ideje elgondolkoznod azon, mennyire élsz elnyomó kapcsolatban.

Amennyiben a partnered uralkodik rajtad és nem tekinthető egyenlőnek a köztetek levő kapcsolat, az hosszútávon depressziós tüneteket is kiválthat nálad. Nem tűnik úgy, hogy aggódnod kellene azon, hogy alulmaradsz a nézeteltérésekben, azonban ha állandóan ezt tapasztalod, akkor az aláássa a magadba vetett hitet. Gyengének, erőtlennek és tehetetlennek fogod érezni magadat a szerelmed nélkül, ami sem a kapcsolatotoknak, sem az önállóságodnak nem tesz jót.

Irányítása alá von

Ha érzelmileg függünk valakitől, akkor az illető az orrunknál fogva tud vezetni – ha nem szeret kellően a párod, vagy éppenséggel élvezi a hatalmi helyzetet, akkor nagyon könnyen át tudja venni az irányítást az életed felett.

Míg a döntésképtelenség megbújhat lappangva a háttérben, addig a tudatos irányítás már meglehetősen nyilvánvaló. Ekkor a párod konkrétan megmondja, mit csinálj, milyen döntéseket hozz, és nem is tűr ellentmondást. A különféle döntéshelyzetekben mindig előnyt élvez. Az ő tervei előbbre valóak és fontosabbak, a te céljaid folyton háttérbe szorulnak, majd fokozatosan el is tűnnek.

Sosem szerencsés, ha akár kicsit is azt érzed, hogy gyerekként, alárendeltként kezel, vagy utasítgat különféle teendők elvégzésére. Ha ilyet tapasztalsz, az rövidtávon is véget vet a szerelemnek, évek alatt pedig kizsigerel, és önértékelési problémákhoz vezet.

Folyton kritizál

A legtöbb ember nem fogadja túl jól a kritikát, hiszen az egyfajta negatív minősítés, azt fedi fel, hogy valamit rosszul csinálunk. Szerencsés helyzet, ha sikerül egy ilyen jellegű beszélgetés után kívülről látnod magadat és észrevenned, ha a kritika építő jellegű, segítő szándékú volt. Ám pontosan azért, mert a gyengeségeinkre hívja fel a figyelmet, a kritika nagyon fájó és bántó is tud lenni, és bizony a szeretteinktől esik a legrosszabbul.

Persze azok, akik igazán szeretnek, téged is csak egész biztosan okkal, és akkor is finoman véleményeznek, nem áll a háttérben bántó szándék.

Ellenben hosszútávon depressziós tüneteket okozhat az, ha folyton azzal szembesülsz, hogy semmit sem csinálsz jól. Ez a munkahelyeden éppúgy feszélyezhet, mint otthon, de míg munkahelyet viszonylag könnyű váltani, addig a párkapcsolatokat illetően már nem ennyire egyszerű a helyzet. Ha rendszeresen onnan kapsz bántást és negatív véleményezést, ahol egyébként fel kellene töltődnöd, az nyilvánvaló, hogy hosszútávon feszélyezett lelkiállapothoz, és állandósuló rosszkedvhez vezet.

Kép forrása: ilolab/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást