Életmód / Egészség

Nem csak genetika: az oka, hogy túl hamar őszülni kezdesz

Van, aki festék alá rejti, van, aki büszkén viseli. Az ősz hajszálak idővel mindenki fején megjelennek, de míg van, aki nyugdíjas korában is elvétve talál néhány fehér szálat, mások már az egyetem végén észreveszik az ezüstös csillogást. Nyilván sok múlik azon, mit örökölsz a szüleidtől, de más dolgok is befolyásolják, hogy mikor kezd eltűnni a festékanyag a hajadból.

Környezetszennyezés

A levegőben lévő mérgek és szennyeződések szintén előidézhetik a korai őszülést. Ezek a vegyi anyagok szabad gyököket – vagy oxidatív stresszt – generálnak, amelyek károsítják a melanin termelést és felgyorsítják a haj öregedését – állítják a tanulmányok. Ugyanakkor amint a haj kikerül a tüszőből, már egy élettelen anyag lesz, vagyis a szennyezett levegővel való érintkezés már nem tehet benne kárt, a valódi különbséget az jelenti, ami a tüsző szintjéig eljut. Így, bár a környezeti hatások is befolyásolhatják az őszülést, más, „belső” szennyezések hatása sokkal jelentősebb. És ezzel el is érkeztünk a következő okunkhoz.

Stressz

Sok vita folyik a tudományos világban arról, hogy a stressz okozhat-e közvetlenül őszülést, és bár mindenki ismer történeteket valamilyen hatalmas trauma hatására egy éjszaka alatt megőszült emberekről, ezeknek nem sok valóságalapja van – hiszen a haj maga nem cserélődik le egyetlen éjszaka, és csak az eleve melanin nélkül növő szálak lehetnek fehérek.

Ugyanakkor a szakértől úgy vélik, a stressz felgyorsíthatja a genetikailag egyébként is előrejelezhető folyamatokat.

Azaz, ha a génjeid alapján még hosszú-hosszú évekig nem kezdenél el őszülni, akkor a stressz hatására sem fogsz, azonban ha a génjeid miatt egyébként is őszülni kezdenél, a nagy mértékű stressz előbbre hozhatja és felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

Olvastad már?  A tudomány szerint így jönnek létre a rossz szokások – és így szabadulhatsz meg tőlük

Cigarettafüst

Ha még egy okot kerestél eddig a leszokásra, akkor gondolj a hajszínedre! A dohányfüst ugyanis – akár aktívan, akár passzívan szívod – nem csak számos betegség kockázatát növeli meg és a bőrödet öregíti, de a hajad őszülését is okozhatja. Egy 2013-as felmérésben azt találták, hogy a dohányosok két és félszer nagyobb eséllyel kezdenek el korán őszülni nem dohányzó társaikhoz képest, ennek oka pedig minden valószínűség szerint a cigarettázás közben felszabaduló elképesztő mennyiségű szabad gyökben keresendő.

Változik a hormonszinted

A korral persze változik a külsőnk, de a hormonális változások különbséget jelenthetnek már az előtt is, hogy elkezdenénk „öregedni”.

A hormonok miatt idővel megváltozhat a hajad textúrájában, sűrűségében és igen, a színében is.

Ez a folyamat a 30-as éveidben válik a leginkább szembetűnővé. Hogy az ösztrogén, a progeszteron és a kortizol pontosan hogyan befolyásolják a haj szürkülését, azt a szakértők még most is vizsgálják, hiszen van, aki a hormonális hatások változására erősen őszülni kezd, míg vannak olyan 50-es, menopauza előtt álló nők, akiknek egyetlen ősz hajszáluk sincs. Valószínű, hogy a hormonok más hatásokkal együtt, a genetikával, környezettel karöltve határozzák meg a hajszínedet.

Olvastad már?  Koronavírus: Ezekre kell figyelned, ha fertőzött beteggel élsz egy háztartásban - Hivatalos ajánlások

Autoimmun betegség

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de azért megemlítjük, hogy a korai őszülés okozója akár egy autoimmun betegség is lehet. Az alopecia areata nevű rendellenességben szenvedőknek kicsi, kerek foltokban hullik ki a hajuk, majd amikor visszanő, nem az eredeti színükben, hanem őszen jelennek meg a hajszálak.

Ennek oka, hogy, hogy az immunrendszer megtámadja a saját szőrtüszőket, ami a haj elvesztéséhez vezet.

Ha az őszülés foltokban jelenik meg, és ezekben a foltokban korábban hajvesztést is tapasztaltál, akkor feltétlenül keresd fel a háziorvosodat vagy egy bőrgyógyászt.