Életmód / Egészség

Crohn-betegség – A krónikus bélgyulladás tünetei és kezelési lehetőségei

A Crohn-betegség – röviden – a krónikus bélgyulladást takarja, amely elsődlegesen a bélrendszer nyálkahártyáját érinti. Számtalan kínos és kellemetlen tünet kíséri, és sajnos egyelőre nem tudják maradéktalanul gyógyítani. De szerencsére már léteznek kezelési lehetőségek, melyek segítenek a betegek életminőségét javítani!

Miről is van szó?

A Crohn-betegség gyorsan, váratlanul, de fokozatosan is kialakulhat, leggyakrabban hasmenéssel és erős hasi fájdalommal jár. Általában a vékonybél alsóbb szakaszaira koncentrálódik a probléma, de időnként kiterjedtebb a gond, és a vastagbél, a végbél, a gyomor, sőt a nyelőcső és a szájüreg is érintett – bár utóbbiak jóval ritkább esetben.

Egyelőre sajnos nem tudják, mi okozza a betegség kialakulását, de több elmélet is van ezzel kapcsolatban – egyesek autoimmun folyamatokat, mások örökletes tényezőket, megint mások lelki okokat feltételeznek, de az is előfordulhat, hogy ezek a tényezők együttesen járulnak hozzá a Crohn-betegség megjelenéséhez.

Kínzó tünetek

A korábban említett hasmenés és a hasi fájdalom már önmagában is bőségesen kimeríti a kínzó és kellemetlen „kategóriát”, főleg, ha azzal számolunk, hogy súlyosabb esetekben akár naponta tízszer-tizenkétszer is sor kerülhet az illemhelyiség meglátogatására. Mégis, a Crohn-betegséghez más tünetek is tartoznak.

Ezek gyakran közvetlenül érintik a bélrendszert, hiszen a gyulladás következtében megduzzadnak a bélfalak, majd kialakulnak a fekélyek, amik akadályozzák a belek normális mozgását. Ennek eredményeképpen rendszeressé válnak az alhasi görcsök (általában a has jobb alsó részén), amik annyira kellemetlenek is lehetnek, hogy hányással, ágyhoz kötöttséggel párosulhatnak. A betegség előrehaladtával gyakran megjelennek a tályogok és sokszor előfordul a bél perforációja is.

Vérzés és fogyás

Nem kell azonnal Crohn-betegségre gondolnod, ha vért találsz a székletedben, de az biztos, hogy ez egy olyan probléma, amivel nyomban meg kell látogatni az orvost. Mivel Crohn-betegség esetében a tápanyag a gyulladt területeken is óhatatlanul áthalad, könnyen előfordulhat, hogy élénk piros vér kerül az étel, végül pedig a széklet közé. Ez idővel odáig fajulhat, hogy a vérzés állandósul, és mennyisége fokozottan erősödik.

Az említett tünetek után már egészen nyilvánvaló, hogy a Crohn-betegség fogyással is jár, és csökken az étvágy, aminek mentális és fizikai okai is vannak. Mindezek következtében még alacsonyabb lesz az egyébként is problémás tápanyag-utánpótlás, így villámgyorsan megjelenhetnek a különféle hiánybetegségek.

Kockázati tényezők

Bár kialakulásának pontos okát nem ismerjük, azt tudjuk, milyen rizikófaktorok növelik annak esélyét. Íme egy újabb ok, amiért érdemes leszoknod a dohányzásról: azok körében, akik rendszeresen rágyújtanak, gyakoribb a Crohn-betegség.

Valószínűleg környezeti tényezők is befolyásolják kialakulását, ugyanis az iparosodott nagyvárosokban nagyobb arányban diagnosztizálják a betegséget. Bár sokak számára furcsa, a Crohn inkább a fiatalabb nőket és férfiakat érinti, különösen veszélyeztetett a 14-30 év közötti korosztály, de már kisebb gyerekeknél is feljegyezték az előfordulását. Mindezek mellett természetesen a helytelen étkezés és a stressz is elősegítheti a Crohn-betegség súlyosbodását.

Kezelési lehetőségek

Amint azt már említettük, jelenleg nincs olyan terápia vagy módszer, ami teljes gyógyulást hozna, a Crohn-betegségben szenvedők egész életükben gyógyszerszedésre szorulnak, sőt időnként akár műtéti beavatkozással is számolniuk kell (néha sürgősen). A gyógyszeres kezelés azonban segít a szinten tartásban, és mivel  tünetei hullámzóak, a „nyugalmi” időszakban a pácienseknek jóval kevesebb panaszuk van.

Esetükben ugyanakkor létfontosságú a megfelelő táplálkozás, az egészséges életmód és a rendszeres kontroll.

Mivel sokak szerint a Crohn lelki eredetű betegség, ezért pszichológus felkeresését is javasolni szokták, aki segíthet kideríteni a probléma gyökerét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást