Mivel alapvetően szénhidrát csökkentett étrenden vagyok, nem csupán az inzulinrezisztencia, de az alakom megőrzése érdekében is, ezért úgy van elosztva a szénhidrátbevitelem, hogy reggel viszonylag magasabb adag, tízórai egy kisebb löket és utoljára ebédre eszem magasabb mennyiségű szénhidrátot. A tízóraim valahogy úgy szokott kinézni, hogy egy alma egy szelet puffasztott rizzsel, vagy sovány túró puffasztott rizzsel, vagy csirkemellsonka puffasztott rizzsel…
Nem kell hozzá különösebb szemfülesség, hogy rájöjjünk, ez a puffasztott rizs téma némileg fix, és meglehetősen egyhangú része a tízóraiknak. Ennek kiküszöbölésére kerestem valami megoldást. Az egészségtudatosság és a jó alapanyagok mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy előre el tudjak készíteni lehetőleg egy hétre való adagot, és ne kelljen vele sokat vesződni.
Ez a ropogós kenyérszerű finomság minden szempontnak megfelel.
Teljes kiőrlésű lisztből, és magokból van, azaz jó szénhidrátok, olajok és rostok alkotják. A konkrét munka vele nem több 15-20 percnél és egy hétig bőven eláll.
Hozzávalók:
- 65 g teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
- 20 g teljes kiőrlésű zabliszt,
- 100 g mag vegyesen: lenmag, napraforgómag, tökmag, szezámmag, chia mag,
- 1 kk só,
- 1 kk sütőpor,
- 0,5 dl kókuszolaj,
- 1 dl víz.
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat keverd jól össze.
- Add hozzá az olajat és annyi vizet, amitől már összeáll egy tésztává az egész.
- Keverd jól össze és tedd félre legalább 30 percre.
- Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
- Nyújts ki a tésztát két sütőpapír között téglalap alakúra, kb fél cm vastagon.
- Vedd le róla a felső sütőpapírt és az alsó sütőpapírral együtt húzd át egy tepsibe.
- Vagdosd be előre a tésztádat még sütés előtt a kívánt formára. (Nálam meg téglalap alakú forma lett.)
- Süsd 170 fokon 30 percig, majd hagyd a tepsiben kihűlni.
- Egy jól záródó műanyag dobozban tárolva napokig eltartható.
Tipp: Variáld ízlés szerint a magokat benne, én adtam hozzá egy kis fokhagyma port is, de olaszos fűszerkeverékkel is próbálkozhatsz.