„A legjobb dolog, ami az almával történhet” – különleges, minőségi italok a BudaPrés Cidertől

„A legjobb dolog, ami az almával történhet” – különleges, minőségi italok a BudaPrés Cidertől

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / „A legjobb dolog, ami az almával történhet” – különleges, minőségi italok a BudaPrés Cidertől

Az alma önmagában is nagyszerű és híresen egészséges gyümölcs. De tudtad, hogy készülhet belőle igazán minőségi és finom alkoholos ital is?

A magyar BudaPrés Cider italai pontosan ilyenek. Apa és fia, Haberl Péter és Haberl Dániel töretlenül dolgoznak csapatukkal azért, hogy Magyarországon is minél többen megismerjék, milyen fantasztikus ital tud lenni valójában a cider. Dániel pedig az inspiráló történetükről, a különleges gyártási technikájukról, a gyönyörű etyeki cider borászatukról és a jövőbeli terveikről is olyan szeretettel és lelkesedéssel osztott meg velünk izgalmas részleteket, amely manapság különösen ritkának számít. 

Honnan ered az alma és a bor iránti szeretetetek?

Kiskorom óta nagyon érdekel, hogy hogyan lehet bort alkotni. Engem fiatalon jobban megfogott a borászok története, mint maga a bor. A szüleimnél a baráti összejövetelek itala mindig a bor volt, így nekem a kettő összekötődött. Így alakult az érdeklődésből szerelem, abból borklub, majd egyetem és borászati munka.

Fotó: BudaPrés Cider

Eközben az Angliában élő Nővérem megmutatta nekem a cidert, és pár kóstolás után rádöbbentem, hogy hasonló italról és alkotásról van szó, mint a szőlőbornál, csak éppen ez almából van. Kicsit kisebb test, gyümölcsösség és játékos bubik. A mindennapok itala. De akkor miért nincsen ilyen itthon? Apukámmal egy teraszon beszélgetés végeredményeként úgy döntöttünk, elkezdünk cidert készíteni. Magas minőségben, családilag, szeretettel. Azóta ez a szerelem csak egyre nagyobb.

Fotó: BudaPrés Cider

Minek hatására döntöttetek úgy, hogy éppen prémium minőségű cidereket szeretnétek készíteni?

Alsó kategória van elég, és azt gondolom, csak az értékteremtő termékeknek van jövője. 20% gyümölcstartalom, alma (vagy ami épp raktáron van) gyümölcs aromakoncentrátum és cukor, cukor, meg cukor. Ehelyett mi 100% alma, 0 aroma és minimális édesség, amit a saját almalevével érünk el. Röviden és tömören nézve is óriási a különbség. De ami ennél is fontosabb: hogy tetszik az embereknek! Akinek elmesélem, hogy hogyan is készül a cider, elámul. Már csak meg kell győzni mindenkit, hogy látogasson el hozzánk egy pincetúrára. Elvégre a napi egy alma az orvost távol tartja.

Fotó: BudaPrés Cider

Milyen tulajdonságok tesznek egy italt ciderré?

A cider az almabor. Itthon régen bár volt almabor, az valahogy megmaradt ott, és – aki emlékszik – nincs jó véleménnyel az emlékről. Ahogyan a szőlőbor is felemelkedett és a söröknél is megfigyelhető egy igen komoly minőségi javulás az elmúlt években, úgy szeretnénk ezt a cidernél is megteremteni. Rengeteg kiváló minőségű alma van hazánkban, de a termelők küzdenek évről évre, mert nem kapják meg a nekik járó honoráriumot. Szerintem értéknövelő termékkel ezen sokat lehetne segíteni. Nekem a cider a 100% gyümölcstartalmú bor, aminek az alapja az alma. Ezt lehet díszíteni más gyümölccsel, vagy édesíteni egy picit, de mindig mértékkel.

Fotó: BudaPrés Cider

Honnan érkeznek az almák a cidereitekhez?

Egyelőre kis része saját. Idén ültettünk almafákat, de azoknak még idő kell. Addig közeli almatermelőktől vásároljuk fel. Amikor tehetjük, kis, családi vállalkozásoktól, akik látják bennünk az értéket és hasonlóan lelkesek azért, amit dolgoznak.

Fotó: BudaPrés Cider

Hogyan zajlanak a gyártási folyamatok?

Szeptemberben elkezdjük látogatni az almásokat és kóstolni az almákat. Kiválasztjuk mivel kezdünk, ezt leszedik nekünk kézzel. Ez azért fontos, hogy kézi legyen, hogy szép egészségesek legyenek az almák, mert azokból lesz szép illat és íz. Fa ládákban érkezik be a feldolgozóba az alma, darabonként kb.

300 kg-mal. Ezeket kézzel átválogatjuk, majd megmossuk és ledaráljuk, hogy préselhető legyen. 

Fotó: BudaPrés Cider

Az almadarát a héján áztatjuk fajtától függően 24-48 órán keresztül folyamatos macarációval, majd kipréseljük. Ekkor kapunk egy nagyon intenzív almalevet. Ezt erjesztjük ki 1-2 hét alatt almaborrá. Érleljük 6-12 hónapot, majd palackozzuk. Az elkésztési technológia tehát a szőlőborhoz hasonlít, nem a sörhöz. Mi nem főzünk, hanem erjesztünk és mindig szürethez vagyunk kötve, tehát évente egy alkalom van, amikor a cider készülhet. Buborékot is többféleképpen teszünk a ciderbe, ahogyan a borászatoknál, pezsgőházaknál is.

Fotó: BudaPrés Cider

Hányféle ital található jelenleg a kínálatotokban, és melyek a legkedveltebbek?

Jelenleg nagyon sok termékünk van, mert kalandor természetűek vagyunk és szükségünk van a visszajelzésekre is. Ezt idővel szűkíteni fogjuk, bár a birtokon mindig lesz csak ott kapható tétel. A Kedvesem és a Komlós ciderünk vezeti az eladásokat, de rögtön utánuk jön a Birs és Tisztás ciderünk. A Kedvesem a nevéből adódóan egy kedves, behízelgő cider. Könnyű ivású és jól fogyasztható. 

Fotó: BudaPrés Cider

A Komlós ciderbe komlókat áztattunk, amik bodzás-citrusos-teás illatjegyeket adnak az alma mellett. A Birs cinderünkben finoman, elegánsan, de egyértelműen felfedezhető a birsalma. A Tisztás pedig az egyetlen ciderünk, ami egyféle almából készül. Bio élesztő, letisztult alma illat, csontszáraz korty. Az én kedvencem most a Birtok cider. Pezsgős palackban van, így jut belőle másnak is és gyönyörű mézes-alma illat árad belőle.

Fotó: BudaPrés Cider

Mi várja azokat, akik ellátogatnak Etyekre, a cider borászatotokba?

Nálunk hétvégente meg lehet kóstolni minden cidert poharazva. Szívesen mesélünk arról, hogy hogyan készülnek a ciderek, de ha valakit jobban érdekel, az be tud jelentkezni egy pincetúrára is. Ott a teljes képet meg lehet kapni, hogy mi fán terem a cider. Az almásunkban nyáron lehet piknikezni és Pünkösd hétvégéjén minden évben nagy ünnepet tartunk az almáskertben. Pizzával, hamburgerrel, élő zenével, almafákkal, ciderekkel és barátokkal.

Fotó: BudaPrés Cider

Mi az, ami miatt szerintetek minden bor- és sörkedvelőnek megérné megkóstolnia a minőségi cidereket is?

Mert tetszeni fog. Mert ezt a nagyszerű italt muszáj kipróbálnia mindenkinek. Nekem ez a hitvallásom, ezért ha valaki olyan téved be hozzánk, aki nem ivott még cidert, az első pohárra a vendégem!

Fotó: BudaPrés Cider

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Fú, a terveink listája talán még hosszabb, mint a teendők listája, és hasonlóan gyarapszik. Az ember kihúz egyet és felír kettőt. Szeretjük a kihívásokat és megdolgozunk azért, hogy évről évre szebbek legyenek a ciderek. Fiatalok vagyunk, tele energiával és ötletekkel. De ezekről szívesen mesélek a bárban egy pohár cider mellett. Várunk mindenkit szeretettel!

Nyitófotó: BudaPrés Cider

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!