8 ok a bringázásra – Ezért éri meg két keréken közlekedni a városban

8 ok a bringázásra – Ezért éri meg két keréken közlekedni a városban

Címlap / Életmód / Egészség / 8 ok a bringázásra – Ezért éri meg két keréken közlekedni a városban

Szerencsére Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a két keréken való közlekedés, a nagyobb városokban is egyre többen pattannak bringára. Te még nem tartozol közéjük? Íme nyolc ok, hogy miért érdemes elkezdened!

Mozgásban tart

Ha elhatározod, hogy ezentúl biciklivel jársz munkába, akkor innentől kezdve mindennapos fix mozgást iktatsz be az életedbe.

Ha viszonylag közel is laksz, és csak 15 percet kell tekerned a munkahelyre, oda-vissza az már fél óra, így nyugodtan mondhatjuk, hogy napi 30 percet rendszeresen sportolsz. Ez nem is hangzik rosszul, ugye? 

Ha pedig más helyekre is bringával jársz, hamar összejön akár az egy óra is – hidd el, előbb-utóbb az alakodon is meg fog látszódni.

Kiszámítható

A villamost lekésheted, a busz dugóba kerülhet, de olyan is elő szokott fordulni sajnos, hogy egyszerűen nem jön a troli.

A tömegközlekedéssel járó idegeskedést, a heringparti okozta kellemetlenségeket mind megspórolhatod, ha bringára pattansz, és ez esetben az is tényleg csak rajtad múlik, hogy odaérsz-e valahova időben.

Környezetbarát

Ha a praktikus szempontok mellett az is fontos számodra, hogy ne szennyezd a környezetet, a bicikli ez esetben is tökéletes alternatíva, ugyanis élő energiaforrást használva (saját magadat) nem bocsát ki semmilyen mérgező gázt, szemben az autókkal vagy a buszokkal.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy bicajra pattanva minden nap teszel a környezetszennyezés ellen.

Olcsó

A biciklizés egyszeri nagyobb beruházást igényel, ám hosszú távon igencsak megtérül az ára – szorozd csak be, mennyit költenél egyébként bérletre vagy benzinre egy évben, ideális esetben pedig kétkerekűdet ennél sokkal tovább is használhatod.

Fenntartása sem különösebben költséges, persze elő-előfordulhat defekt vagy más meghibásodás, azért ezek általában nem olyan gyakoriak, és a javításuk sem mérhető össze például egy autó karbantartásának költségeivel.

Nem kerülsz dugóba

A nagyvárosokban kétségtelenül a leggyorsabb közlekedési mód a biciklizés, pláne csúcsidőben, amikor nem csak az autók, de a buszok is dugóba kerülhetnek, de még taxival sem biztos, hogy időben odaérsz, ahova szeretnél.

Ezzel szemben a legnagyobb dugóban is könnyedén ellavírozhatsz az autók között, és szerencsére egyre több helyen áll bicikliút a bringások rendelkezésére, így gyorsan és biztonságosan célba érhetsz.

Lehetőség az ismerkedésre

A biciklis társadalom tagjai általában nyitott és barátkozós emberek, akik sokszor ismeretlenül is köszönnek vagy szóba elegyednek egymással a piros lámpánál.

Könnyen előfordulhat, hogy épp egy helyes pasit sodor melléd a szél, tekerj hát nyitott szemmel!

Kinyílik előtted a világ

Autóban vagy buszon ülve sokkal kevésbé tudod megfigyelni a környéket, amerre visz az út.

Biciklivel azonban kedvedre nézelődhetsz (persze közben az utat is figyelve), és ha valami érdekeset látsz, azonnal meg is tudsz állni, arról nem is beszélve, hogy olyan helyekre is eljuthatsz, ahová más járművel nem tudnál, maximum gyalog.

Kikapcsol

Egy, az irodában töltött húzós nap után a bringázás tökéletes levezetése a felgyülemlett feszültségnek, remek alkalom, hogy kicsit kiszellőztesd a fejed, mielőtt hazaérsz.

Felesleges energiáidat is levezetheted egy kiadós tekeréssel, ha kihívásokra vágysz, válassz nehezített terepet!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!