Hihetetlen, de igaz: lelki oka van a legtöbb bőrbetegségnek

Hihetetlen, de igaz: lelki oka van a legtöbb bőrbetegségnek

Címlap / Életmód / Egészség / Hihetetlen, de igaz: lelki oka van a legtöbb bőrbetegségnek

Mit üzen a bőröd?

A bőr nem csak egy elsődleges külső védőrétege az emberi testnek, annál sokkal több tartalommal bír. Nem csak komoly betegségeket jelezhet, de mélyen eltemetett lelki traumák is felszínre törhetnek bőrünkön keresztül. Előbbinél egyfajta vészcsengőként működik és orvosok szerint a baj már nem elhanyagolható, ha bőrön is feltűnnek az első jelek.

Természetesen nem kell minden egyes mitesszerednek megtalálnod a lelki hátterét, sem a bőrtípusodban keresni gyerekkori traumáidat, de egy-egy durvább tünet már adhat okot a belső munkára. A bőr és az idegrendszer magzatkorunktól kezdve ugyanazon sejtlemezből fejlődik ki és életünk során is megmarad egymásra gyakorolt hatásuk. A legtöbb bőrbeteg szomatizál, a bőrbetegségek pszichoszomatikus eredetűek, vagyis a szervezet testi tünetekkel jelzi a probléma állapotát.

kitzcorner/istockphoto.com

Ekcéma és pikkelysömör

A bőrt tekinthetjük egyfajta reakciónak. Rezonál belső állapotunkkal, majd a felszínre hozza azt, ami belül van. Probléma esetén, akár egy kitörni vágyó vulkán működik. Amikor pedig már szembesülünk a testi tünetekkel, ott már nagy a baj. Pszichológusok szerint az ekcéma és pikkelysömör, például a rossz anya-gyerek kapcsolatra vezethető vissza.

Az Egyesült Államokban végzett, lelki tényezők szerepét vizsgáló kutatásban kifejezetten bőrbetegeken tesztelték a tudatos jelenléten alapuló mindfulness pszichoterápiát. Az eredmények azt mutatták, hogy esetükben sokkal hosszabbra nyúlt a tünetmentes időszak. Szerencsére egyre több bőrgyógyász és allergológus von be pszichoterápiát is a kezelésbe és az eredmények azt bizonyítják, hogy sokkal gyorsabb és hatékonyabb a gyógyulás. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást