Bombay burgonya: ez a téli finomság a hideg napokon is melegen tart

Bombay burgonya: ez a téli finomság a hideg napokon is melegen tart

Címlap / Életmód / Receptek / Bombay burgonya: ez a téli finomság a hideg napokon is melegen tart / 2. oldal

A burgonya mind a mai napig az egyik legnépszerűbb köret, de az utóbbi években úgy tűnik, hogy egyre többször át is veszi a főszerepet a tányéron, teljes joggal. Egyrészt azért, mert megfelelően elkészítve egészséges szénhidrátforrásnak számít, másrészt pedig bizonyos változatokban tényleg teljes értékű főételnek tekinthetjük, pont, mint az újabban egyre népszerűbb indiai ínyencség, a bombay burgonya esetében.

Elkészítés:

  1. A burgonyát megmossuk, majd félbe, gerezdekre vagy kockákra vágjuk aszerint, hogyan tetszik jobban. 
  2. Sós vizet forralunk, majd beletesszük a burgonyát, és 10-15 percig hagyjuk, hogy puhuljon. Leöntjük a vizet, és hagyjuk, hogy kihűljön az edényben.
  3. A paradicsomot felkockázzuk, a gyömbért és a fokhagymát megpucoljuk, majd összeturmixoljuk őket.
  4. A medvehagymát és a zöldpaprikát apróra vágjuk.
  5. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a növényi olajat. 
  6. A burgonyát a serpenyőben aranybarnára sütjük, majd félretesszük.
  7. A serpenyőben maradt olajhoz hozzáadjuk a feketeköményt, és egy percig közepes lángon kevergetjük. Ezután beletesszük a medvehagymát, és áttetszőre sütjük. A kurkumát, a garam masalat és a koriandert is a serpenyőbe tesszük.
  8. A zöldpaprika és a paradicsomos keveréket a serpenyő tartalmához keverjük, és kis lángon pirítani kezdjük. Nagyjából egy perc elteltével a burgonyát és a vajat is hozzátesszük, majd további öt percig pirítjuk.
  9. Joghurttal és friss korianderlevéllel tálaljuk.

A végeredmény egy ínycsiklandó vegetáriánus fogás lesz, amit nyugodtan tálalhatsz főételként. Ha mindenképpen ragaszkodsz ahhoz, hogy köretként funkcionáljon, akkor valamilyen könnyebb sült húst, például natúr csirkemellet, esetleg rántott zöldséget, mondjuk karfiolt vagy cukkinit tálalj mellé.

Ha nem szereted a csípős ételeket, vagy csak biztosan meg akarod kímélni a gyomrodat, a a garam masalát és a chili paprikát is nyugodtan kihagyhatod a receptből. Abban az esetben, ha vegán verzióban szeretnéd elkészíteni a bombay burgonyát, vaj helyett használj margarint, tálaláshoz pedig növényi joghurtot. 

Összességében egy roppant egyszerű, de mégis különleges ételről van szó, amivel nem kell órákat vesződnöd a konyhában. Egyéni igények szerint az elkészítés során többfelé is választhatod, nem csípős vagy vegán verziót készítve belőle, ami csak még egy ok arra, hogy a bombay burgonya a kedvenc receptjeid közé kerüljön.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»