A burgonya mind a mai napig az egyik legnépszerűbb köret, de az utóbbi években úgy tűnik, hogy egyre többször át is veszi a főszerepet a tányéron, teljes joggal. Egyrészt azért, mert megfelelően elkészítve egészséges szénhidrátforrásnak számít, másrészt pedig bizonyos változatokban tényleg teljes értékű főételnek tekinthetjük, pont, mint az újabban egyre népszerűbb indiai ínyencség, a bombay burgonya esetében.
A burgonya rendkívül sokféleképpen variálható: készíthetsz belőle pürét, tört krumplit, hasábburgonyát, hercegnőburgonyát, kockaburgonyát, parázsburgonyát, burgonyatallért, vagy mondjuk héjában sült burgonyát. Egyáltalán nem unalmas alapanyag, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az utóbbi években a tányérok fő elemeként is egyre gyakrabban találkozhatunk vele, mondjuk bombay burgonya formájában.
Ugyan Indiában, ahonnan ered, köretnek tekintik, de főételként is teljes mértékig megállja a helyét: laktató, különleges, és a hideg napokon a chilis fűszerezésnek köszönhetően garantáltan melegen tart. Így tehát, ha legközelebb megkívánsz valamilyen krumplis finomságot, a már bevált kedvencek után itt az ideje, hogy a bombay burgonyának is adj egy esélyt, hiszen tényleg isteni finom.
Hozzávalók:
- 500 g burgonya
- 2-3 levél medvehagyma (póréhagyma is lehet)
- 4 evőkanál növényi olaj
- 1 zöld chili paprika
- 2 nagyobb méretű paradicsom
- 1 teáskanál garam masala
- 1 teáskanál vaj
- 15 g gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál fekete kömény
- 1 teáskanál koriander
- Friss korianderlevél és natúr joghurt a tálaláshoz