A boldogság rossz célkitűzés? Így váltsd valóságra a vágyaidat – a szakértők szerint

A boldogság rossz célkitűzés? Így váltsd valóságra a vágyaidat – a szakértők szerint

Címlap / Életmód / Egészség / A boldogság rossz célkitűzés? Így váltsd valóságra a vágyaidat – a szakértők szerint

Ha gyakran érzed úgy, hogy nem vagy képes arra, hogy megvalósítsd, elérd a céljaidat, akkor a problémád lehet az, hogy nem a legreálisabb célokat állítod magad elé. Ahhoz, hogy elérjünk valamit, elengedhetetlen a jó tervezés, és ehhez hozzátartozik az is, hogy valós legyen az álmunk, különben csalódás lehet a vége, ha azt nem érjük el, és olyankor még nehezebb új célokat állítanunk. Két szakértőt kérdeztünk arról, hogyan tűzhetünk ki valós vágyakat magunk elé, és hogyan érhetjük el a célunkat.

Gyakran valóban a rossz célkitűzés áll a kudarc hátterében Keresztúri-Tóth Kriszta, a Nő a tét life coach-a szerint. – Sokszor az is gond, hogy pontosan megfogalmazzuk az álmainkat. Ha nem tudjuk pontosan, mire vágyunk, akkor nehéz jól kitűzni a céljainkat, amelyek a vágyott dolgokhoz vezetnek.

Rendszeresen emlegetik példaként a következő rossz célkitűzéseket: boldog akarok lenni, gazdag akarok lenni, egészségesebben szeretnék élni.

Érthető, hogy ezek a célok sokak számára vágyottak, de valójában megfoghatatlanok, homályosak, hiszen ezek a fogalmak mindenkinek mást jelentenek – hívta fel rá a figyelmet a szakember.

A jó stratégia

Ha jó célokat szeretnénk kitűzni, akkor először arra kell figyelnünk, hogy ezek legyenek pontosak, ne pedig megfoghatatlanok. Ahelyett, hogy szeretnék egészségesebben élni, legyen a vágyunk inkább az, hogy jövő hét hétfőtől legalább egy évig rendszeresen fogunk futni, kétnaponta reggel 5 km-t, hiszen a célok akkor jók, ha mérhetőek is, így nyomon követhetjük a fejlődést, jobban be tudjuk tartani a tervet.

– A célunkat akkor könnyebb elérnünk, ha az vonzó a számunkra. A példánál maradva büszke leszek magamra, ha sportosabb, egészségesebb leszek. Az egyik legfontosabb, hogy a cél legyen emellett reális is, hiszen csak akkor tudom ezt teljesíteni, ha például a jelenlegi egészségi állapotom lehetővé teszi, hogy fussak, a napirendembe beilleszthető a futás kétnaponta, az 5 km-es táv pedig teljesíthető számomra. A vágyunk elérését érdemes határidőhöz is kötni, hogy ne halogathassunk kifogásokat keresve: jelen példánál a célkitűzésem szerint jövő hét hétfőn kezdem a futást, és legalább 1 évig folytatom – tanácsolta Keresztúri-Tóth Kriszta.

Ha nagyon nehezen elérhető célokat tűzünk ki, akkor sajnos – kevés kivételtől eltekintve – szinte biztos a csalódás.

Hiszen ha nem pontos a cél, akkor megfoghatatlan, képlékenyen változtatható, ha nem mérhető, nem derül ki, hogy mikor érjük el, ha nem vonzó, nem vágyunk rá eléggé, és így nem leszünk motiváltak, ha pedig nem köthető határidőhöz, akkor nem lesz ösztönző, hogy folyamatosan végezzük a tevékenységet.

A boldogság rossz célkitűzés? Így váltsd valóságra a vágyaidat - a szakértők szerint

Nem érdemes hasonlítgatni

A szakértőt kérdeztük arról is, érdemes-e másokhoz hasonlítanunk, hogy éppen hol tartunk az életünkben hozzájuk képest.

– Az egyik legfeleslegesebb, ám annál inkább gyakorolt tevékenységünk a saját életünk összehasonlítása másokéval, hiszen két embernek hiába azonosak a céljai, egészen biztosan különbözik a személyiségük, az öröklött családi mintáik, a lehetőségeik, a kapcsolati hálójuk, így lehet, hogy ugyanaz a cél, de a hozzá vezető út minden esetben különböző. Lehet például a kitűzött cél két ember életében egy egyetemi diploma megszerzése: ha az egyik személy csak munka és család mellett tud tanulni, ami jelentősen megnehezíti a cél elérését, a másik fiatal egyedülállóként, családi támogatással jár egyetemre, akkor nincs értelme egymáshoz mérnie magát a két embernek tette hozzá a szakember –, mindenkinek saját magához kell mérnie az eredményeit és a fejlődését.

Ne csak várjuk a sültgalambot!

Sudár Györgyi, life és business coach szerint sok oka lehet annak, hogy nem tudjuk elérni a kitűzött álmainkat.

– Az egyik ilyen ok lehet az, hogy nem vagyunk hajlandóak megfizetni az álmunk árát, nem dolgozunk keményen a céljaink megvalósításán, csak várjuk a sült galambot, ahelyett, hogy elindulnánk levadászni. Sokszor kergetünk elérhetetlen álmokat pusztán az álmodozás, a jó érzések kedvéért, de az is előfordul, hogy összekeverjük a fantáziáinkat a valósággal, és a kettőt nem sikerül összeegyeztetni – vélekedett a szakember.

Ő úgy látja, bármit is szeretnénk elérni, fontos, hogy a kitűzött cél minél konkrétabb és kézzel foghatóbb legyen, valamint hogy legyen valódi relevanciája, azaz a mi célunk legyen, és ne valaki másé, akinek meg akarunk felelni. Egy másik kritérium, hogy reálisan megvalósítható legyen, ne délibábot kergessünk, képesek legyünk valamilyen időkeretben gondolkodni, és azt is gondoljuk át, hogy honnan fogjuk tudni, hogy elértük, amit szerettünk volna.

– Én coachként azt látom, hogy sokszor az a probléma, hogy a kívánt jövő és a jelenünk között van egy nagy szakadék, és nem igazán látjuk, hogyan építsünk hidat a céljaink felé. Én azt szoktam mondani, hogy mindig a mában gondolkodjunk, és abban, hogy mi az amit itt és most képesek vagyunk tenni azért, hogy haladjunk az álmaink felé. Nehezen bontjuk le a célokat konkrét lépésekre, és sokszor az első lépést a legnehezebb definiálni, ott remeg meg leginkább a lábunk. Vannak ennél mélyebb, tudattalan szintjén ható jelenségek is: gyakran látom például azt, hogy valaki bár tudja mit akar, fél a sikertől, a naggyá válástól, és emiatt inkább el sem indul – magyarázta Sudár Györgyi.

A boldogság rossz célkitűzés? Így váltsd valóságra a vágyaidat - a szakértők szerint

Saját mérföldkövek

A szakember is úgy látja, hogy ha a céljainkat másokéhoz hasonlítgatjuk, abból nem igazán lehet jól kijönni, hiszen minden életút egyedi, ennél fogva nem összemérhető, ráadásul amit egymás életéből látunk, az többnyire csak egy pillanatfelvétel.

Sokszor az a baj, hogy a céljaink nem belülről jönnek, és csak a végén vesszük észre, hogy rossz falhoz támasztottuk a létránkat.

– Sajnos nem egyenlő esélyekkel indulunk, így nem mindegy az sem, hogy honnan jöttünk, és hátszéllel vagy éppen ellenszéllel kell számolnunk. Természetesen hatnak ránk a társadalmi elvárások, egyfajta referencia keretként szolgálnak, de a jól-létünk koránt sem attól függ, hogy elértük-e az előírt mérföldköveket. Jobban járunk, ha meghatározzuk a saját mérföldköveinket, és arra törekszünk, hogy olyan életet éljünk, ami illik hozzánk, és jól érezzük magunkat benne. Sokszor az a baj, hogy a céljaink nem belülről jönnek, és csak a végén vesszük észre, hogy rossz falhoz támasztottuk a létránkat. Bátorság kell ahhoz, hogy valós célokat állítsunk magunk elé, és ahhoz is, hogy ezeket el merjük érni – hívta fel rá a figyelmet a life coach.

A szakértő szerint nem kell a célkitűzést sem túlzásba vinni, mert sokszor épp az a baj, hogy előre akarunk mindent látni, kontrollálni, kiszámolni, pedig az élet sokszor zseniálisabb rendező, mint mi magunk vagyunk.

– Van, hogy az is elég, ha megvan az irány, amiről érezzük, hogy nekünk való, és onnan lehet építkezni, lépésről-lépésre, mindig a következő lépcsőfokra koncentrálva. Ha pedig rossz útra tévedtünk – tette hozzá –, ne féljünk irányt váltani menet közben sem és új cél után nézni, hogy ismét egy reális álmot követhessünk.

Fotó: spirtfiremomsociety.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást