„Boldogan éltek…míg el nem váltak!” – Ezeket lenne jó tudni az esküvő előtt

„Boldogan éltek…míg el nem váltak!” – Ezeket lenne jó tudni az esküvő előtt

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / „Boldogan éltek…míg el nem váltak!” – Ezeket lenne jó tudni az esküvő előtt

Pedig az esküvő csak a kezdet. Arról, hogy mi van utána, már csak nagyon kevés történet beszél. Ez az írás, olyan dolgokat gyűjt össze, amit jó lenne tudni a nagy nap előtt ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott házasságban élhessünk.

Nyilvánvaló, hogy senki sem azért esküszik meg, hogy megkeserítse a maga és társa életét, majd később elváljon. Ennek ellenére a válások aránya a nyugati kultúrában mégis megközelíti az ötven százalékot. A párok szinte kivétel nélkül arra készülnek, hogy „boldogan élnek, míg meg nem halnak”, aztán beüt az élet.

De mégis hogyan jutunk el ahhoz az ötven százalék váláshoz? Talán nem készülünk fel kellően a házasságra? Pedig ez az egyik legnagyobb horderejű döntés, amit életünk során meghozhatunk. Sokan mégis úgy ugranak bele, hogy előtte nem tájékozódnak arról, mi teheti sikeressé az együttélést. Lássuk, mi az a pár dolog, amin nem árt egy picit elgondolkodni.

1. A szerelem nem elég alap

Nem elég biztos alap egy jó házassághoz. A kapcsolat elején a szerelmesek minden időt együtt töltenének, forró bizsergő melegség borzolja őket, ha csak egymásra gondolnak. Arra vágynak, hogy hátralévő életüket földöntúli boldogságban töltsék majd együtt.

Félre ne értestek, a pillangók és a rózsaszín köd nagyon is fontos, de nem elég. Az érzelmek idővel változnak és ez az őrületes állapot sem tart örökké. Kutatások szerint a szerelmi rögeszme átlagosan két évig tart. Lássuk be, ez azért nem túl sok. Amikor pedig leszállunk az érzelmi magaslatról, előtörnek azok a különbségek, amiket az euforikus állapotunkban figyelmen kívül hagytunk.

2. Két szakasz

A szerelem második szakaszáról senki nem beszél a nagy nap előtt. Pedig a második fejezet sokkal inkább szól a tudatos igyekezetről, mint a szerelemről, vonzalomról, rajongásról. Míg korábban lestük szerelmünk minden kívánságát és alig vártuk, hogy megajándékozhassunk valamivel, a második fázisban a lelkesedés alábbhagy, kezdődnek a dolgos hétköznapok, a mindennapi problémák és a szeretet kimutatásának új módjait kell megtalálnotok.

Gyakori probléma, hogy a felek az idő múlásával nem értik egymás szeretetnyelvét. Mindenkinek megvan a maga eszköztára, és ez csak az esetek kis százalékában azonos. Meg kell ismernünk társunk szeretetnyelvét, ahhoz hogy számára érthető módon tudjuk kifejezni érzéseinket. Ha bővebben érdekelnek ezek a szeretetnyelvek, olvasd el erről szóló régebbi írásunkat.

3. Kinek mi a dolga?

A WC sajnos nem lesz tiszta magától. Ha nincsenek „kiosztva” a feladatok, az rengeteg konfliktust eredményez. Olyan ez kicsit, mint egy vállalkozás menedzselése: mindenkinek megvan a saját feladata, csapatmunkával pedig a legnagyobb célokat is képesek vagyunk elérni. A mai házasságokban komoly feszültségforrás, hogy a szerepek nem tisztázottak. Régebben, amikor a férj tartotta el a családot, egyértelmű volt a nő feladata.

Egyértelmű volt az, hogy a feleség felel a háztartásért, az otthon melegéért, a gyerekek mindennapi ellátásáért. Most, azonban a nők joggal várják el férjüktől, hogy vegyék ki aktívan a részüket a ház körüli teendőkben, hiszen ugyanolyan pénzkeresők, mint párjuk.

A konfliktusokra a hozott családi minta is rátesz egy nagy lapáttal. Például ha a feleség azt látta, hogy édesapja rendszeresen porszívózott otthon, számára is természetes lesz. Nem érti később férje, miért nem vállalja a rá háruló feladatokat. Legjobb ilyenkor mindent tisztázni és kialakítani az új rendszert. Az érett párok képesek őszintén megosztani egymással az elképzeléseiket és igyekeznek megegyezésre jutni.

4. Nem érzés, hanem döntés

„Boldogan éltek...míg el nem váltak!” - Ezeket lenne jó tudni az esküvő előtt

Igen, az őszinte megbocsátásról beszélek. Ne csak bíráskodjunk és ítélkezzünk házastársunk felett, hanem próbáljuk túltenni magunkat a sérelmeken, kommunikáljunk és jussunk közös nevezőre. 

A bocsánatkérésre a megbocsátás az egyetlen egészséges válasz. Ha valaki úgy dönt, hogy nem felejt, megmarad az érzelmi fal és csak egyre jobban eltávolodik a párjától.

Hidd el, az idő önmagában nem elég – nem hozza helyre az elromlott kapcsolatot! A harmónia helyreállításához, a gyógyuláshoz, megbocsátásra van szükség.

Mindez csak pár példa volt arra, miket lenne szükséges tudniuk a házasodni készülőknek. Gary Chapman beszélgetésre inspiráló könyvében azonban még jó pár hasonló kérdésfelvetéssel találkozhatsz. Így ha esküvő előtt álltok egy finom vacsora mellett érdemes kicsit összevetni a házasságról szőtt elképzelésiteket. Persze ha már túl vagytok az esküvőn, akkor se aggódj, jobb később, mint soha. Ha mindketten akarjátok, nincs olyan, amit ne lehetne helyrehozni.

Képek forrása: Ruslan117/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást