Életmód / Receptek / Táplálkozás

Boeuf Bourguignon recept

Boeuf Bourguignon recept

Egy igazán mennyei francia recept. Lényegében egy gombás marha pörkölt borban elkészítve.

Hozzávalók 6 személyre

130 g szalonna csíkokat vágva
800 g borjú/sertés hús kockákra vágva 
4 evőkanál liszt 
2 nagy vöröshagyma 
2 nagy sárgarépa 
6 gerezd fokhagyma 
1,25 liter marhahúsleves (csirke alaplé is jó, vagy víz) 
250 ml brandy
250 ml száraz vörösbor 
250 g gomba félbe vagy negyedbe vágva (mérettől függően) 
1 teáskanál kakukkfű 
1-2 babérlevél 
1/2 evőkanál barna cukor 
egy evőkanál paradicsompüré (vagy 150ml paradicsomlé) 
só, bors 
olaj 
1 evőkanál vaj 

Elkészítése:

1. Tegyük a szalonnát egy serpenyőbe és zsiradék hozzáadása nélkül pirítsuk 5 percig, amíg ropogós nem lesz. Vegyük ki egy papírtörlőre.

2. Helyezzük a húst liszttel egy zacskóba, és rázzuk jól össze, míg jól összekeveredik. Vegyük ki a húst, rázzuk le róla a fölösleges lisztet.

3. Pirítsuk meg a szalonnás zsírban a húst. Adjunk hozzá egy kevés olajat, ha szükséges. Ha ropogós héjat pirítottunk a húsra, tegyük rá a szalonnát.

4. Adjuk hozzá a felaprított hagymát és szeletelt sárgarépát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és hagyjuk 8 percig összesülni őket.

5. Öntsünk hozzá 150 ml húslevet és a konyakot, és főzzük lassú tüzön. Forraljuk 8 percig. Adjuk hozzá a maradék húslevest, majd öntsük rá a bort, adjuk hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet, cukrot, paradicsompürét, sózzuk (kb. 1,5 kiskanál sót), 1 / 4 teáskanál borsot. Forraljuk fel.

6. Fedjük le és főzzük addig, amíg a hús megpuhul (kb. 2 1 / 2 óra borjúhús esetében, a sertés kb. fele annyi idő alatt elkészül). 

7. Egy külön serpenyőben a gombát 3 evőkanál olajban megpirítjuk és kevergetés mellett megpuhítjuk saját levében, közepes lángon. Amikor elkészült a hús is, a gombát hozzáadjuk a húshoz.

8. Főtt burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást