Hozzávalók 6 személyre
130 g szalonna csíkokat vágva
800 g borjú/sertés hús kockákra vágva
4 evőkanál liszt
2 nagy vöröshagyma
2 nagy sárgarépa
6 gerezd fokhagyma
1,25 liter marhahúsleves (csirke alaplé is jó, vagy víz)
250 ml brandy
250 ml száraz vörösbor
250 g gomba félbe vagy negyedbe vágva (mérettől függően)
1 teáskanál kakukkfű
1-2 babérlevél
1/2 evőkanál barna cukor
egy evőkanál paradicsompüré (vagy 150ml paradicsomlé)
só, bors
olaj
1 evőkanál vaj
Elkészítése:
1. Tegyük a szalonnát egy serpenyőbe és zsiradék hozzáadása nélkül pirítsuk 5 percig, amíg ropogós nem lesz. Vegyük ki egy papírtörlőre.
2. Helyezzük a húst liszttel egy zacskóba, és rázzuk jól össze, míg jól összekeveredik. Vegyük ki a húst, rázzuk le róla a fölösleges lisztet.
3. Pirítsuk meg a szalonnás zsírban a húst. Adjunk hozzá egy kevés olajat, ha szükséges. Ha ropogós héjat pirítottunk a húsra, tegyük rá a szalonnát.
4. Adjuk hozzá a felaprított hagymát és szeletelt sárgarépát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és hagyjuk 8 percig összesülni őket.
5. Öntsünk hozzá 150 ml húslevet és a konyakot, és főzzük lassú tüzön. Forraljuk 8 percig. Adjuk hozzá a maradék húslevest, majd öntsük rá a bort, adjuk hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet, cukrot, paradicsompürét, sózzuk (kb. 1,5 kiskanál sót), 1 / 4 teáskanál borsot. Forraljuk fel.
6. Fedjük le és főzzük addig, amíg a hús megpuhul (kb. 2 1 / 2 óra borjúhús esetében, a sertés kb. fele annyi idő alatt elkészül).
7. Egy külön serpenyőben a gombát 3 evőkanál olajban megpirítjuk és kevergetés mellett megpuhítjuk saját levében, közepes lángon. Amikor elkészült a hús is, a gombát hozzáadjuk a húshoz.
8. Főtt burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!