10 bizonyíték, hogy mégsem kedvelnek annyira

10 bizonyíték, hogy mégsem kedvelnek annyira

Címlap / Életmód / Egészség / 10 bizonyíték, hogy mégsem kedvelnek annyira

Érdekkapcsolatokba bárhol, bármikor bele tud botlani az ember. Ha nem vagy jó emberismerő, akkor akár hónapokig, sőt évekig is azzal a pozitív meggyőződéssel kezelhetsz egy őszintének vélt barátságot, hogy annak valós alapja lenne. Attól, hogy te nem vagy képes puszta érdekből kapcsolatokat fenntartani, ne hidd, hogy más sem. A statisztikák szerint élete során mindenki megtapasztalja legalább egyszer, hogy milyen az, amikor csúnyán átveri egy barátnak tartott személy. Íme, egy kis segítség, amiből rájöhetsz, hogy ismerőseid körében ki az, akinek csak az ismeretségetekhez fűződő előnyök miatt kellesz.

Zárt testnyelv akkor is, ha közben nyitottságot sugároz a szavaival

Ha valaki arra kér, igyatok meg együtt egy-egy kávét, üljetek le beszélgetni egy kicsit, vagy azt mondja, szeretne jobban megismerni és eközben a karjait szorosan összefonja, a lábai nem veled szemben vannak, hanem valamelyik irányba elfordulva, netán rád sem néz, akkor az finoman szólva is gyanús.

Az elzárkózó testhelyzetnek számos oka lehet a háttérben, de csak akkor hiteles, ha összhangban van a verbális kommunikációval. Akkor nincs is ezzel semmi baj, hiszen nem kell, hogy mindenki kedveljen bennünket.

Ám, ha szavaival mégis azt a benyomást kelti, hogy kíváncsi rád valamiért vagy szeretne téged a közelében tudni, akkor nyugodtan kezdj el kételkedni a szavahihetőségében.

Erőltetett mosoly, üres érdeklődés

Ismerős az a helyzet, amikor egy kollégád hétfő reggel egy erőltetett mosollyal megkérdezi, hogy milyen volt a hétvége?

Ha ezt minden hét első munkanapján ugyanabban az időben, ugyanazzal a hangsúllyal és műmosollyal teszi, akkor biztos lehetsz benne, hogy a legkevésbé sem érdekli, mit csináltál az előző két napban.

Vélhetően fontos számára a jó munkahelyi légkör, de ne számíts rá, ha lógni akarsz a munkából és kell valaki, aki falaz neked. Biztosra persze csak akkor mehetsz, ha leteszteled.

Kezdj el neki beszélni egy kitalált személyről és kérdezd meg, hogy emlékszik-e rá, hiszen legutóbb róla beszéltél olyan hosszan. Ha továbbra is csak bólogat az arcára fagyott mosollyal, akkor biztos, hogy amit mondasz neki, az általában az egyik fülén bemegy, a másikon azonnal megy is ki.

Sosem tükrözi a mozdulataidat, testhelyzetedet

Felmérések szerint nem kell régi ismerősöknek lennetek, mert már akár félóra beszélgetés után is megfigyelhető, hogy aki szimpatizál veled, az letükrözi a testhelyzetedet beszélgetés közben. Sőt, ha szándékosan megváltoztatod a pózt, ő is ugyanúgy mozdul veled.

Ezért is gyanús, ha valaki hosszas ismeretség után sem tudja lekövetni a mozdulataidat. Ha valakivel beszélgetünk, és az illető ugyanazt a testhelyzetet veszi fel, mint mi, akkor az illető kényelmesen érzi magát a társaságunkban, mert felkeltettük az érdeklődését, és az is lehet, hogy tetszünk neki.

Ez a helyzet leggyakrabban akkor alakul ki, mikor két ember remekül érzi magát egymás társaságában.

Az utánzás nem csak a konkrét testhelyzetre utal, hanem a lélegzetvételre, a szemmozgásra, a lábak, karok pozíciójára is.

Nemlétező szemkontaktus

A szemkontaktus kerülése nem meglepő, ha egy-másfél méteren belül vagyunk a másiktól. Egymás mellett ülve vagy a liftben állva semmi különös nincs abban, ha az ember csak maga elé beszél.

Másfél méteren túl, a személyközi kommunikációban azonban már helye van a szemkontaktusnak, pontosabban hiányzik, ha még sincs meg. Ha nem autisztikus okok rejtőznek a háttérben, akkor lehetséges, hogy beszélgetőpartnerünk unja a témát, befelé forduló, fél az emberektől.

De az is gyakori, hogy az illető nem őszinte, nem szívesen beszél veled, ám ezt valamiért nem szeretné a tudtodra adni.

Gyorsan leráz, ha keresed

Ezer éve nem találkoztatok, szeretnéd felhívni, megkérdezni, hogy van, esetleg meghívnád egy italra egy régi ismerősödet?

Ha az emlékeid szerint mindig is jóban voltatok, de a váratlan érdeklődésed első perceiben le akar rázni egy mondvacsinált indokkal, akkor nagyon valószínű, hogy jól meg van nélküled.

Ez elsőre talán fel sem tűnhet, és különben is, nehéz az ilyet bevallani, de talán mégsem ő az, akire érdemes időt és energiát fecsérelni.

Sosem ér hozzád

Vannak, akik szeretik megölelni a másikat, számukra fontos, hogy érdeklődésüket, rokonszenvüket ne csak szavakkal, hanem gesztusokkal is érthetően kifejezzék. Az ilyet nem mindenki kedveli, s illik ezt tiszteletben tartani.

Viszont vannak olyan helyzetek az életben, amikor elkerülhetetlen a testi érintkezés egy-egy másodpercre.

Ilyenkor látványos a szándékos elhúzódás, amely az unszimpátia egyik legegyértelműbb jele.

Nem tervez veled közös programot

A közösségi médiának „köszönhetően” sok olyan kapcsolat ment már tönkre, amely az online felületek nélkül még ma is működhetne.

A féltékenység, mellőzöttség érzése az esetek többségében önbizalomhiányból ered.

Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy egyértelműen bebizonyosodjon, valóban azért kerüli a társaságunkat valaki, mert nem vagyunk számára szimpatikusak, csak ezt nem tudja őszintén a szemünkbe mondani.

Sosem hallgat meg vagy kéri ki a véleményed

Ha valaki tiszteli a másikat, akkor a véleményére is kíváncsi. Hiába feltételezzük valakiről, hogy kedvel minket, ha a fontos dolgokban nem érdekli a véleményünk, illetve ha nem beszélhetünk neki a saját problémáinkról.

Nehéz egy olyan emberrel jó kapcsolatot kialakítani, akit a saját meggyőződései irányítanak csak, nem is biztos, hogy szükség van egy ilyen kapcsolatra. Mellette ugyanis mindig azt fogjuk érezni, hogy jelentéktelenek vagyunk.

Ezzel szemben ő minden nap megbizonyosodik a társaságunkban arról, hogy ő irányítja az dolgokat és az van, amit ő szeretne. Emiatt valószínűleg sok mindenre képes lesz, hogy a barátunknak érezzük. Ha sikerül átlátni a szitán, akkor érdemes minél gyorsabban kilépni ebből az ártó kapcsolatból.

Folyton megvárakoztat

A notórius késők egyik közös vonása, hogy a múltban előfordult már velük, hogy nagyon siettették őket (ezt szokták a születés körülményeire is visszavezetni). Az adott élethelyzetben azt gondolta, hogy még nem áll készen, mégis cselekvésre van kényszerítve.

Ez az érzés rögzül, méghozzá annyira, hogy minden indulásnál úgy érezzük, még kell egy kis idő.

Ám, ha az adott személy, aki mindig megvárakoztat bennünket, a másokkal egyeztetett időpontokban képes időben megérkezni, akkor valami miatt csak velünk kapcsolatban érzi azt, hogy megengedheti magának ezt a tiszteletlenséget.

Feszélyezve érzed magad a társaságában

Nincs annál rosszabb, mint amikor nem tudunk önmagunk lenni egy beszélgetés során. Ennek valódi okát legtöbbször nem is firtatjuk, csak a saját feszengő, modoros viselkedésünk tűnik fel egy idő után.

Kínos művigyor fagy az arcunkra, tördeljük az ujjainkat, bólogatunk, mint egy kiskutya, mert az őszinte reakciókat szeretnénk eltitkolni.

Itt érdemes megállni egy pillanatra és feltenni magunknak a kérdést: Mi a fenét csinálok? A felismerés, hogy megjátszom magam, már önmagában is nagy eredmény, csak hab a tortán, ha el is tudjuk engedni ezt a viselkedést.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást