Egészség / Életmód

Bevált házi praktikák, ha náthás a gyerek

Bevált házi praktikák, ha náthás a gyerek

A tél a megfázásos betegségek időszaka, különösen az óvodákban és az iskolákban. Milyen természetes házi szerekkel gyógyíthatjuk gyermekünket?

Természetes módon gyorsíthatjuk a gyógyulást, ha a betegség enyhe. Komolyabb esetekben a gyógyszeres kezelést is kiegészíthetjük hagyományos módszerekkel.    Náthás gyerekek Sok szülő meglepődve tapasztalja, hogy az óvoda első évében, a téli időszakban a gyerekük alig jár az óvodába, mert olyan gyakran elkap valamilyen fertőzést. Ezt aztán otthon továbbadja szüleinek és testvéreinek, így a család egyik betegségből a másikba esik, amíg el nem jön a tavasz. A betegeskedésnek azonban nemcsak hátránya, hanem előnye is van: az immunrendszer erősödését szolgálja. Ha a tünetek súlyosabbá válnak, és a szülők elbizonytalanodnak, hogy egyszerű nátha vagy komolyabb fertőzés van-e a háttérben, akkor feltétlenül menjenek orvoshoz.    Házi negró és ízletes hagymaszirup A következő szerek azért hatékonyak, mert fertőtlenítik a felső légutakat, és segítik a nyáktermelést, amelynek felköhögése lerövidíti a betegség időtartamát.  Az igazi negró titkos összetételű, de magunk is készíthetünk otthon hasonló, ánizs ízű, köhögéscsillapító édességet. Ehhez kell 25 dkg méz és 3 darab csillagánizs. A hozzávalókat keverjük össze, és hagyjuk állni 1-2 napig. Bármennyit meg lehet belőle enni, persze azért a szénhidráttal szokás szerint vigyázni kell.
  Hatásos köhögés ellen a hagymaszirup is: a hagymát aprítsuk fel, és főzzük öt percig. Ha kihűlt, keverjünk hozzá barna cukrot vagy mézet, és botmixerrel dolgozzuk pépesre. Ezek a természetes édesítőszerek magas hőmérsékleten veszítenek tápanyagtartalmukból, ezért érdemes megvárni, amíg a hagyma teljesen kihűl. Ezt vegyük figyelembe akkor is, amikor teát készítünk. A C-vitamin nagy része már 50 Celsius-fok felett megsemmisül, ezért csak langyos folyadékba tegyük. A hagymaszirupból naponta többször adjunk a gyereknek 1-1 teáskanálnyit.  Inhalálás  A megfázás kísérő tünetei felerősödnek, ha a szoba levegőjében nincs elég nedvesség. Emiatt a nyálkahártyák szárazak, ami köhögési ingert kelt. A probléma megoldása az, hogy a levegőt párával kell megtölteni, amire nagyon jó például a párologtató. Szintén jó módszer, ha a fűtőtestre összehajtott, nedves törülközőt teszünk.    Az inhalálás és az orröblítés is segít a nyálkahártyák megnedvesítésében. Az inhaláláshoz forraljunk vizet, és tegyünk bele kamillát, zsályát vagy gyömbért, illetve olyan illóolajokat, mint az eukaliptusz, a levendula vagy a menta. Az orröblítéshez készítsünk sóoldatot. Az úgynevezett fiziológiás sóoldathoz tegyünk 9 gramm jód- vagy fluormentes sót egy liter vízbe, és forraljuk fel vele. A kihűlt oldatból naponta többször pipettával cseppentsünk a gyerek orrába. Ez fertőtleníti az orrot, és megszünteti az orrfolyást.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást