Benti játékok és elfoglaltságok kisgyermekeseknek rossz időre

Benti játékok és elfoglaltságok kisgyermekeseknek rossz időre

Címlap / Életmód / Család / Benti játékok és elfoglaltságok kisgyermekeseknek rossz időre

Az ősszel sajnos együtt jár a hideg és a sok eső, amiből idén már most kamatostul kijutott. Ilyentájt egyre nehezebb lekötni a kisgyermekeket, mert bár a nagyok oviba, iskolába igyekeznek, addig az egészen aprók csak kevesebb időt tudnak a játszótéren és a szabadban tölteni.

Sütni, főzni a kicsik is szeretnek

Érdemes kihasználni, ha a gyermek szívesen sündörög a konyhában, hiszen őt is be tudjuk vonni az ebéd elkészítésébe, így két legyet üthetünk egy csapásra.

A kisgyermekeknek természetesen soha ne adjunk veszélyes feladatot, és még véletlenül se tévesszük szem elől ténykedéseiket, de a könnyű munkákba bátran bevonhatjuk őket. 

Célszerű gyúrható, nyújtható, szaggatható süteményt sütni a segítségükkel, így nem csupán azt mutathatjuk meg nekik, miként készülnek a finomságok, és hogyan lehet velük gyurmázni, hanem azt is végigkövethetjük, hogyan sülnek a finom falatok készre a sütőben.

Díszítsük a süteményeket bátran magvakkal, csokoládéval, dekorgyöngyökkel, hagyjuk, hogy a csemeték kreatívkodjanak

Sógyurma és gipszformák

Ha a sütés unalmasnak bizonyul, vagy a csemete nem mutat érdeklődést a lehetőség után, úgy érdemes alkalmanként sógyurmát készíteni a társaságában, ami a megszilárdulás után nagyszerű lehetőséget biztosít a délután festegetésre is.

Nem kell aggódni, hogy a gyermek túl sokat falatozik majd a gyurmából, így adott esetben a háttérből is figyelhetjük ténykedését, de természetesen az iránymutatás nem hiányozhat.

Nagyobb felügyelet mellett, de ugyanez a helyzet a gipszöntéssel is, amit már a délutáni alvás előtt érdemes kikeverni, a megtisztított formákba tölteni, s az ébredés után már neki is lehet látni a színezésnek és a játéknak.

Alkalmanként válasszunk egyedi, addig ismeretlen formákat, így egyúttal új állatfajokkal, alakzatokkal is megismertethetjük a gyermeket.

Még több kézműves program

A kézműves játékok sora gyakorlatilag végtelen, csupán a gyermek türelme, aktuális kézügyessége, illetve kora szabhat határokat. 

A nagyobb csemetékkel már lehet hímezni, gombot és bábfigurát varrni, pelenkaöltést gyakorolni, nagyobb méretű gyöngyökkel ékszert fűzni, esetleg fonni.

A hajtogatás is remek lehetőség, és már a kicsiket is bele lehet vonni pl. a szélforgó elkészítésébe.

A szülő által faragott krumplival remekül nyomdázhatunk a nagyméretű kartonpapírra, majd száradás után jó adag fantáziával karöltve befejezhetjük a kész művet.

Ha szebbre fordul az idő, érdemes begyűjtő körútra indulni, s őszi termésekből (gesztenye, makk, dió stb.) alaposan feltankolni, hiszen ezeket az esős napok során felhasználhatjuk kézműveskedés céljából.

Olvasás és mesenézés

Aligha találhatnánk idillibb képet, mint amikor a szülő meleg plédbe bugyolálja csemetéjét, és szorosan összebújva olvas neki, vagy közösen mesét néznek.

Ha tanácsot kellene adnunk, akkor nyilván inkább az olvasást, hovatovább a mesemondást javasolnánk időtöltés végett, hiszen ezek fejlesztik a leginkább a csemetéket, de időnként azzal sincs baj, ha a gyermek a korának megfelelő mesét néz.

Azokból is rengeteget tanulhat, főleg akkor, ha folyton mellette van legalább az egyik szülő, aki türelmesen megválaszolja az esetlegesen felmerülő kérdéseit.

Fontos, hogy a gyermek érdeklődésének megfelelő, és az életkorának passzoló hosszúságú mese, történet mellett voksoljunk, úgy csakis a fejlődést segíthetjük elő.

Közös játék

Olyan sok gyermekjáték van a piacon, hogy csak győzzük kiválasztani a legideálisabbat a csemeték számára.

Ezeket természetesen bármikor, így a rossz időben is elővehetjük. Emellett mindenképpen érdemes hagyni, hogy a csemeték egymás társaságában szocializálódjanak, amire az eső során is kiváló lehetőség kínálkozik.

Célszerű alkalmanként baba-mama klubot szervezni: körforgásszerűen látogassuk meg a korunkbeli kismamákat, gyermekeket, mindig a vendéglátó gondoskodjon a finom falatokról, a gyermekbarát felszerelésről és az aktuális házon belüli programról, játékról.

A klubot igény szerinti rendszerességgel megrendezhetjük két-háromnaponta, vagy akár hetente is, mindig csak annak lesz kicsit nehezebb a program, aki éppen fogadja a kisgyermekes anyukákat.

Kiváló alkalom a tanulásra

Ha arra kényszerültünk, hogy odabenn maradjunk, kiváló alkalom nyílik arra, hogy a gyermek érdeklődésének megfelelően tanuljunk.

Az igények igencsak egyediek lehetnek, de általánosságban népszerűek az állatok, az autók, a babák, egyes gyermekeket pedig a betűk, számok, nyelvek, dalok kötnek le igazán. 

Több mód is kínálkozik arra, hogy a készségeket fejlesszük, az egyszerű memóriajátékon felül csoportosíthatunk, kereshetünk online videókat, gyermekeknek készült internetes játékokat, de könyvet is forgathatunk, mondókát tanulhatunk.

Amennyiben tudunk hangszeren játszani, feltétlenül mutassuk be a csemete számára a zene művészetét, de ha nem bírunk ezzel a képességgel, akkor is érdemes olyan kisgyermeknek való dalokat keresnünk, amire a csöppség kedve szerint táncolhat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást