Furcsa, de igaz: ha nassolnivaló van a közeledben, egészségesen eszel

Furcsa, de igaz: ha nassolnivaló van a közeledben, egészségesen eszel

Címlap / Hírek / Furcsa, de igaz: ha nassolnivaló van a közeledben, egészségesen eszel

Érdekes eredményre jutott egy friss kutatás: bár az ember pont az ellenkezőjét gondolná, kiderült, hogy ha több egészségtelen nassolnivaló van a közeledben, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészséges ételeteket fogsz választani.

Furcsán hangzik, de valahogy a fordított pszichológiához van köze: ha sok az egészségtelen étel a környéken, akkor az egészséges lesz a feltűnő, preferálandó választás.

A Duke Egyetem érdekes kutatási eredményeket közölt: bár az ember azt hinné, pontosan fordítva történik, kiderült, hogy akkor választjuk inkább az egészséges ételeket, ha az alternatívák között túlnyomó többségben szerepelnek az egészségtelen élelmiszerek.

A kutatók úgy gondolják, hogy az egésznek a kontextushoz van köze: ha egy egészségtelen és egy egészséges étel közül kell választani, a legtöbben a rosszabbat fogják megenni, de ha több az egészségtelen, mint az egészséges, akkor már az utóbbi lóg ki a sorból, és az lesz a csábítóbb alternatíva.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mi ösztönöz minket az egészséges étkezésre, ezért megkértek 79 fiatal felnőttet, hogy vegyenek részt egy kísérletben. Az alanyoknak egészen egyszerűen választaniuk kellett a finom, de egészségtelen ételek (Snickers, Oreo), és a szintén finom, de egészséges ételek (lazac, grapefruit) között.

Kép forrása: Kruchenkova/Depositphotos.com

Kiderült, hogy amikor egy-egy ételpár közül kellett választani, a résztvevők szinte mindig az egészségtelenebb mellett tették le a voksukat, de ha több mindent tettek eléjük, már más volt a helyzet. A kísérlet második részében olyan párok közül kellett választaniuk az alanyoknak, mint a lazac és Snickers, a Snickers és Oreo páros ellen. Itt már legalább 50 százalék volt az esélye, hogy a résztvevők a lazacos duót eszik meg.

Mi a magyarázat?

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy ilyenkor a sok egészségtelen választási lehetőség közül az egészséges az, ami kilóg a sorból, ezért ez tűnik fel. A kutatás során a résztvevők szemmozgását is lekövették, és azt találták, hogy a lazacra sokkal tovább néznek, mint az egészségtelen ételekre, de csak akkor, ha több az egészségtelen étel körülötte.

A kutatók szerint az eredményt fel lehet használni úgy is, hogy az áruházakban arra ösztönözzék az embereket: vegyenek több egészséges élelmiszert.

Ezek az ételek ugyanis általában egy külön részlegen foglalnak helyet, és nem a többi, egészségtelenebb élelmiszer között, ami kevésbé kívánatosnak tüntetheti fel őket. Ha az emberek a brokkoli mellett találják meg a friss almát, a lazacot és a zabpelyhet, a kutatás alapján kisebb eséllyel nyúlnak utánuk. De ha az egészségtelen élelmiszerek mellett vegyesen helyezik el őket, nagyobb az esélye, hogy inkább ezeket választják a károsabb társaik helyett.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!