Dekor / Otthon

Bámulatos stúdiólakások – csodás kialakítások néhány négyzetméteren

Bámulatos stúdiólakások – csodás kialakítások néhány négyzetméteren

Egy nyaralás alkalmával találkoztam először a stúdiólakás fogalmával, és azonnal beleszerettem a praktikumába. Azt ugyan nehezen tudnám elképzelni, hogy ekkora helyen életvitelszerűen éljek, de ebben az is közrejátszik, hogy már nem egyedül lakom, hanem családom van. Ellenben akadnak olyan élethelyzetek és körülmények, amikor a stúdiólakások egyenesen tökéletes választásnak bizonyulnak.

Nem csak ultramodern lehet

A stúdiólakásokkal kapcsolatosan él egy tévhit, miszerint csak és kizárólag modernek lehetnek. Ez valószínűleg onnan ered, hogy kétségtelenül a mai, modern életvitelünkhöz alkalmazkodnak igazán ezek az otthonok: megfizethető(bb)ek, könnyű őket karban és rendben tartani, valamint leginkább azok számára ideálisak, akik szinte csak aludni járnak haza.

Talán ezért is passzolnak igazán a nyaralásokhoz, és ezért egyre több a kiadó stúdióapartman: sokak számára teljesen felesleges extra szobákat bérelni, és bizony vannak olyanok, akik legfeljebb kávét főznek a konyhájukban. Tény, hogy nem minden élethelyzethez és életkorhoz passzolnak a stúdiólakások, de van, amikor megkérdőjelezhetetlen a hasznuk.

Ami a stílust illeti, nem csupán a modern hangulatot árasztó apartmanok kaphatnak helyet ezen a területen, bár kár lenne kihagyni azokat a lehetőségeket, amiket a korszerű megoldások jelentenek. A berendezés azonban csak ízlés kérdése, még a legkisebb lakásokat is otthonossá, rusztikussá, vagy éppen bohémmá lehet tenni.

Letisztult egyszerűség

A modernitásról már volt szó, és az igazság az, hogy a letisztult elegancia nagyon jól passzol a stúdiólakásokhoz még akkor is, ha sokan nem feltétlenül tudnak azonosulni a steril hangulattal. Akik muszájból laknak stúdió apartmanban, azok általában nem szeretnének takarítással, pakolással foglalkozni, általában arra vágynak, hogy minden rendezettnek tűnjön akkor is, ha hetek óta nem volt idejük tartalmasan otthon lenni.

Persze sokan vannak azok is, akik egyszerűen imádják a minimalista letisztultságot és ezzel a berendezési stílussal is igyekeznek teret, helyet nyerni maguknak a rendelkezésre álló négyzetmétereken. Az Ilyen lakásokban maguktól értetődőek a szekrénybe rejtett irodák, a lenyitható ágyak, forgatható polcok, a fogantyú nélküli bútorok és persze az egyszerű színek, minimális számú kiegészítők.

Bővített lehetőségek

Sokszor az alapterület kicsi, ellenben a belmagasság nagy – ilyenkor jönnek képbe a galériás megoldások, illetve a különféle fülkék, amik magasabb szinten is helyet kaphatnak. A stúdiólakásokban jellemző módon a hálószobák, illetve a tárolók kerülnek az „emeltre”, ami egyértelműen logikus választás.

Ezeknek a lakásoknak óriási előnye, hogy sokkal nagyobbnak tűnnek a valós méretüknél, és a praktikus térkihasználásnak köszönhetően valóban nagyobb is a hasznos alapterületük. Sokat számít az is, hogy a hálófülkéknek, vagy a – lehetőség szerint legjobban különválasztott – hálószobáknak így jelentősebb az intimitása, hiszen nincsenek folyton szem előtt.

Bár a stúdiólakások nem a hatalmas vendégségekről szólnak, azért időről-időre mindenkihez eljutnak az ismerősei, és a többség nem szívesen teszi közszemlére az ágyát akkor sem, ha az rendezett. Emiatt a stúdió apartmanokban érdemes törekedni arra, hogy a lehetőségekhez mérten a fürdőszoba és a háló valamennyire szeparált legyen. Erre a galériák remek megoldásokat kínálnak, de alternatívákat jelentenek a polcok, szekrények, elhúzható ajtók és függönyök is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást