8 baki a közösségi oldalon, amiért kirúghatnak

8 baki a közösségi oldalon, amiért kirúghatnak

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 8 baki a közösségi oldalon, amiért kirúghatnak

A közösségi oldal észrevétlenül beköltözött a minden napjainkba, s ebből kifolyólag hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, hogy lényegében szabadidős tevékenységnek minősül, s nem feltétlenül járunk jól, ha munka közben is foglalatoskodunk vele.

Posztolás munka közben

Sok munkahely egyáltalán nem néz jó szemmel, ha internetezel, miközben dolgoznod kellene, de azért egy-egy posztért ritkán rúgnak ki.
Viszont ha tele van az oldalad ezerféle megosztással és jól láthatóan unatkozol munkaidőben, akkor van rá esély, hogy nem úszod meg szó nélkül a tevékenységet.

Szemét a főnök

A különböző blogokon már találkozhattunk olyan bejegyzésekkel, amikor a diákok szidalmazták a tanárt és az órát, de még azt sem vették figyelembe, hogy az illető az ismerősük, így aztán egyértelmű volt a lebukás. 
 
Akár felvetted a főnöködet barátnak, akár nem, könnyen visszajuthat hozzá az, amit te nyilvánosan megosztasz, s ha éppenséggel egy porig alázó bejegyzésről van szó, sok jóra nem szabad számítanod.

Gyűlölködő megnyilvánulások

Szerencsére olyan korban élünk, ahol az emberek jelentős része elítéli a faji megkülönböztetést és az erőszakot, ám nem mindenki tud azonosulni ezekkel a nézetekkel. 
 
Minden jogod megvan rá, hogy a nagy átlaggal ellentétesen gondolkozz, de az több szempontból sem szerencsés, ha gyűlölködésedet közszemlére teszed. 
 
Egyrészt nem feltétlenül helyesek a nézeteid, másrészt pedig az állásodba is kerülhet, hiszen akármilyen posztot nem tölthet be egy előítéletekkel bíró személy.

Törvények elleni lázadozás

Akárcsak a gyűlölködés, úgy minden árthat a munkahelyi jó hírednek, ami törvénybeütköző, illegális, illetve szélsőséges politikai nézetekre enged következtetni. 
 
Ha egyszer elvárod, hogy ne turkáljanak a magánéletedben, akkor ne is tedd közszemlére, hogy melyik pártban hiszel a messzemenőkig, vagy, hogy mit füstölsz el hétvégente a haverokkal.

„Hurrá, végre péntek!”, „Fujj, már megint hétfő…”

Ugye ismerős a rengeteg péntekről és hétvégéről szóló örömujjongás, amit a dolgozó emberek előszeretettel hangoztatnak facebook falukon?
Természetesen önmagában nincs is gond azzal, hogy valaki örül a szabadnapoknak, de ha folyton utálatát és unalmát fejezi ki munkájával szemben, az negatív pont a főnök szemében, hiszen senki sem akar olyan munkaerőt, aki már hétfőn kezdi a munkanapok leszólását és szellemileg már a hétvégére koncentrál. 

Kamuszabadság

Reggel betelefonálsz, hogy a halálodon vagy, el se tudod hagyni a mosdót, ezért táppénzre vonulsz. Ezt természetesen minden munkahelyen elfogadják, még akkor is, ha egyébként óriási a hajtás, de nem csak a kollégákkal gyűlik meg a bajod, ha benne hagyod őket a slamasztikában, hanem a főnököddel is, amennyiben a nagy bejelentés után pár órával már posztolod is a kávéházban lazítós fotókat. 
 
Nem baj, ha szükséged van pár nap extra-pihenőre, de ha már egyszer hazudtál, legalább igyekezd megóvni a titkodat.

A rivális támogatása

Egyes cégek annyira szigorúan veszik a riválisokkal való versengést, hogy azonnal lapátra teszik azokat, akik bárminemű hajlandóságot mutatnak az „ellenséggel”.
Neked kell tudnod, milyen beállítottságú a munkahelyed, s ha nagyon is komolyan veszik a riválisok kiiktatását, akkor nem feltétlenül jó ötlet bármilyen formában csatlakozni a rajongói táborukhoz, vagy megosztani bármit, ami az ő pártfogásukra adhat gyanút.

Az a bizonyos jó hír

Sok munkaadó szűrőnek használja a közösségi oldalakat, s csak olyan embereket hívnak be állásinterjúkra, akiknek az interneten is makulátlan az előéletük. Ha erre felkészültél és megkaptad a munkát, az nagyszerű, de nem jelenti azt, hogy eztán mindent megengedhetsz magadnak, amit korábban nem tettél. 
 
Beosztásodtól függetlenül is érdemes meggondolnod, milyen fotókat osztasz meg magadról, hol rendezed a családi perpatvart, illetve, hogy hányszor mutatod meg, mennyire jól sikerült a hétvégi buli. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást