Egy nő, átlagban több mint százszor vált frizurát

Egy nő, átlagban több mint százszor vált frizurát

Címlap / Stílus / Haj / Egy nő, átlagban több mint százszor vált frizurát

Egy kutatás szerint a 15 és 65 év közötti korosztály évente kétszer vágatja új stílusra a haját, és egyszer vált hajszínt. Van, aki minden egyes alkalommal változtat valamit, ám a nők 15 százaléka öt évig ugyan azt frizurát csináltatja, szintén ugyanennyien pedig akár egy évtizeden keresztül viselik ugyan azt.

Miért a nők?

A férfiaknál ez a szám nagyságrendekkel kisebb, életük folyamán átlagosan ötször változtatnak hajviseletükön.

A nőknél a döntést sokban befolyásolja az épp aktuális divatirányzat, a hírességek által divatba hozott új stílus, ám lelki háttere is lehet a dolognak. Egy gyerek születése, válás vagy egyéb sorsfordító esemény.

A haj, mint jelkép

A szép, egészséges haj az életerő, az egészség, a párzó képesség jele. Egy csáberő, melyet a vallások is ekként kezelnek. Emiatt kell többek között egy muszlim nőnek befednie a fejét. A Biblia is ír arról, hogy a nő nőiessége a hosszú hajában rejlik.

A haj lehet a kommunikáció eszköze, és itt nem csak arra gondolok, amikor egy nő flört esetén babrálja a haját, hanem arra, is, amit színe, hossza árul el.

A haj lehet az interaktív kommunikáció része is, gondoljunk csak vissza arra, amikor az iskolás fiú meghúzza a lány copfját…

A férfiak szerint

A hosszú haj népszerűbb a férfiak körében, sőt, a hosszú hajnál például háttérbe szorulnak az általában kontyot viselő nők. Egy kevésbé vonzó arcot is szebbnek látnak, szebbnek értékelnek, ha hosszú haj keretezi.

A haj, mellesleg, feromonszállító funkcióval is bír. Emiatt, fontos szerepe van a párválasztásban. A rövid haj csak az igazán nőies, magabiztos nőknek áll jól – állítólag.

A hajszín

A szőke haj azért tetszik jobban a férfiaknak, mert – állítólag – a szőke hajú nőknek magasabb az ösztrogén szintjük. Ezen felül a szőkeséget a fiatalsággal azonosítják, ezáltal a termékenységgel.
A barna haj céltudatosságot, erős akaratot, kitartást feltételez. Minél világosabb a hajszín – úgy vélik – annál inkább befolyásolható a külvilág által, annak tulajdonosa.

A lelki háttér befolyásolható azzal, ha olyan színt választunk, mely bizonyos tulajdonságainkat erősíti.

A vörös hajszín a legkevésbé népszerű a férfiak körében, igaz, sokan épp azért tartják vonzónak a vörös haj viselőit, mert a vörös színhez tüzes, vad személyiséget társítanak. A természetes vörös a legritkább hajszín, a National Geographic magazinban megjelent tanulmány szerint pedig a közeljövőben teljesen ki fog halni ez a génmutációból létrejött hajszín.

Lázadás

A hirtelen és nagy változásokra vágyódás jellemzően hozza magával a hirtelen frizuraváltást is. Természetesen ez valamennyire sokkolja környezetünket, ahogy egy nap múlva minket is sokkolhat a tudat, hogy elég bátrak voltunk ezt meglépni.

Egy dolog viszont tény, ilyenkor az ember lánya úgy érzi, valami elkezdődött, amely változás kezdetét mi indítottuk el – bátorságunkkal. Ez megtölti a lelket energiával, pont csak annyira, hogy lépni tudjunk a megoldás felé.

Lelki egyensúly

Amikor változtatunk, az mindenképp azt jelenti, hogy nem csak külsőnkön, hanem bensőnkön is változtatni szándékozunk. Valami nincs rendben, harmóniában ott benn, ahhoz pedig, hogy ez változzon, több síkon van szükség az elmozdulásra a holtpontról.

Mindenkinek más a saját tempója: van, aki hónapok alatt jut el, apró lépésekkel oda, hogy kívül belül megváltozik.

Párkapcsolat

A legtöbb nő akkor változtat frizurát, amikor párkapcsolata a szakítás stádiumába lépett, vagy azon nemrég esett túl. Ez egy üzenet is, hogy kiléptünk a megszokott dolgok kereteiből, új szabályok vannak, új lehetőségek. Tehát egy új frizura nem csak a változás, hanem a totális újrakezdés egy lehetősége és egyben jele is.

Érdemes némi önuralmat gyakorolni azelőtt, mielőtt elszántan bevágtatunk egy fodrászüzletbe. Unalomból nem szabad változtatni, mert könnyen megbánhatjuk hirtelen döntésünket, és már nem lehet visszacsinálni a dolgot…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást