Árulkodó testbeszéd – 5 dolog, amit a szemeinkkel üzenünk

Árulkodó testbeszéd – 5 dolog, amit a szemeinkkel üzenünk

Címlap / Életmód / Egészség / Árulkodó testbeszéd – 5 dolog, amit a szemeinkkel üzenünk

A verbális kommunikációval, szavainkkal valójában csak egy részét adjuk át az információnak, amit közölni szeretnék, emellett mimikánk és gesztusaink, testtartásunk és hangszínünk, és számos apró dolog hordoz üzenetet rólunk, szándékainkról. Cikksorozatunkban megnézzük, miről árulkodnak az egyes testrészeink – most a szemeinket vesszük górcső alá, Allan és Barbara Peas – A Testbeszéd enciklopédiájának segítségével!

Miért tágul a pupilla?

Természetesen a pupilla tágulása és szűkülése a fényviszonyoktól is függ, de metakommunikációs jelentéssel is bír: ha valami olyat látunk, ami tetszik nekünk, izgat minket, akkor kitágul a pupillánk.

Ha éppen izgalom fog el bennünket, pupilláink arra is képesek, hogy a négyszeresére nőjenek.

A pupillateszt tehát egy jó megoldás arra, hogy rájöjjünk, tetszünk-e valakinek.

Érdekesség, hogy a nők pupillája nem csak szerelmüktől tágulhat ki, hanem a kisbabák látványától is.

 

Gyors szemöldökfelvonás

Egy ősi gesztus a szemöldök felvonása, majd leengedése: ezzel gyorsan magunkra tudjuk vonni valaki figyelmét, hogy utána elkezdődhessen a jelzések cseréje.

Ez a gesztus egy üdvölési forma, amelyet olyanoknak küldünk, akik szimpatikusak a számunkra.

A szemöldökfelvonás egy olyan reakció, amely meglepetésből fakad, ösztönösen olyasmit jelent, hogy észrevettünk valakit, és nem félünk tőle.

Ha valakinek el szeretnénk nyerni a szimpátiáját, érdemes így köszöntenünk, illetve ha nekünk köszönnek ilyen módon, akkor gyaníthatjuk, hogy szimpatikusak vagyunk az adott illetőnek.

 

Így figyel majd ránk a férfi

A kutatások szerint a férfiak lassabban fogják fel, ha egy nő őket figyeli, ezért nem elég, ha egyszer ránézünk valakire egy zsúfolt helyen, aki szimpatikus nekünk, hanem akár 3-4 alkalommal is meg kell ismételnünk ezt.

A következő gesztuscsokrot érdemes használni ilyen helyzetben: pillants a szimpatikus pasira, nézz néhány másodpercig a szemébe, majd kapd el a tekinteted, és süsd le.

Ismételd meg 3-4 alkalommal, hogy a férfi rájöhessen, hogy tetszik neked.

 

Ha ide-oda jár a szem

Elsőre azt hihetnénk, ez a gesztus azt jelenti, hogy az adott illető feltérképezi a terepet, és szeretné tudni, mi van a környezetében.

Azonban az ilyen fajta szemmozgás valójában azt jelenti, hogy az illető keresi a menekülő utat, bizonytalan, szeretne kiszabadulni a szituációból, amiben éppen van.

Ezt a gesztust megfigyelhetjük magunkon akkor, ha egy számunkra unalmas személlyel kell társalognunk.

 

Mit jelent az oldalpillantás?

Attól függően, milyen egyéb gesztus társul hozzá, az oldalpillantásnak sokféle jelentése lehet. Árulkodhat bizonytalanságról, ellenséges érzésekről, de akár érdeklődésről is.

Utóbbit akkor jelenti, ha enyhén felvont szemöldök is társul hozzá, illetve egy kedves mosoly – ez főként a hölgyek által gyakran alkalmazott gesztus, ha szimpatikus számukra egy férfi, és szeretnék ezt a tudtára adni.

Ha az oldalnézés összeráncolt homlokkal, összehúzott szemöldökkel is társul, esetleg az ajkait is lebiggyeszti az illető, aki így néz, az viszont ellenszenvről, gyanakvásról árulkodik.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást