4 ártatlannak tűnő szokás, ami évekkel rövidíti meg az életed

4 ártatlannak tűnő szokás, ami évekkel rövidíti meg az életed

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 4 ártatlannak tűnő szokás, ami évekkel rövidíti meg az életed

Cikkünkben olyan szokásokat, és azok lehetséges következményeit jártuk körbe, melyek teljesen átlagosak, és talán te sem gondoltad volna, hogy bármi negatív következményük lehet. Ha felkészültél a nem túl vidám kutatási eredményekre, kattints!

Sokat ülsz egy helyben

Rossz hír az irodai dolgozóknak, hogy bizony a sok ülés sincs pozitív hatással a várható élettartamunkra nézve, sőt – derül ki a British Medical Journal tanulmányából. Hogy kicsit konkretizáljuk a dolgot, a kutatók arra jutottak, hogy akár két évvel is rövidítheti az életedet, ha napi három óránál többet ülsz egy helyben – és ezen az sem segít sokat, ha rendszeresen sportolsz.

Kicsit árnyalja az eredményt a JAMA Internal Medicine kutatása, mely arra jutott, hogy napi 11 óra egy helyben ülés akár 40%-kal növelheti a halálozási esélyeket a következő három évre nézve, összehasonlítva azokéval, akik napi négy óránál kevesebb időt töltenek a széken ülve. Mindkét eredmény elég sokkoló – ha teheted, munka közben is minél gyakrabban állj fel, sétálj egyet, vagy használj gimnasztikai labdát.

4 ártatlannak tűnő szokás, ami évekkel rövidíti meg az életed

Elhanyagolod a barátaidat

A Brigham Young University és a University of North Carolina friss kutatása szerint a gyenge társas kapcsolatokkal rendelkező emberek fiatalabban haltak meg, mint azok, akiknek minőségi szociális hálójuk van. Összesen 148 témába vágó tanulmányt vetettek össze, és kapták az eredményt, mely szerint a magány oly mértékben rontja az esélyeinket a hosszú életre, mintha elszívnánk napi 15 szál cigit. Tulajdonképpen könnyen belátható ez a tézis, hiszen az ember jóllétéhez szorosan hozzátartozik, hogy minőségi időt töltsön szeretteivel, és a boldogságot, elégedettséget kutató szakemberek is egyetértenek abban, hogy a minőségi kapcsolatok a teljes élet alappillérei.

Az elszigeteltség, kireszketettség érzése pedig könnyen vezethet különféle mentális betegségekhez, depresszióhoz, melyek ugyancsak rontják az ember esélyeit, ami a hosszú, boldog életet illeti. Ha tehát úgy érzed, hogy bármilyen okból is háttérbe szorítottad baráti vagy családi kapcsolataid ápolását, ha másért nem is, legalább a saját egészséged érdekében szánj rájuk időt, és meglátod, közben milyen jól fogod érezni magad.

4 ártatlannak tűnő szokás, ami évekkel rövidíti meg az életed

Túl sokat tévézel

Gondoltad volna, hogy a tévézés is befolyásolhatja, hogy meddig élsz? Nos, a Harvard kutatása szerint bizony ez az ártatlannak tűnő – mások szemében esetleg idegesítő – szokás is negatívan hat várható életkorod alakulására. Már napi két óra tévézés megnöveli az olyan súlyos betegségek, mint a kettes típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A New York Times cikke még konkrétabban fogalmaz: minden egyes televíziózással töltött óra 21,8 perccel csökkenti a 25 év felettiek várható életkorát.

4 ártatlannak tűnő szokás, ami évekkel rövidíti meg az életed

Ingázol

A svéd Umeå University kutatása szerint a napi rendszerességű ingázás, autóban ülés is rontja a hosszú élet esélyeit. Megállapításaik szerint, ha nagyjából 50 kilométert mész naponta, az általában stresszel jár (gondolj csak a dugóban való vesztegelésre), és csökkenti például annak az esélyét is, hogy munka előtt vagy után még elmenj sportolni, már csak az idő tényező miatt is.

A svéd kutatás az ingázást az elhízással, alvási zavarokkal hozza közvetlen összefüggésbe, ráadásul a nőknél magasabb a rizikó, ennek okát azonban nem sikerült megfejteniük.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!