Akkor most ártalmas a teflon az egészségre? Utánanéztünk!

Akkor most ártalmas a teflon az egészségre? Utánanéztünk!

Címlap / Életmód / Egészség / Akkor most ártalmas a teflon az egészségre? Utánanéztünk!

Utóbbi nálam még nem ok a cserére, de a teflonedényeim között tényleg ideje szelektálnom. Sajnos egy párnak összekarcolódott a felülete, szerintem akkor, amikor figyelmetlenül tettem be őket a mosogatógépbe. Ezeket már nem használtam egy ideje, mert emlékszem, hogy anno olvastam a teflonedények veszélyeiről. De ezek mennyire valós félelmek?

Óriási előnyök a teflon oldalán

A teflon legnagyobb előnyei közé a tapadásgátlás tartozik, ami számomra nagyon lényeges szempont, mert 90%-ban zsír hozzáadása nélkül készítem az ételeket. De nem csak ezt köszönhetjük a teflonnak, illetve összetevőinek: használják őket akkor is, amikor mikrohullámú sütőben melegíthető ételeket csomagolnak, és sokszor bevetik, ha lényeges szempont a szennyeződés-, valamint a víztaszítás. A teflon szinte semmivel sem lép reakcióba, ráadásul a súrlódási együtthatóját egyedül a gyémánt szárnyalja túl. Emiatt messze nem csak a konyhában és a csomagolás során találkozhatunk vele, a gép- és a hadiiparban is előszeretettel használják. 

A sokoldalúságnak ugyanakkor ára van. Az Unió azok közé a mérgező anyagok közé sorolta a teflon alkotóelemeit, amik nagymértékben képesek felhalmozódni (akár az emberek és az állatok szervezetében), valamint nagyon nehezen bomlanak le. 

Alena Leonova/istockphoto.com

Napvilágot látott információk

A teflon alkotóelemei közé azonban olyan veszélyes anyagok is tartoznak, amik az újabb kutatások szerint az elhízásért, valamint a figyelemzavaros hiperaktivitásért is felelősek lehetnek.  Az eredeti, teflongyártással foglalkozó nagyvállalat manapság a világ élvonalába tartozik, ám csak a 2000-es évek után derült ki, hogy számos rendelkezésükre álló információt elhallgattak mind a dolgozóik, mind a vásárlóik elől. Ez nem csak a környezetszennyezést jelentette, hanem egészségügyi károsodást is, amit a lakosság és a munkások körében egyaránt észleltek. Amikor ezek az információk nyilvánosságot kaptak, a környezetvédő cégek nagyobb figyelmet kezdtek fordítani a teflongyártásra.

A washingtoni EWG kutatói megvizsgálták az amerikai lakosság vérét és 95%-uknál megtalálták a teflon egyik vegyületét, a perfluoroktánsavat.

Ezzel bizonyítást nyert, hogy az anyag nemhogy nem bomlik le, feldúsul az emberek és az állatok vérében.

Úgy tűnik, hogy a teflon alkotóelemi egyértelműen károsak és különböző betegségek előfordulásáért, gyakoriságuk növekedéséért felelősek. A szakértők szerint a teflon különösen veszélyes lehet azokra, akik várandósak, vagy gyermeket terveznek. A kutatások alapján ugyanis a perfluoroktánsav átjut a méhlepényen és többek között elhízást, autizmust okozhat, ugyanis beavatkozik a hormonrendszer normális működésébe.

De mi a helyzet a hétköznapi használattal?

 Az EWG javaslata szerint ne használjunk teflonbevonatú edényeket, válasszuk inkább az öntöttvasat, a rozsdamentes acélt, a cserép- és üvegedényeket. A felmérések alapján a teflonból akkor távoznak az egészségre káros anyagok, ha túlhevítjük őket, vagy megsérülnek, illetve, ha öregednek.

Egy-egy teflonedény élettartamát 2 évben jelölik meg a szakértők, a túlhevítés pedig 230 fokra vonatkozik, tehát ezeket szem előtt tartva a teflon viszonylagos biztonsággal használható.

Más a helyzet a csomagolással, ugyanis magasabb a perfluoroktánsav kibocsátás akkor, ha csomagolásukban melegíthető ételeket vásárolsz és azokat a mikróban készíted el. Nem csak a készételek tartoznak ide, hanem pl. a mikróban pattogtatható kukorica is. 

Az étkezésen túl nem árt megreformálni a kozmetikumainkat sem, ugyanis azokban is lehetnek perfluoroktánsav származékok. Ezek a bőrre kenve, vagy éppen belélegezve egyértelműen nem előnyösek az egészségre nézve. Ha van rá mód, kerülni kell a vízlepergető ruházatot is, de legalábbis nem szabad, hogy ezek közvetlenül a bőrrel érintkezzenek.

Emellett a környezetet szem előtt tartva, mindig jó minőségű, időtálló ruhát, textilt vegyél, kosz- vagy vízlepergető hatással bír. Ahogy korábban is említettük, a perfluoroktánsav nagyon nehezen bomlik le, és amennyiben bekerül a természetes körforgásba, károsítja a teljes élővilágot.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást