A napokban meg kellett állapítanom, hogy elhasználódtak az edényeim: van olyan, amelyiknek a tetején tönkrement a gomb, és akad, amelyiknek csak esztétikai gondjai akadnak.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Ezzel bizonyítást nyert, hogy az anyag nemhogy nem bomlik le, feldúsul az emberek és az állatok vérében.
Úgy tűnik, hogy a teflon alkotóelemi egyértelműen károsak és különböző betegségek előfordulásáért, gyakoriságuk növekedéséért felelősek. A szakértők szerint a teflon különösen veszélyes lehet azokra, akik várandósak, vagy gyermeket terveznek. A kutatások alapján ugyanis a perfluoroktánsav átjut a méhlepényen és többek között elhízást, autizmust okozhat, ugyanis beavatkozik a hormonrendszer normális működésébe.
De mi a helyzet a hétköznapi használattal?
Az EWG javaslata szerint ne használjunk teflonbevonatú edényeket, válasszuk inkább az öntöttvasat, a rozsdamentes acélt, a cserép- és üvegedényeket. A felmérések alapján a teflonból akkor távoznak az egészségre káros anyagok, ha túlhevítjük őket, vagy megsérülnek, illetve, ha öregednek.
Más a helyzet a csomagolással, ugyanis magasabb a perfluoroktánsav kibocsátás akkor, ha csomagolásukban melegíthető ételeket vásárolsz és azokat a mikróban készíted el. Nem csak a készételek tartoznak ide, hanem pl. a mikróban pattogtatható kukorica is.
A cikk folytatódik, lapozz!