Akkor most ártalmas a teflon az egészségre? Utánanéztünk!

Akkor most ártalmas a teflon az egészségre? Utánanéztünk!

Címlap / Életmód / Egészség / Akkor most ártalmas a teflon az egészségre? Utánanéztünk!

A napokban meg kellett állapítanom, hogy elhasználódtak az edényeim: van olyan, amelyiknek a tetején tönkrement a gomb, és akad, amelyiknek csak esztétikai gondjai akadnak.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Ezzel bizonyítást nyert, hogy az anyag nemhogy nem bomlik le, feldúsul az emberek és az állatok vérében.

Úgy tűnik, hogy a teflon alkotóelemi egyértelműen károsak és különböző betegségek előfordulásáért, gyakoriságuk növekedéséért felelősek. A szakértők szerint a teflon különösen veszélyes lehet azokra, akik várandósak, vagy gyermeket terveznek. A kutatások alapján ugyanis a perfluoroktánsav átjut a méhlepényen és többek között elhízást, autizmust okozhat, ugyanis beavatkozik a hormonrendszer normális működésébe.

De mi a helyzet a hétköznapi használattal?

 Az EWG javaslata szerint ne használjunk teflonbevonatú edényeket, válasszuk inkább az öntöttvasat, a rozsdamentes acélt, a cserép- és üvegedényeket. A felmérések alapján a teflonból akkor távoznak az egészségre káros anyagok, ha túlhevítjük őket, vagy megsérülnek, illetve, ha öregednek.

Egy-egy teflonedény élettartamát 2 évben jelölik meg a szakértők, a túlhevítés pedig 230 fokra vonatkozik, tehát ezeket szem előtt tartva a teflon viszonylagos biztonsággal használható.

Más a helyzet a csomagolással, ugyanis magasabb a perfluoroktánsav kibocsátás akkor, ha csomagolásukban melegíthető ételeket vásárolsz és azokat a mikróban készíted el. Nem csak a készételek tartoznak ide, hanem pl. a mikróban pattogtatható kukorica is. 

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!