Háztartás / Otthon

Az oka, hogy tönkremennek idő előtt a lábasaid: te is elköveted ezeket a hibákat?

Az oka, hogy tönkremennek idő előtt a lábasaid: te is elköveted ezeket a hibákat?

Nagyanyáink még főztek húslevest 50-60 éves lábasokban is, amiket aztán még mi is megörököltünk, az újabb edények meg néha mintha egy szezon alatt tönkre mennének. Biztos, hogy a minőségük is más, de azért van néhány dolog, amivel te is megrövidítheted a lábasaid élettartamát.

Nem olvasod el a használati utasítást

Az ember azt gondolná, egy lábas használata csak nem lehet annyira bonyolult, de a mai világban semmi nem olyan egyértelmű már, éppen ezért érdemes az első használat előtt felfordítani a lábast, és megnézni az alját, mert lehet, hogy fontos információt találsz itt.

Sok edényen jelölik például, hogy használható-e gáz, indukciós és kerámia főzőfelületeken is, illetve, hogy be lehet-e tenni a mosogatógépbe. Csak az ajánlásoknak megfelelően használsz az edényeidet, és bármilyen csábító is a pörköltfőzés után bedobni a mosatlant a gépbe, ha a leírás ezt nem javasolja, akkor inkább állj neki kézzel mosogatni, különben nem sok ételt készíthetsz már el a lábasodban.

SergeyKolesnikov/depositphotos.com

Fém eszközöket használsz

Azt talán te is tudod, hogy a teflonnal bevont serpenyőkbe tilos fém tárgyakkal nyúlni, de jelentősen meghosszabbíthatod a lábasaid élettartamát, ha azokban sem matatsz villával, késsel vagy kanállal. Kavargatás közben ugyanis ezeken is felsértheted a bevonatot, így a lábas védtelenné válik a korrózióval szemben, nem lesz egyenletes a hőelosztása, arról nem is beszélve, hogy még káros anyagok is szabadulhatnak fel így.

A legjobb, amit tehetsz, ha a főzéshez, tálaláshoz is puhább, fából vagy műanyagból készült hőálló kanalakat, villákat használsz, így biztosan nem károsítod az edényeid bevonatát.

Külön érdemes odafigyelni a merőkanál használatára, ezzel ugyanis a szedő mozdulat közben többször megütheted a lábas aljának szegélyét, ami egyébként is a gyenge pontja, itt pattan le legkönnyebben a bevonat, és alakulnak ki rozsdás foltok, amik aztán a lábas lyukadásához vezetnek.

Nomadsoul1/depositphotos.com

Nem megfelelően tisztítod őket

Az odaégett szennyeződések, makacs foltok gyorsan véget vetnek a lábas használhatóságának, de ha ezeket nem megfelelően tisztítod meg, az éppen olyan nagy bajt csinál – vagy azért, mert nem tudod maradéktalanul eltávolítani a szennyeződést, vagy azért, mert a kosz ugyan lejön, az anyag viszont sérül.

A különböző edényeket különböző módszerekkel érdemes tisztítani.

  • Az alumínium edények külsejét sós ecettel tudod legkönnyebben tisztára súrolni, a belsejük pedig ismét csillogó lesz, ha almahéjat főzöl bennük.
  • Az elszíneződött zománcos edénybe tegyél egy krumplit, öntsd fel vízzel, forrald fel, majd hagyd állni egy napig, forrald fel ismét, majd tisztítsd meg a szokásos módszerrel.
  • A vasból készült serpenyőket, lábasokat tisztítás után alaposan töröld szárazra, ügyelve rá, hogy a nyelek, fogantyúk eldugott részeiben se maradjon víz, majd egy kevés olajjal kend be őket: a legjobb, ha az edény közepébe csöppentesz egy keveset, majd egy papírtörlővel szépen széthúzod azt az egész felületen. Így megakadályozhatod, hogy az edény rozsdásodni kezdjen.

cabecademarmode/depositphotos.com

Felügyelet nélkül hagyod főzés közben

Tudjuk, hogy amíg mellette állsz, csak nem akar forrni, és amint egy pillanatra ellépsz, már ki is futott – az odakozmált, kifutott étel nem csak a tűzhelynek nem tesz jót, de a lábasodnak sem, ezért ha azt szeretnéd, hogy még évek múlva is használni tudd, fontos megakadályozni, hogy beleégjenek a dolgok. Erre pedig sajnos még nem találtak fel jobb megoldást annál, mint hogy főzés közben szemmel tartod az edényedet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást