Ez a 3 jel arra utal, hogy a párterápia sem segíthet a kapcsolatotokon

Ez a 3 jel arra utal, hogy a párterápia sem segíthet a kapcsolatotokon

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ez a 3 jel arra utal, hogy a párterápia sem segíthet a kapcsolatotokon

A legtöbb komoly kapcsolat nem ér véget egyik pillanatról a másikra: a felek általában az utolsó utáni szalmaszálba is kapaszkodnak, amíg az lehetséges. Néha azonban óhatatlanul ki kell mondani a végső szót, és elengedni azt, ami már egyszerűen nem működik. Ha ennek a négy jelnek bármelyike igaz rátok, akkor nektek is be kell ismernetek, hogy nincs tovább, mert már a párterápia sem tudna segíteni rajtatok.

Nem tudjátok tisztelni egymást

A tisztelet nagyon fontos a párkapcsolatokat illetően, még ha úgy is tűnik, hogy valamiféle távolságtartásra utal. Tény és való, sokan gondolják azt, hogy tisztelni azokat kell, akikkel nem vagyunk túlságosan közeli kapcsolatban, de ez egyáltalán nincs így. Nagyon fontos, hogy párkapcsolatban is tisztelettel forduljatok egymás felé, hiszen már ez is azt feltételezi, hogy sokkal kisebb arányban és esetben fogjátok megbántani a másikat.

A tisztelet nyilván nem elég ahhoz, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartsatok, de mégis alapvető. Ha nincs tisztelet, az sajnos arra utal, hogy emberileg nem becsülitek egymást, pedig – még ha a kapcsolatotok meg is romlott – minden bizonnyal lenne miért tisztelettel fordulnotok egymás felé. Sajnos, ha ez elmúlt, akkor aligha segíthet rajtatok a párterapeuta.

Sokkal jobbnak érzed magadat – vagy ugyanezt tapasztalod a szerelmedtől

Ez a 3 jel arra utal, hogy a párterápia sem segíthet a kapcsolatotokonKép forrása: AndrewLozovyi/Depositphotos.com

A párkapcsolatok alapköve az, hogy egyenrangúak vagyunk, és egyenrangúan is kezeljük egymást. Ez nem holmi feminista gondolkodásmenet, nem is kell arra következtetni belőle, hogy nőként pontosan ugyanazokat kell tenned, megélned, amit a társadnak. Sokkal inkább azt jelenti, hogy mindegyikőtök azokat a feladatokat vállalja el, amiben jobb a másiknál, hiszen így egészítitek ki egymás hiányosságait.

Ez az egyensúly egyértelműen sérül akkor, ha nem tudtok egyenrangú félként tekinteni egymásra. Teljesen mindegy, mi a kiváltó ok: ha te érzed azt, hogy a kedvesed egyszerűen nem üti meg a mércédet, az nem csak neked rossz, hanem bizony neki is. Pontosan tudja, mi a véleményed róla, és ez amellett, hogy számos konfliktust generál, személyiségbeli problémákat, és egyértelműen rossz kapcsolatot eredményez.

Az egyenlőtlenség bármikor átfordulhat elnyomásba, vagy akár érzelmi zsarolásba.

Kicsit ez is olyan, mint a tisztelet kérdése: ha nem érzed úgy, hogy fel tudsz nézni a másik feledre, vagy éppen ő érezteti azt, hogy nem tud rád akként tekinteni, ahogy azt te elvárnád, akkor ezen aligha segíthet a párterápia.

Nem vagytok hajlandóak kommunikálni

A kommunikáció romlása, vagy éppen megszűnése már olyan szintre viheti a kapcsolatotokat, ahonnan nincsen visszaút. Ezen még úgy-ahogy tud segíteni a párterápia, de sajnos valószínű, hogy ha annyira sem veszitek a fáradtságot, hogy otthon, a négy fal között meghallgassátok egymás véleményét, a másik álláspontját, akkor ezen a szakértő sem igazán tud majd változtatni. Eleve arról is beszélnetek kell, hogy valami nagyon megromlott köztetek, és ideje lenne segítséget kérnetek, de az is lehet, hogy valamelyikőtök tudomást sem akar venni az adott problémáról. A kommunikáció hiánya általában más jellegű gondra utal, legalábbis a beszélgetési kedv nem szűnik meg egyik napról a másikra.

Jellemző módon van valami probléma a háttérben akkor, ha hirtelen nincs mit mondanotok egymásnak, de sajnos ez olyan patthelyzetet jelent, amit nem tudtok egykönnyen feloldani.

A másik eshetőség, hogy egyszerűen tényleg annyira érdemtelenek lettetek egymás számára, hogy nincs mit mondanotok a másiknak. Nos, ez megint csak olyan helyzet, amit nem fog megoldani a párterápia, hiszen egyértelműen arra utal, hogy nagyon eltávolodtatok egymástól, és már nem igazán éreztek semmit a másik iránt. Márpedig a párterápia arra képes, hogy a konfliktusokat a helyén kezeljétek, arra sajnos nem alkalmas, hogy olyan érzelmeket biztosítson számotokra, amik már régóta nincsenek meg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást