5+1 apróság, amivel a mindennapos fürdés sokkal környezettudatosabb lesz

5+1 apróság, amivel a mindennapos fürdés sokkal környezettudatosabb lesz

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 apróság, amivel a mindennapos fürdés sokkal környezettudatosabb lesz

Ha szeretnél kicsit környezettudatosabban, zöldebben élni, akkor abba bizony az egyik legpazarlóbb mindennapi tevékenységnek is bele kell tartoznia: meg kell változtatnod azt, hogyan zuhanyozol vagy fürdesz. Ha ettől rögtön görcsbe rándul a gyomrod, mert az esti nyugtató fürdő a kedvenc része a napodnak (megértelek), nem kell aggódnod: nem arról van szó, hogy mostantól másfél perces hidegzuhanyokat vehetsz csak, elég néhány apróságot beáldozni ahhoz, hogy környezettudatosabb és olcsóbb legyen a tisztálkodás.

1. Állítsd le a vizet, amíg szappanozod magad!

Ez sokkal hatékonyabb lehet, mint a zuhanyzás egész időtartamának lecsökkentése, mivel alapvetően csak ilyenkor használsz el felesleges vizet. Amíg mosod a hajad, tusfürdőzöd a testedet, vagy éppen borotválkozol, ne folyasd feleslegesen a zuhanyt, utána minden bűntudat nélkül állhatsz be alá. Ilyenkor ráadásul jól is esik visszaállni a zuhany alá, miután szappanozás közben nem folyt rád a meleg vízsugár.

2. Hagyományos szappan

A tusfürdők relatíve drágák, ráadásul nagyon környezetszennyezők, hiszen műanyag a csomagolásuk, és viszonylag hamar elfogyasztja őket az ember. Szakértők szerint ráadásul sokkal takarékosabb is a hagyományos szappan, mivel nem használsz belőle feleslegesen, csak annyit, amennyire szükséged van. Ma már nemcsak a hagyományos, bőrt szárító szappanokat lehet kapni, hanem léteznek különböző bőrtípusokra kifejlesztett, tápláló változatok is, ha emiatt aggódnál.

3. Takarítsd le a zuhanyt, ha már ott vagy!

Furcsának hangzik, de ha a szappannal vagy az előre odakészített lemosóval zuhanyzás közben megtisztítod a zuhanyfejet és a környezetét, akkor nem kell vizet használnod pluszban, ha takarítasz. Így időt és vizet is spórolsz, ráadásul takarításnál ezt a területet egészen nyugodtan kihagyhatod, hiszen folyamatosan tisztán tartod zuhanyzás közben is.

4. Ne zuhanyozz forró vízzel!

Nagyon egészségtelen a túl meleg víz a bőrödnek és az egész szervezetednek, így figyelj arra, hogy inkább langyosabb vízben fürödj és zuhanyozz, ne vidd túlzásba a hőmérsékletet! Ez a környezetnek is jót tesz, mivel kevésbé kell felfűteni a vizet, kevesebb energiát használ el a ház rendszere hozzá.

Ráadásul ennek a tippnek hosszú távú hatásai is vannak: mivel a bőröd nem szárad annyira ki a meleg víztől, kevesebb terméket kell majd használnod a hidratálására, ami megint elég környezettudatos megoldás.

5. Ha vannak gyerekek, egyszerre fürdesd őket!

Nagyon szépen lehet ezzel a módszerrel mind vizet, mind időt spórolni, ráadásul, ha már akkorák a gyerekek, hogy elvannak egymással, még jól is érzik magukat fürdés közben. Az is megoldás, ha egymás után ugyanabban a vízben fürdeted meg őket.

Persze, ha egész nap kinn játszottak a koszban, azért a spórolás számláján ne fürdesd a másodikat koszos vízben, ilyenkor érdemes inkább külön-külön, saját friss vízben megmosdatni őket – de a mindennapos fürdés egész nyugodtan lehet közös.

+1. Állíts időlimitet a piciknek (és magadnak)!

Ha a gyerekek maguk zuhanyoznak vagy fürdenek, akkor érdemes megadni egy időlimitet, amin belül végezniük kell. Maguktól ugyanis ők még nem foglalkoznak olyanokkal, mint a környezet védelme vagy a vízpazarlás, így neked kell segítened nekik, hogy ne használjanak el a kellemesnél több vizet. Érdemes előre letisztázni a porontyokkal, mennyi idejük van pancsolni, különben könnyen lehet, hogy hiszti lesz az esti fürdés vége.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!