10 tagadhatatlan jel, hogy empata vagy. Magadra ismersz?

10 tagadhatatlan jel, hogy empata vagy. Magadra ismersz?

Címlap / Életmód / Lélek / 10 tagadhatatlan jel, hogy empata vagy. Magadra ismersz?

Mélyen átélsz mindent

Nyitott vagy másokra, kifejezetten jó hallgatóságnak számítasz, már-már világszínvonalon gondoskodsz a környezetedben élőkről. Néha rád sütik, hogy túlérzékeny vagy, aminek az az oka, hogy megérzed mások örömét, de bánatát is, és hajlamos vagy teljesen a helyükbe képzelni magadat.

Könnyen befogadod mások érzelmeit

Amekkora előny, legalább akkora hátrány is, amikor tisztába kerülsz mások érzelmeivel. Pillanatok alatt rád ragad a pozitív életfelfogás, a vidámság, de éppen ilyen könnyen válsz letargikussá, és eluralkodik rajtad a melankólia. Mintha a melletted levő személy kiterjesztené rád, átültetné beléd az érzelmeit.

Nem szívesen mész tömegbe

Pontosan azért, mert ennyire könnyen és gyorsan rád ragadnak az emberek érzései és gondolatai, egyáltalán nem szívesen mész a tömegbe. Sokkal jobban érzed magadat egy csajos kávézás, beszélgetés során, mint egy hatalmas partin, koncerten, vagy akár rendezvényen. Persze ezekre is szívesen elmész, de sosem tudod teljesen átadni magadat a hangulatnak.

Örülsz, ha egyedül lehetsz

Bár néha egyedül érzed magadat (főleg, ha olyan helyen vagy, ahol rossz érzések fognak el), valójában kifejezetten élvezed a magányt. Időről-időre szükséged van rá, hogy egyedül töltődhess fel, különben úgy érzed, érzelmileg teljesen leterheltté válsz, képtelen vagy rá, hogy másoknak segíts, másokkal foglalkozz. Szerencsére elegendő némi egyedüllét, és ismét a régi fokozaton üzemelsz!

Nehéz veled együtt élni

Részben azért, mert pontosan azonosulsz a partnereddel, és ez gyakran komoly konfliktusokat vált ki akkor, ha mindketten rossz passzban vagytok, részben pedig azért, mert legbelül félsz, hogy egy kapcsolatban elveszíted az önazonosságodat, identitásodat. Csak nagyon nehezen adod ki a belső érzéseidet, és akkor sem teszed szívesen.

Sokszor ingadozik a hangulatod

Ez egy újabb rossz pont, amiért nincs veled könnyű dolga a környezetednek. Mivel nem te vagy az, aki ráragasztja a hangulatát másokra, hanem éppen fordítva, a külső szemlélőnek úgy tűnik, a széllel változik a kedved.  Ez jelentős részt igaz is, azonban azok, akik „állandó” érzelmekkel bírnak, nehezen tolerálják a te szélsőségeidet.

Imádod a természetet

Közel áll hozzád minden, ami az élővilágban fellelhető, örömmel fordulsz vissza a természet adta lehetőségekhez. Szeretsz kirándulni, imádod az állatokat, tiszteled a környezetedet, sokkal szívesebben mész erődbe, tengerpartra pihenni, mint egy nagyvárosi sétára – a nyaralásod helyszínét is mindig ennek megfelelően választod meg.

Mindenen el tudsz keseredni

Ugyancsak a mély átélésre vezethető vissza, hogy minden kegyetlenkedésen, szomorú eseményen teljesen elkeseredsz, és a látottakon, hallottakon napokig rágódsz. Emiatt inkább nem követed a friss híreket, eseményeket, és néha úgy mész az utcákon, mintha nem is lennél jelen – minden erőddel azon vagy, hogy kizárd a nyomorúságot, szegénységet, fájdalmat.

Csak abban vagy hatékony, amit szeretsz

Ha bármit rád kényszerítenek, akkor egyszerűen katasztrofális munkát végzel, és még rosszabbul érzed magadat tőle. Bár mindent megcsinálsz, amit muszáj, néha komoly kínokat élsz át egy-egy tevékenység során. Ennek az oka az, hogy időpazarlásnak tartasz bizonyos dolgokat, és a legkevésbé sem bírod, ha örömöt kell színlelned, miközben a hátad közepére sem kívánod az adott helyzetet.

Szívesen fejleszted magadat

Idővel tisztába kerülsz azzal, hogy jók a megérzéseid, emiatt érdemes rájuk hallgatnod. Ha ezt sikerül felismerned, akkor gyorsan rálépsz a tanulás útjára, és az egyik első célod az lesz, hogy fejleszd az intuícióidat, és még inkább a belső gondolataidra hagyatkozhass. Nem kell sok idő ahhoz, hogy ezt a csodás képességet – a tanulási kedveddel karöltve – gyorsan a javadra fordítsd!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást