Amikor kevesebb az idő, mint a feladat – Ezt teheted!

Amikor kevesebb az idő, mint a feladat – Ezt teheted!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Amikor kevesebb az idő, mint a feladat – Ezt teheted!

A hatékonyság és termelékenység kényelmes, stresszmentes életet ígér, miért nem képesek sokan hatékonyan gazdálkodni az idővel, és miért fordul mégis sok esetben minden épp az ellenkezőjére, mikor szeretnénk jól használni az időnket?

A szerkesztőim tudják, hogy számomra a leghatékonyabb ihlet és múzsa egyben a leadási határidő. Azt hiszem, az egyetemi éveim alatt kezdődött, hogy minden vizsgára készülés előtt kiszámoltam, pontosan hány tételt vagy hány oldalt kell megtanulnom egy nap alatt ahhoz, hogy alaposan felkészüljek az adott tárgyból. Néhány nap után – mivel nem tudtam tartani a penzumot – a napi tanulnivaló mennyisége folyton nőtt, végül soha nem sikerült minden tételt megtanulnom, mert hamarabb elfogytak a napok, amit tanulással tölthettem.

Eszközök a hatékony időgazdálkodáshoz

Ez persze nem jelenti azt, hogy általában nem gazdálkodom jól az idővel, de a hosszabb projektek vége számomra mindig homályos.

A legfontosabb célkitűzéseimnél számomra elengedhetetlen, hogy kisebb részfeladatokra bontsam a nagy projektet, és hogy a részfeladatot is a nagy projekthez hasonló fontosságúnak tartsam. 

Sokan küzdenek hozzám hasonló problémákkal, és többeket frusztrál, hogy kifolyik a kezük között az idő. A megfelelő időgazdálkodás és a komfortérzetünk közötti reláció többféleképpen is megjelenik: ami az egyikünk számára könnyedén teljesíthető adott idő alatt, valaki más számára frusztrálóan képtelenségnek tűnik.

Másrészt mindig azt kérdezzük csak magunktól, hogy elég hatékonyak vagyunk-e, de azt soha, hogy vajon nem vállaltuk-e túl magunkat. Emellett persze van, hogy rosszul priorizálunk dolgokat, nem használunk naptárat vagy telefonos applikációkat, amelyek segíthetnek tartani a határidőket.

Noha valóban többre vagyunk képesek általában, mint amennyit vállalunk, az egyre gyarapodó feladatok száma bizonyos keretek között hatékonyabbá tesz, de egyre nyomasztóbbá is válhat a teljesítésük.

A gyári munkás a legritkább esetben kap szabadkezet az időgazdálkodásban, de az irodai dolgozók maguk oszthatják be az idejüket és a feladataik sorrendjét. A szabadság persze felelősséggel is jár: több feladat esetén tudni kell rangsorolni. Emellett egyesek egyszerre csak egy feladatra tudnak koncentrálni, mások képesek egyidejűleg több feladatot is hatékonyan kezelni.

Egyesek tudatosan bánnak az idővel, tisztában vannak azzal, hogy egy-egy feladat mennyi időt igényel, mások viszont lazábban kezelik az időkorlátot, és nem mérik fel jól az adott dolog időigényét. A jó időmenedzsment alapja, hogy megértsd, számodra mi a fontos.

Az idő véges

A temetőket kiűztük a települések szélére, távol a mindennapi életünktől, hogy ne kerüljenek túl gyakran a látóterünkbe, és ne kelljen a halálra gondolnunk, pedig a halál bekövetkezésének tudatában élni rendkívül hatékonnyá teheti az embert. Kevés dolog emlékeztet manapság bennünket a halandóságunkra, holott ez tanít meg leginkább felelősséggel és boldogan élni.

Ha komolyan veszed a halált, képes vagy azonnal felhagyni mások elvárásaival, és megteremteni a saját szabályaidat.

Ha rájössz, hogy nem élhetsz örökké, lényegesen könnyebb új munkát találni, ha nem tetszik a régi, szakítani a pároddal, ha érzed, hogy ez a kapcsolat csak kényelmi szempontokat szolgál. S bár talán soha nem gondoltad volna, hogy ezek is hozzátartoznak az időgazdálkodásodhoz, és egyértelműen húsbavágó kérdésekről van szó, amelyekről nem szívesen gondolkozunk, mégis súlyos időpazarlás, ha olyasmire fordítod az idődet, ami számodra nem fontos. 

Olyan mankót találni, ami segít jól beosztani az idődet, nem könnyű, de kísérletezz bátran, mert minden energia, amit belefektetsz, később megtérül!

Lehet, hogy emlékeztető cetlikre, naptárra lesz szükséged, de az is előfordulhat, hogy amíg ezekkel vagy elfoglalva, nem jut időd elvégezni a feladatokat. Neked ez esetben éppen a határidőnaplódat kellene mellőznöd.

Van, akinek az 5 másodperces szabály jön be: egy mély levegő után szép lassan elszámol ötig, és úgy lát munkához, még ha az adott téma nem is épp a kedvére való.

Bármelyik is válik be, az egyetemes igazságként elmondható, hogy ne légy túl kíméletlen magaddal! Az önkritika nem használ a hatékonyságodnak, inkább stresszessé tesz, és éppen az agyadnak az a része lesz általa lefoglalva, amelyiket a helyes és hatékony időgazdálkodásra használnál. Az önmagaddal való együttérzés többet segít, mint az önbírálat, és ez mindenkire egyformán igaz.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!