Egészség / Életmód / Lélek

Van, aki mindig vitázik: Ahogyan a konfliktus-kereső személyiséget felismerheted

Van, aki mindig vitázik: Ahogyan a konfliktus-kereső személyiséget felismerheted

Szakértők megannyi személyiségtípust különböztetnek meg egymástól, ám van egy, amiről keveset hallunk. Ők a konfliktus-kereső személyiségek, akik feltűnőek, harsányak, és úgy vélik, minden mások hibája, és ők semmiről sem tehetnek. Ennek öt fajtája is létezik, és fontos, hogy megtanuld mihamarabb felismerni őket.Biztosan te is ismersz ilyen embereket.

Ők azok, akik veszekedni kezdenek az eladóval, mert saját figyelmetlenségük miatt rossz helyről vették le az akciósnak hitt tejet. Vagy csak azért találnak ki valamit, amin megsértődhetnek, hogy újra mindenki velük foglalkozzon.

Ezek az emberek általában nagyon hamar kiemelkednek a tömegből, de nem azért, mert olyan különlegesek, hanem azért, mert olyan hangosak és sokszor eltipróak másokkal szemben.

Szinte keresik a konfliktusokat, mert olyan eszközöket használnak, amivel végül úgyis ők győzedelmeskednek. Az öt típusát te is ismered, de nem biztos, hogy tisztában vagy, mi az oka a viselkedésüknek.

Az antiszociális konfliktus-kereső

Ez a típus nagyon megnyerő tud lenni, és bárkit levesz a lábáról. Ugyanakkor van egy teljesen ellentétes oldala is, ami nem ismeri az empátiát, és bárkit, bármikor képes eltiporni a saját érdekei miatt.

Általában másokat hibáztat azért, amit ő ront el, és sosem ismeri be a saját vétkeit, ezért nagyon fárasztó vele konfliktusba keveredni.

Az emberek általában inkább elengedik a dolgot, mert belátják, hogy úgysem tudják megértetni vele, mi az igazság.

A párkapcsolatában kifejezetten irányításmániássá válik, sokszor ok nélkül veszekszik a partnerével, és egy-egy ilyen nagy vita után elvárja, hogy a másik úgy tegyen, mintha mi sem történt volna.

 

A nárcisztikus konfliktus-kereső

A nárcisztikus személyiségekkel biztosan te is képben vagy, de akihez a konfliktus-kereső vonások is társulnak, még mérgezőbb tud lenni másokra nézve. Ez a személy kifejezetten arra koncentrál, akit szeretne lealacsonyítani.

Hajlamos arra, hogy mások előtt legyen megalázó, kritikus és sértő: ez párkapcsolatban és munkahelyen egyaránt jelentkezhet.

Sokszor azt hangoztatják, hogy amit csinálnak, teljesen érthető, hiszen velük se bánnak jobban mások, de ez igazából csak egy átlátszó kifogás.

Nincs bennük empátia, de ugyanakkor nagyon agyafúrtak. Aki hierarchiában alattuk van, azzal szemben nagyon gonoszak, de aki felettük áll, annak szinte lábat csókolnak, hogy véletlenül se derüljön ki, kik ők valójában.

 

A borderline konfliktus-kereső

Ez a személy nagyon ragaszkodó a kapcsolataiban és barátságaiban. Azonban előbb-utóbb elkezd attól rettegni, hogy elhagyják majd őt, és olyan apró jeleket keres, amelyekkel ezt igazolni tudja.

Mindegy, hogy szerelemről, kollégákról, barátokról vagy akár a saját gyermekeiről van szó, ha azt hiszi, hogy már nem fontos nekik, mindenkit hibáztatni kezd ezért.

A dühe elég veszélyes, hiszen érzelmi, fizikai és anyagi téren is megmutatkozhat.

Egyik percben sír, hogy őt már biztosan nem szeretik, a másikban meg nevet, hogy milyen szerencsés, amiért ennyi barátja van.

Teljesen kiszámíthatatlan, és egy érzelmi hullámvasútra hasonlít a vele köttetett barátság, hiszen nem telik el sosem úgy egy hét, hogy ne keresne valamilyen okot egy kiadós vitára!

 

A paranoid konfliktus-kereső

Ők azok az emberek, akik állandóan gyanakodnak valakire. Meggyőződésük, hogy az egyik kollégájuk keresztbe akar tenni nekik, és miatta nem sikerült még előrébb jutniuk.

Azt gondolják, a párjuk édesanyja mindent elkövet, hogy szakítsanak, mert úgy érzik, nem találják a közös nevezőt.

Az életükben bekövetkező problémákért állandóan másokat hibáztatnak, de mindezt úgy, hogy meggyőződésük, a környezetük ártani akar nekik, és ők ártatlan áldozatok, akik mindezt kénytelenek elszenvedni.

Hiába bizonyosodik be az, hogy erről szó sincs, őket akkor sem lehet meggyőzni.

 

A színpadias konfliktus-kereső

Ezt a típust leginkább a soha véget nem érő drámával és érzelmi hullámvasúttal lehet összekötni.

Hajlamosak arra, hogy másokat úgy manipuláljanak vagy sértsenek meg, hogy nem valós történetekkel állnak elő, hozzáköltenek ahhoz, ami megtörtént, vagy túlzásokba esnek.

Sokszor azt gondolják, a kapcsolataik mélyebbek, mint a valóságban (egy új kollégát egy hét után legjobb barátnőnek neveznek), és amikor ennek ellenkezőjéről bizonyosodnak meg, sértve és átverve érzik magukat.

Folyton a figyelem középpontjában akarnak lenni, és ha ezt nem kapják meg, konfliktust szítanak, hogy legalább ilyen módon sikerüljön ismét mindenki figyelmét kivívniuk.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást