Ananász, a jótékony finomság

Ananász, a jótékony finomság

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ananász, a jótékony finomság

Az ananász egy olyan gyümölcs, amiről már szinte mindenki hallott, hiszen jó tulajdonságainak se vége se hossza. Konzerves változatban azonban már nem számít igazán egészségesnek, hisz az egyik olyan enzim – a bromélia enzim – hiányzik belőle, melynek rengeteg jó tulajdonságát köszönheti. Ismerkedjünk meg most közelebbről az ananásszal!

Származás

Ez a gyümölcs a broméliafélékhez tartozik. Sokszor találkozhatunk ezekkel a virágokkal a kertészetekben, ahol elmondják, hogy bizony nagy a vízigényük, és trópusi növények, így a fagyokat egyáltalán nem viselik. Ez igaz az ananászra is.
Őshazája Közép és Dél-Amerika, de napjainkban nagyon sok helyen termesztik, többek között Európában is, bár ehhez különleges eljárásokat használnak.

Kinézete

A növény kinézete igazán impozáns. Egy tőről fakadnak a levelei, melyek hosszúak, hegyesek és a szélük tüskés. Levélnyéllel nem rendelkeznek, a színük jellemzően zöld, de akár piros csíkozás is megjelenhet rajtuk, ez fajtától függ.
A növény tartása ugyan nem egyszerű, de nem is kivitelezhetetlen, és cserében egész évben gyönyörködhetünk üde zöld színében.

Tartása

Az ananász vízigénye igen magas, 2 – 3 naponta igényli az öntözést, azonban a túllocsolást nem viseli. Ahhoz, hogy igazán szép legyen magas páratartalomra és sok fényre van szüksége, ám vigyázzunk, mert a közvetlen napfényt nem viseli, a félárnyékot kedveli.
A tőzeges, laza, tápanyagokban szegény talajt kedveli. Szaporítása sarjhajtással lehetséges.

Kártevői

Az ananász érzékeny a pajzstetvek egyes fajaira, így permetezést igényel. Ehhez használjunk dohányöntözést (10 dkg dohánylevelet 1 liter vízzel felfőzünk, majd alacsony lángon 1-2 órát rotyogtatjuk.
Ezután 2 dkg káliszappant adunk hozzá, de csak akkor, amikor a főzetet már levettük a tűzről, és állt 12 órát. A permetszerből 2 deciliter kell 1 liter vízhez, ezzel kell permetezni). Gondokat okozhatnak még a fekete hangyák és a pincebogarak, ellenük alapos tisztítással védekezhetünk.

Zsírégető

Az egyik leginkább rajongott tulajdonsága az ananásznak, hogy hathatós segítséget nyújt a zsírpárnák elleni küzdelemben, annak ellenére, hogy igazán édes gyümölcsről van szó. Ez a bromélia enzimnek köszönhető, mely segíti a fehérjék és a zsírok lebontását, ezáltal remek kiegészítője lehet a testedzésekkel összekötött kúráknak.
Ráadásul akkor is bizton számíthatunk rá, ha gyötör bennünket a csokoládé utáni vágy, hiszen az ananászban lévő gyümölcscukor kielégíti a szenvedélyünket.

Tisztít

Az ananász a test tisztításában is segít, mivel gyorsítja az emésztést, ezáltal a méreganyagok távozását a szervezetből. Mindemellett csökkenti a vér savasságát, ezáltal segít helyreállítani a savbázis egyensúlyt is.
Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy vitaminokban, rostanyagokban is gazdag, így igazán megéri ezt a gyümölcsöt fogyasztani.

Eltarthatóság

Mint a legtöbb esetben, az ananásznál is igaz, hogy a hatását akkor képes a legjobban kifejteni, ha frissen fogyasztjuk. Szerencsére, az üvegházas termesztésnek köszönhetően hazánkban is kapható, bár az ára nem mindig olyan jó. Ennek ellenére megéri, mert ilyenkor sokkal egészségesebb, ráadásul papírba csomagolva, szellős, hideg helyen nyáron 4, télen 6 hétig is eláll.A gyümölcsök fogyasztása nagyon fontos, hiszen olyan létfontosságú anyagokhoz juthatunk hozzá általuk, mint a vitaminok és az ásványi anyagok. Ha történetesen ezek a finomságok még a kívánt alak elérésében is segítenek, az már tiszta haszon.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!