Amit 5, 10 és 15 évesen el kell mondanod a gyerekednek a szexről

Amit 5, 10 és 15 évesen el kell mondanod a gyerekednek a szexről

Címlap / Életmód / Család / Amit 5, 10 és 15 évesen el kell mondanod a gyerekednek a szexről

A gyerekek szexuális felvilágosítása általában akkor kezdődik, mikor megkérdezik szüleiktől, honnan jön a kisbaba. Ilyenkor a legtöbb friss anyuka és apuka zavarba jön és motyog valamit, hiszen a szex olyan tabutéma, amiről bármelyik korban nehéz beszélni a gyerekkel. Íme egy kis segítség ahhoz, hogy melyik életszakaszban milyen információkkal lássuk el csemeténket a „méhecskék és virágok” témakörrel kapcsolatban.

5 évesen

Ilyenkor a gyerekeket még nem érdekli a szex, inkább a terhesség és a kisbabák foglalkoztatják őket. Mesélhetsz nekik a saját születésükről, de ne menj bele részletekbe.

Ne érezd úgy, hogy mindenre ki kell térned, csak arra válaszolj, amire ő maga rákérdez.

Ebben a korban annyit kell tudniuk, hogy a fiúk és lányok anatómiája különbözik, illetve azt, hogy a testükhöz nem nyúlhat senki az ő engedélyük nélkül, nemi szervükhöz főleg nem, csak orvos vagy a szüleik. A meztelenséggel való szabályokkal kapcsolatban a családi szokások különböznek, akár vallási vagy kulturális okok miatt, de a gyereknek tisztában kell lennie főbb testrészeivel és azok funkcióival. 

10 évesen

A legtöbb tízéves már profin kezeli az otthoni számítógépet és van saját okostelefonja, ezért fontos, hogy az internethasználatuk felelős legyen, legalábbis annyira, amennyire ebben a korban lehetséges. Ez alatt azt kell érteni, hogy tisztában kell lenniük azzal, hogy fotókat magukról csak közeli ismerősöknek küldjenek, akár telefonról, akár gépről, meztelen képet pedig soha senkinek, és ha valaki ilyen képeket kér tőlük, vagy a szexről kérdezi őket, azonnal jelezzék nekünk. A világ felgyorsult, a statisztikák azt mutatják, hogy a fiatalok korábban kezdenek el szexuális életet élni, de emiatt ne sopánkodjunk, hanem fogadjuk el a tényt és készítsük fel a gyereket, amennyire lehet.

Beszéljünk a lányoknak a mentsruációról, a fiúknak az erekcióról és a korai magömlésről, az azonos nemű párokról illetve arról, hogy fontos a védekezés a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségekkel szemben.

Minden gyerek más, valaki érettebb és érdeklődőbb, míg mások később kezdenek serdülni, ezért a legjobb, ha arra bátorítjuk őket, hogy bármi kérdésük vagy problémájuk van, azzal hozzánk forduljanak. 

NatashaFedorova/depositphotos.com

15 évesen

Ennyi idős korukra a gyerekek már túl vannak azon, hogy biológia órán is tanultak a szexről és – ne legyünk naívak – az internetnek köszönhetően már szinte mindent láttak, amit csak lehet ebben a témában.

Mivel ilyenkor már többségük elkezd szexuális életet élni, részletesen fel kell őket világosítani a védekezés különböző lehetőségeiről és arról, hogy az alkohol és a drogok hatására kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, mert bódult állapotban nehéz helyes döntéseket hozni.

Meg kell említenünk nekik, hogy minden szexuális tevékenység csak az ő beleegyezésükkel történhet és azt is, hogy amit a pornófilmeken látnak, nem a valóság. Legalábbis abban az értelemben, hogy a színészek méretei (pénisz, mell) az átlagnál sokkal nagyobbak, az aktusok pedig eltúlzottak, extrémek és semmiképpen nem reprezentálják egy átlagos ember szexuális életét.

Meg kell tanítani nekik, hogy elfogadják és szeresség testüket, és azt is, hogy bármikor nemet mondhatnak bármilyen szexuális tevékenységre, akár az aktus közben is.

Ne ijesztgessük, ne tiltsunk meg nekik bizonyos dolgokat, mert azzal csak az ellenkező hatást érjük el egy lázadó tinédzsernél. A lényeg a felvilágosításnál az, hogy bízzanak bennünk és semmit ne kezeljünk tabuként, így jó eséllyel nem fognak titkolózni előttünk és a gondjaikkal hozzánk fordulnak majd. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást