Amikor ellopták a Mona Lisát: 3 megkerült műtárgy különös története

Amikor ellopták a Mona Lisát: 3 megkerült műtárgy különös története

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Amikor ellopták a Mona Lisát: 3 megkerült műtárgy különös története / 2. oldal

A rendőrség gyorsan letartóztatott egy gyanúsítottat, akiről kiderült, hogy olasz az Vincenzo Perugia, aki a Louvre dolgozója volt. Úgy gondolják, azért lophatta el a képet, hogy visszahozhassa hazájába, Olaszországba. A Mona Lisa végül visszakerült a Louvre-ba, és valószínűleg sokkal több látogatót vonz, mint ahányan csak ismernék, ha nincs a festmény körüli felhajtás.

Van Gogh elveszett képe

Vincent Van Gogh az egyik legismertebb művész, akinek a képeiért vagyonokat fizetnek. Ezért is kelt hatalmas visszhangot a művészvilágban, ha egy újabb festmény kerül elő tőle. Erre legutóbb 2013-ban volt példa. A „Montmajouri naplemente” 1888-ban készült el, a művész egy nagyon termékeny korszakában.

1908-ban Christian Nicolas Mastad norvég iparos vásárolta meg, egy művészettörténész barátja tanácsára. Az új tulajdonos azonban hamarosan elvesztette érdeklődését, miután az otthonába látogató francia nagykövet kétségbe vonta a kép eredetiségét.

A 20. század elején nagyszámú hamis festmény forgott közkézen híres festőknek tulajdonítva, Mastad pedig ezeket a kételyeket mérlegelve a tetőtérbe száműzte a „Montmajouri naplementét”. Az iparos leszármazottai aztán többször is próbálták kideríteni a kép eredetét, több szakértőt is felkértek, hogy vizsgálja meg a festményt, és végül a kép színeinek vizsgálatával és aprólékos elemzéssel sikerült igazolni, hogy a vásznon valóban maga Van Gogh mozgatta az ecsetet. Ez volt  1928 óta az első eset, hogy egy ismeretlen Van Gogh képre bukkantak.

Képek: Kydaria/depositphotos.com, RiszardS/depositphotos.com, wikipedia

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást