5 ok, amiért sokkal erősebb leszel egy szerelmi csalódás után

5 ok, amiért sokkal erősebb leszel egy szerelmi csalódás után

Címlap / Életmód / Egészség / 5 ok, amiért sokkal erősebb leszel egy szerelmi csalódás után

Minden szétválás egyfajta kudarc. Sebeket ejthet mindkét fél lelkén, de ezek a fejlődést szolgálják. Ha friss a szakítás negatív élménye, akkor még nagyon intenzíven élhet benned a szomorúság, csalódottság, de ne engedd, hogy ezek elgyengítsenek! Megmutatjuk, miért lehetsz mentálisan sokkal erősebb egy érzelmi próbatétel után.

1. Szembenézel a kudarc okával

A tisztánlátás érdekében érdemes a szakítás, hűtlenség, eltávolodás mögé nézni. Fel kell vállalnod, hogy a saját hibáidat, rossz döntéseidet, elhibázott lépéseidet is számba veszed. Azzal, hogy átgondolod, mit és hogyan tettél, nem felülbírálod magadat, csak értelmezed a döntéseidet.

Hasznos lehet, ha érzelmileg kicsit eltávolodsz a saját nézőpontodtól, és megpróbálsz egy külső szemlélő szemével ránézni a kapcsolat széthullásának okára. Fájdalmas lehet, de mindenképp lélekerősítő.

2. Magadra találsz

Nem mindegy, hogy a kapcsolat, az érzelmi kötelék mennyire volt erős és mióta tartott. Ha egy hosszú viszony után vagy, nagyon megterhelő lehet önállósodni, önmagadra új szemmel nézni. Meg kell tanulnod, hogy ne a másik viszonylatában definiáld magad – önállóan, különálló személyként kell tekintened magadra. Kezdj új tevékenységekbe, főzz, kísérletezz a konyhában, menj el jógázni, futni, próbálj ki olyan dolgokat, amik szokássá is válhatnak. Új területeken keress sikerélményt!

5 ok, amiért sokkal erősebb leszel egy szerelmi csalódás utánKép forrása: DenKostiukBO/depositphotos.com

3. Tanulsz a személyiségedről

Minden kapcsolatban másmilyenek vagyunk. Te is biztos megtapasztaltad, hogy a szerelmi viszonyaidban nem mindig ugyanazt az oldaladat tudod kidomborítani, megélni. A személyiséged jellemzőiről sokat megtudhatsz a kapcsolataidból. A vérmérsékleted persze állandó, de az, hogy hogyan nyilvánul ez meg, nagyon is függ a társad habitusától, temperamentumától.

Leltározd azokat a helyzeteket, amikben önazonos voltál, és amikben úgy véled, hogy nem.

Gondold végig, milyen szituációkba, párbeszédekbe nem akarsz többé belekényszerülni, és vedd számba azokat is, amelyekben kényelmesen, jól érezted magad.

4. Új lendületet kapsz

Kifacsartnak, megtépázottnak érezheted a lelkedet a szakítás után. Fájdalmas, hogy valami értékeset birtokoltál, ami már nem a tiéd. Ahhoz, hogy túllendülj a megoldhatatlan, visszacsinálhatatlan dolgokon, keress új embereket, új közösségeket, friss szemléletet! Vidd magaddal a kapcsolatból az építő élményeket, hiszen nem kell leszámolnod a boldog percekkel. Csak meg kell tanulnod, hogy megy tovább az élet! Aki nem becsült eléggé, vagy akivel te nem jöttél ki kellőképpen, valamiért mégis az életed része volt. Ezt tudni kell beilleszteni valahogy a tapasztalataid tárházába.

Ha úgy állsz talpra, hogy hiszel a saját erényeidben, értékeidben, sokkal határozottabb leszel.

5. Más szemmel nézel a világra

A friss sebek néha úgy tűnnek, mintha sosem akarnának begyógyulni. A gyászidőt nem lehet lerövidíteni, mert amit el kell siratni, azt bizony el kell siratni. Ám hosszabb idő távlatából majd mindent másként látsz! Ami most végtelenül nagy űrnek tűnik, azt valaki be fogja tölteni. Ha elfogadod és beleéled magad abba, hogy izgalmas, új kapcsolat előtt állsz, akkor azt könnyen be is vonzhatod!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást