7 érv, amiért a naplóírás egészségesebbé tesz, mint a blogolás

7 érv, amiért a naplóírás egészségesebbé tesz, mint a blogolás

Címlap / Életmód / Egészség / 7 érv, amiért a naplóírás egészségesebbé tesz, mint a blogolás

Egy személyes blog vagy a közösségi médián keresztül közzétett bejegyzések azt az érzetet kelthetik benned, mintha naplószerűen rögzíthetnéd az életed. A hagyományos, papír és toll alapú megoldás azonban sokkal inkább hozzájárul a mentális egészségedhez és a jó közérzetedhez.

Nem kell cenzúráznod magad

Ha egy füzetbe jegyzed föl a gondolataidat, nem kell attól tartanod, milyen hatást váltasz ki velük másokból. A blogolás vagy a posztolás már önmagában is egyfajta magamutogatás, amelynek során kíváncsian várod mások visszajelzését – még akkor is, ha ennek tényét esetleg tagadod.

Meglátod, mennyivel szabadabban fejezed ki magad, amennyiben te leszel a saját közönséged!

Egy kicsit eltűnsz a gép elől

A számítógép csodálatos találmány, ami alapvetően megkönnyíti az életed. A kézírással készült napló azonban teljes kikapcsolódást jelent, hiszen lefoglalja az érzékeidet

Biztosan nem kapod majd azon magad, hogy egy új böngészőablakot nyitva leragadsz a chat mellett a gondolatmenet kellős közepén. A naplóírás tehát önmagában garantálja az ellazulást, a pihenést.

Felismerheted a negatív gondolkodási mintákat

A napi események írásbeli rögzítése segít azonosítani a saját gondolkodási és döntési mintáidat, amelyek meghatározzák a sorsodat. 

Erre látszólag a billentyűzeten való pötyögés is képes, ám az annyira gyors, hogy gyakran nem is tudatosul benned, mit írsz le. Márpedig a hibák felismerésével napról napra tudatosan jobbá formálhatod magad.

Több problémát oldhatsz meg

Az előbb említett folyamat hozzájárul, hogy a korábban történteket visszaolvasva kívülről szemléld a saját gondjaidat, és egy múltbéli esemény újraolvasása után a jelenlegi bajt minden eddiginél hatékonyabban oldd meg. 

Mégiscsak megbízhatóbb forrás vagy saját magad számára, mint egy rakás névtelen kommentelő, nemde?

Rendszerezheted a gondolataidat

Amennyiben egy nagy életfeladat előtt állsz, esetleg már nyakig vagy a megvalósításban, a naplóírás segíthet benne, hogy megfontoltabban, összeszedettebben haladj.

A lépések átlátása mindig hasznos, legyen szó magánéleti vagy szakmai döntéshozatalról. A visszalapozás lehetősége pedig óriási kincs, mert így újraélheted, mit gondoltál és éreztél akkor.

Táplálja a kreativitást

Nem gondolod magad túlzottan kreatívnak? Vagy éppen kifejezetten művészlélek vagy? A legtöbben a kettő között leledzenek, de a naplóírás mindegyiküknek hasznos! 

Ha rákapsz az írás ízére, hamarosan alig várod majd, hogy szavakba öntsd a napi történéseket. Még akkor is megszereted a firkálást, ha az iskolában a fogalmazás nem volt az erősséged.

Átlátod az összefüggéseket

Nem is hinnéd, hogy mennyi, látszólag rejtett összefüggés mentén zajlik az életed. Tulajdonképpen minden összekapcsolódik mindennel, ami fantasztikus és egy kicsit talán félelmetes is egyben. 
Nem kell azonban tartanod ettől, ha ura vagy a helyzetnek, s nagyjából átlátod, mi mihez vezetett. Ezzel rengeteg hibát megelőzhetsz, illetve megteremtheted a boldogság alapját.
Ha a naplóírással kapcsolatban olyan aggályaid vannak, hogy nem szeretnéd mások számára könnyen hozzáférhető formában tárolni a gondolataidat, fontold meg: egy füzetkét bármikor megsemmisíthetsz, amit viszont a netre posztoltál, az valamilyen formában ott marad örökre.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást