7 tipp, hogy sikeres blogger váljon belőled

7 tipp, hogy sikeres blogger váljon belőled

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 tipp, hogy sikeres blogger váljon belőled

Kedvet kaptál a blogíráshoz, de fogalmad sincs, hogyan vágj bele? Vagy egy ideje űzöd ezt az ipart, ám még nem tapasztaltál átütő sikert? Pedig nincs szó nagy titokról, csupán néhány alapvető dologgal kell tisztában lenned, hogy olvasott szerző váljon belőled!

Ne csak írni tudj!

Alapvető HTML, webdizájn és Photoshop ismeretekre is szükséged van ahhoz, hogy ütős blogot készíthess. Persze, nem árt, ha szuper a fogalmazási képességed – de tudomásul kell venned: ez most nem elég a sikerhez.
Szerencsére ezek olyan információk, amelyeket leginkább gyakorlás útján, élesben sajátít el az ember. Ha szeretnél biztosra menni, könyvek és oktató videók várják, hogy átböngészd őket.

Tudd, miről akarsz írni!

Akár tematikus, tehát egy téma köré épülő blogot tervezel, akár személyes napló jellegű bejegyzésekben látod a jövődet, mindenképpen érdemes tisztában lenned vele, körülbelül mit szeretnél megosztani a közönséggel.
A közhelyek elkerülése kulcsfontosságú, törekedj az eredetiségre! Nem baj, ha menet közben tágítod vagy szűkíted a kereteket, csak legyél hű a magadról addig kialakított képhez.

Dolgozz meg érte!

Fogadd el, hogy a blogolás nemcsak önkifejezés nyújtotta örömöt, hanem munkát is jelent. Tűzd ki célul, hogy bizonyos időközönként mindenképpen posztolsz – lehetőleg legalább hetente egy alkalommal!
Lesz olyan, amikor kétségbeesetten ülsz majd a gép előtt, mert fogalmad sincs, miről írhatnál éppen. Ezek a helyzetek kiválóan edzenek szellemileg és lelkileg, még ha akkor és ott hiábavalónak érzed is őket. A „nincs időm” kifogást nem lehet elfogadni.

Fektess be!

Ingyenes blogmotorra egyszeri regisztráció útján könnyedén szert tehetsz, ám ha komolyan gondolod a dolgot, egy domainre biztosan szükséged lesz. Ez évente körülbelül 500 és 5 000 forint közötti kiadást jelent, az általad választott névtől és végződéstől függően.
Vannak, akik a tárhelyért, a technikai karbantartásért és a megjelenés kialakításáért is fizetnek. Gondold végig, mennyit szánsz a projektre!

Gyúrj a témákra!

A kezdő bloggerek leggyakoribb dilemmája, hogy egyszer csak nem lesz miről írni, mert elfogy a téma. Néhány hónap után mindannyian rájönnek: ez butaság, hiszen a világ tele van jobbnál jobb témákkal, amelyek arra várnak, hogy észrevedd és megírd őket.
Próbáld ki, hogy ha csak félórára kiugrasz sétálni, nyitott szemmel és füllel járva hány ihletadó tapasztalatra teszel szert!

Olvass sokat!

Minél többet olvasol, annál mélyebb összefüggésekben látod majd a világot. És minél többet írsz, annál rutinosabban, hatékonyabban és gyorsabban tudod kifejezni magad. Ilyen egyszerű az egész.
Vagy mégsem? A dolog pikantériáját az időfaktor adja, mivel egy nap csupán 24 órából áll, s valószínűleg a munkahelyeden vagy az iskolában kötelezettségek várnak rád. De már napi félóra ráfordítás is elég hozzá, hogy olvasók százezreit tudd elbűvölni!

Soha ne add fel!

Rengeteg negatív kommentet fogsz kapni. Az anyukádat fogják szidni. Hetvenféle új káromkodást sajátíthatsz el egyetlen ragaszkodó troll jóvoltából, akit még IP-cím alapján is képtelenség letiltani. Ezek a visszajelzések mind segítenek benne, hogy szellemileg méretesebb „bicepszed” legyen, tehát egyre olajozottabban reagálhass az ilyen helyzetekre.
Ha az első néhány pofon után feladod, valószínűleg nem is gondoltad komolyan az egészet. Blogolás során hasznos, ha vannak példaképeid vagy múzsáid, ám vigyázz, hogy ne akarj rájuk hasonlítani! Csak akkor lehetsz sikeres, ha hű vagy önmagadhoz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást