4 ok, amiért megéri mosolyogni – fogadjunk, hogy ezekre az előnyökre nem is gondoltál!

4 ok, amiért megéri mosolyogni – fogadjunk, hogy ezekre az előnyökre nem is gondoltál!

Címlap / Életmód / Egészség / 4 ok, amiért megéri mosolyogni – fogadjunk, hogy ezekre az előnyökre nem is gondoltál!

Általában úgy gondoljuk, hogy valami pozitív dolognak kell történnie ahhoz, hogy mosolyra húzódjon a szánk, arra nem is számítunk, hogy maga a mosoly lehet az, ami létrehozza az örömteli pillanatokat. Pedig oda-vissza működhet a dolog sőt, a mosolygás még más, szintén jótékony hatásokat és előnyöket is tartogathat számodra.

Elűzi a negatív felfogást

Egyértelmű, hogy az embernek nincs kedve mosolyogni akkor, hogy rossz kedve van, pesszimista, vagy csak úgy általában negatív. Ezzel – többek között – az a gond, hogy a negatív alaphangulat ugyanolyan ragadós, mint a jó kedv. Ez annyira igaz, hogy már tudományos kísérletekkel bizonyították: ha te mosolyogsz, akkor mások is mosolyogni fognak. Nem biztos, hogy azonnal, tehát nem minden esetben garantált, hogy a jótékony mosolyod eredményét rögvest kiélvezheted. De gondolj csak arra, hány olyan videó kering a neten, mikor valaki a semmiből elkezd nevetni, és a végén mindenki vele kacag – holott semmi vicces nem történt. Így működik ez a hétköznapokban is!

4 ok, amiért megéri mosolyogni - fogadjunk, hogy ezekre az előnyökre nem is gondoltál!Még az erőltetett mosoly is segít

Azért is érdemes gyakran mosolyognod, mert az így keltett pozitív energia rád is erős hatást gyakorol. Ugyancsak kutatásokkal bizonyították, hogy a szervezeted az „erőltetett” mosolyra is reagál, tehát a pozitív változások akkor is elindulnak a testedben, ha semmilyen különösebb okod nincs rá, hogy jó kedved legyen. Csupán azzal, hogy mosolyogsz, akár a tükör előtt, akár csak úgy, a világba, boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetedben. Ez már önmagában is elegendő ahhoz, hogy sűrűn űzd ezt a kellemes tevékenységet, de az alábbiakban még több okot mutatunk arra, hogy sokszor mosolyogj.

A látszat csal(hat), de a javadra

Felmérésekkel alátámasztották, hogy azok az emberek, akik gyakran mosolyognak, egyértelműen szimpatikusabbak környezetük számára. Ezzel bezsebelhetnek fontos és hasznos előnyöket, pl. a munkavállalás, vagy bármilyen hétköznapi esemény során. A mosolygós emberekkel a környezetük előzékenyebb, kedvesebb, hiszen a mosoly mintegy megköveteli a gyengédebb, figyelmesebb bánásmódot.

Gondolj csak bele! Ha valakin látod a boltban történő sorban állás alatt, hogy nagyon sietne, de mégis türelmesen, mosolygósan várakozik, akkor jó eséllyel magad elé engeded. Ezzel szemben, ha valaki bosszús, mérgelődik, és megjegyzéseket mormol a bajsza alatt, akkor eszedbe sem jut, hogy kedves gesztust tegyél felé.

További pluszpont, hogy a mosolygós embereket még hozzáértőbbnek is gondolták a felmérésekben résztvevők, hiszen a mosolyt összekötötték a magabiztossággal.

Szóval, ha nem is vagy biztos a dolgodban, legalább mosolyogj!Pozitívabb összképpel indulhatsz, ami gyakorlatilag minden esetben jól jön.

Hosszútávon megváltoztathat

A mosolygás képes arra, hogy hosszútávon megváltoztassa a hozzáállásodat, és egyfajta pozitív kisugárzást, felfogásmódot biztosítson számodra. A korábban említett példa alapján, a szervezetünk reagál a mosolyunkra akkor is, ha az nem valódi. Agyunk tárolja azt az információt, hogy a mosolygás pozitív élményeket, érzéseket generál.

Ha elkezdesz gyakran mosolyogni, észre fogod venni, hogy egyre erősebb és erősebb pozitív visszacsatolásban lesz részed, aminek hatására az agyad könnyebben háttérbe szorítja majd a negatív gondolkodásmódot.

A rendszeres mosolygás tehát hosszútávon is hat, segítségével el lehet érni, hogy az egyébként jellemző, pesszimista gondolkodásmódodat szinte észrevétlenül felváltsa a pozitív hozzáállás.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!