VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A közhiedelemmel ellentétben ez a fenséges gyümölcs nem Hawaii-ról származik, de azért éppen elég egzotikus. Kolumbusz Kristóf hozta be Európába, méghozzá Dél-Amerikából. Noha egykoron igazi luxusnak számított, ma már bármelyik sarki kisboltban megvásárolhatod – konzerv formában legalábbis biztosan. Érdemes viszont a friss változatra törekedned, amit nem véletlenül használnak Közép- és Dél-Amerika szerte már évszázadok óta a népi gyógyászatban.
Tele van értékes anyagokkal
Egy csészényi friss ananász nagyjából 82 kalóriát, 22 g szénhidrátot, 2,3 g rostot és 1 g fehérjét rejt. Ez a mennyiség a napi C-vitamin szükségleted 131%-át(!) fedezi, de egy kis A-vitamint, kalciumot és vasat is találsz benne. Tiamin, riboflavin, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, magnézium, illetve kálium is van az ananászban, plusz rengeteg értékes antioxidáns és polifenol, úgymint például a béta-karotin. A friss ananász a jelenleg ismert egyetlen bromelánforrás – ez az anyag csökkenti a gyulladást, az ízületi fájdalmakat, valamint gátolja a rosszindulatú sejtburjánzást.
Jót tesz a vérnyomásnak
A magas vérnyomás sajnos népbetegségnek számít Magyarországon, így minden kínálkozó alkalmat érdemes megragadni a megelőzésre. A kálium kulcsfontosságú ásványi anyag a szív és az érrendszer egészségének megőrzésében, valamint helyreállításában. Nemzetközi ajánlások szerint naponta legalább 4 700 mg-ot kellene bevinni belőle zöldségek és gyümölcsök útján, ám amerikai adatok szerint a lakosság kevesebb, mint ötöde tartja ezt be. A megfelelő kalciumbevitel egyébként 20%-kal csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát.