6 alternatív gyógymód alacsony vérnyomásra

6 alternatív gyógymód alacsony vérnyomásra

Címlap / Életmód / Egészség / 6 alternatív gyógymód alacsony vérnyomásra

Közeleg a tavaszi fáradtság állapota, melynek a tünetei nagyon hasonlóak az alacsony vérnyomással, vagyis hipotóniával küzdőkéhez: fáradékonyság, nyomottság, csökkent teljesítőképesség, akár hosszas álldogálás közben szédelgés. Ha te is ezekkel a problémákkal küzdesz, fogadd meg az alábbi tanácsokat, így a tavasz beköszönte sokkal kevésbé visel majd meg!

Az alacsony vérnyomásról általában

A optimálisnak tekintett vérnyomás 120/80 Hgmm – ez esetben a szív bal kamrájának összehúzódása által megfelelő vérmennyiség jut a főerekbe. Ha a mért érték alatta van, alacsony vérnyomással állsz szemben.

Az orvostudományban általános nézőpont, hogy a vérnyomási problémákat gyógyítani közvetlenül nem lehet, ehelyett a hátterében húzódó okokat kell megszüntetni, aminek számos fajtája lehet (pl. pajzsmirigy alulműködése, fertőzések, mellékvese-elégtelenség).

Ezek javításában nagy szerepet játszik az életmód megváltoztatása: jelentősen javulást érhető el sporttal, helyes táplálkozással. Következzenek hát a legjobb természetes serkentők. 

Mozgás minden nap!

Gimnasztikázz kitartóan, lehetőleg minden nap!

Ez nemcsak a keringésednek, az emésztésednek, alakodnak is jót tesz. 

A sportok közül pedig különösen az úszást javasolják a szakemberek az alacsony vérnyomással küzdőknek, de gyakorlatilag bármilyen fizikai aktivitással sokat tehetsz helyzeted javításáért.

Nem vagy besózva? Hajrá!

Szerencsére az alacsony vérnyomás rizikófaktorát tekintve nem olyan kiemelt, mint a magas vérnyomásé, amit komolyabban is vesz az orvoslás.

A sófogyasztásról sok mindent lehet olvasni, azonban tudnod kell, hogy alacsony vérnyomás esetén nem szabad megvonni magadtól a sót, sőt.

Lehetőleg a finomítatlan változatát válaszd!

A reggeli tusolás aranyat ér

Hogy ne csak te, hanem a keringési rendszered is frissen kezdje a napot, a zuhanyzás végén ne légy rest alulról felfelé haladva hideg vízsugárral átmosni magad!

Ezzel támogatod a vérnyomásod, hiszen jelentősen felpezsdül a bőr vérkeringése.

Nem mellesleg pedig ragyogóan feszesíti, fiatalítja a bőrt!

Illatos olajjal a megfelelő keringésért

Az alternatív gyógyászat szakirodalmában határozottan ajánlják a rozmaring illóolajat a problémára, amitől a vérnyomás néhány napon belül stabilizálódhat.

A rozmaringolajat többféleképpen is használhatod.

Zuhanyzásnál 2-3 csepp olajat csepegtess a tisztálkodószered mellé a mosdókendőre, és ezzel az egyveleggel mosd át a bőröd mindenütt. Ha masszázsolajhoz kevernéd inkább, ügyelj rá, hogy a tested csakis lentről fölfelé masszírozd át vele.

Fontos tudnod, hogy a természetgyógyászati módszerek akkor segítenek, ha tudatosan alkalmazzuk őket: normál vagy magas vérnyomás esetén ne nyúlj a fiola után!

Inni, csak inni

Nem lehet eleget hangsúlyozni a folyadékbevitel fontosságát – ha nem gondoskodsz a szervezeted megfelelő hidratáltságáról, azzal kiválóan megalapozod az egészségromlásod, bármilyen téren

Ha csak akkor iszol, amikor már szomjas vagy, késésben vagy, hiszen ez már a test hiányjelzése. Hajts fel egy pohár vizet akkor is, ha nem érzel szomjúságot, így egyenletesen biztosítod tested megfelelő működéséhez az ideális folyadékszükségletet.

A kávét ne számold bele!

A mindenre jó jóga

Jógaoktatóként személyes tapasztalatom is, hogy rendszeres jógával jelentős eredményeket lehet elérni a vérnyomás optimalizálásában: mielőtt elkezdtem ezt a mozgásformát, 80/40-et mutatott a vérnyomásmérő az orvosok legnagyobb kétségbeesésére.

Ma már nagyjából 110-es felső értéknél stabilizálódtam. A jóga szlogenjeként terjedt el a test-lélek harmóniájának megteremtése, hiszen jótékony szerepe van a fizikai tünetek megszüntetésében, amelyek gyakran lelki „nem jól létünk” kivetülései.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást