Napjainkban ha sajtot szeretnénk vásárolni, a legegyszerűbb megoldásnak gyakran az tűnik, hogy besétáljunk a legközelebbi élelmiszerboltba, és levegyük a polcról a számunkra szimpatikus terméket. De ettél már olyan sajtot, amely a termőföldtől egészen az asztalig ugyanazon emberek munkájának a gyümölcse?
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Németh Balázs és családja gazdaságában pont így készülnek az Alpokalja Sajt különleges, igazi értéket képviselő termékei.
Többgenerációs családi gazdaság büszke tulajdonosai
Balázs és családja életében már hosszú évtizedek óta nagy szerepe van a növénytermesztésnek, állattenyésztésnek. A sajtkészítés ötlete nem olyan régre nyúlik vissza, azonban annál szebb az eredmény, amit idáig elértek. „Állattartással régóta foglalkozik a családunk. Már a nagypapám nagypapájának is volt szarvasmarhája” – mondja Balázs, amikor arról kérdezem, honnan is ered a természet és a gazdálkodás iránti szeretetük.
Rendkívül értékes tejet dolgoznak fel
„Jelenleg is tenyésztünk magyar tarka szarvasmarhákat, egy ideje pedig a tejükből készítünk tejtermékeket. Ez azért fontos, mert ennek a szarvasmarha fajtának a teje rendkívül jó beltartalmi értékkel rendelkezik. Bár kevesebb tejet ad, nagyjából napi 15-20 litert, az sokkal értékesebb, mint a sok ipari tejtermékhez is felhasznált Holstein-fríz szarvasmarha teje. Amikor tanulmányaim befejeztével kezdtem utamat keresni, akkor éreztem úgy, hogy a meglévő tejből sajtot kellene készítenem” – emlékszik vissza Balázs.
Székelyföldön sajátította el a sajtkészítés alapjait
„Korábban mezőgazdasági mérnökként végeztem Gödöllőn, majd a Covid előtt kiutaztam Székelyföldre, ott sajátítottam el a sajtkészítés alapjait egy parasztgazda és sajtkészítő mestertől, Bányász Józseftől. Tőle tanultam meg a szénatej fogalmát, előnyeit. Később egyébként róla neveztem el a Jóska bátyám kedvence nevet viselő sajtunkat. A járvány idején úgy éreztem, hogy még nagyobb hozzáadott értéket kell készítenünk és egészséges élelmiszereket kínálnunk az embereknek.”
Szívesen látják gazdaságukban a vásárlókat
Balázs és családja a vásárlókkal való kapcsolattartásnak is különleges módját részesíti előnyben. Bár egy-egy termelői piacon jelen vannak, és vannak viszonteladóik is, számukra a legértékesebb, ha a vásárlók egyenesen hozzájuk, a gazdaságukhoz látogatnak el. „Mi kifejezetten szeretjük, amikor a végfelhasználók veszik meg a termékeinket, sőt egyenesen házhoz jönnek, és az ilyen alkalmakkor akár meg is tudjuk mutatni az állatokat, és hogy miként is készülnek valójában a sajtok, amelyeket aztán ők elfogyasztanak.
Számunkra rengeteget jelent, ha bele tudunk nézni a vásárlóink szemébe, és őszintén elmondhatjuk, hogy a sajtjaink adalékanyagmentesen készülnek teljes tejből, 4% körüli zsírtartalommal, ami azért is fontos, mert így benne marad minden olyan vitamin és ásványi anyag, amire az emberi szervezetnek szüksége van.
Mindezek mellett az egyes termékeinknek nincs többféle verziója, mindenkinek csak olyan sajtokat adunk, amiket a mi családunk is fogyaszt. A sajtjainkat egyébként vákuumcsomagolásba teszem, amivel két hónapos szavatossági időt tudunk biztosítani. Így aki nálunk vásárol sajtot, annak nem is szükséges hetente jönnie, havonta vagy kéthavonta is bőven elég lehet sajtot vásárolnia.”
Nincs két egyforma napjuk
Balázsék gazdaságában minden nap változatos, és rengeteg munkát fektetnek abba, hogy a vásárlók valóban magas minőségű termékeket kapjanak. „Egyetlen átlagos napunk sincs. Sokszor tervezünk előre, de a munkaszervezés nagyban függ az aktuális időjárástól. Egyedül az állatok napi kétszeri ellátása és fejése a biztos.
A két etetés közötti idő pedig a takarmánybegyűjtésből, sajtkészítésből, csomagolásból és egyéb mezőgazdasági munkákból áll. Az állatok nálunk egyébként egész nap szabadon lehetnek.
Nincs alkalmazottunk, magunk csinálunk mindent, egész pontosan a nagypapám, az édesapám, az öcsém, a húgom és én.” Vagyis Balázsék gazdasága valóban 100%-ban családi vállalkozás.
Egyedi értéket teremtettek
Az őstermelők helyzete idehaza sajnos aligha mondható egyszerűnek, azonban minél jobban megértjük a munkájuk jelentőségét, annál többet tehetünk azért, hogy megkönnyítsük a dolgunkat, közben pedig mi is számos módon gazdagodhatunk. „Ha őstermelőktől vásárolunk, akkor a helyi gazdaságot erősítjük. Ha Ausztriába megyünk ki sajtért, akkor azzal az osztrák gazdákat fogjuk támogatni, míg ha hazánkban vásárolunk, magyar termelők termékeiből, a környezetünkben levő gazdaságokat erősítjük.
Mi magyar gazdák a bevételünket, mint jelen esetben, amiből mi részesülünk a sajteladással, idehaza, a saját környezetünkben fogjuk különféle fejlesztésekre fordítani, ezáltal pedig sokkal szebb lesz a vidékünk, növekedhet az állatjólét és a termelői kapacitás is, vagyis több embert lakathatunk jól.
Másrészt nagyon sokat beszélünk az ökológiai lábnyomról, és hogy miként is tudjuk megóvni a Földet a globális felmelegedéstől és a különféle természeti katasztrófáktól. Ha mi itt, az Alpokalján egy osztrák, német, vagy svájci tejet vásárolnánk, azzal már nem segítenénk a fenntarthatóságot.
Esetünkben arra is érdemes gondolni, hogy mi egy nagyon fajgazdag környéken élünk. Ami itt terem, azt elfogyasztja a szarvasmarha, majd koncentrálódik a tejben és a sajtban, végeredményben pedig a „környék ízét” adja vissza. Ezt a tejet és sajtot nem tudják sem az Alföldön, sem külföldön utánozni. Pont, mint egy bor esetében: nem mindegy, hogy a Somló-hegyről származik, a Balaton-felvidékről vagy éppen a Tokaji borvidékről.
Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg róla, hogy az őstermelők munkájának gyümölcse össze sem hasonlítható a gyári termékekkel. Nem mellesleg egy termelő közvetlenül tud információkat adni a saját termékéről. Ez egy tejcukor (laktóz) vagy tejfehérje érzékenységnél különösen fontos a mai világban” – teszi hozzá Balázs.
„Fő célunk, hogy az általunk termelt egészséges élelmiszerrel megoldást tudjunk nyújtani az érzékeny szervezet számára is. Laktózérzékenyeknek érlelt sajtjainkkal, tejfehérje érzékenyeknek pedig az A2A2-es szarvasmarháink tejével.”
Kell mindezeknél több ok arra, hogy te is úgy érezd, megéri az igazi hazai ízeket, gondos kezek munkáját előtérbe helyezni? Egy biztos: az egészségünk és a gazdák is hálásak lesz érte, ha így döntünk.
Nyitófotó: Alpokalja Sajt