Allergiás vagy? A 7 leggyakoribb hiba, amibe belefuthatsz

Allergiás vagy? A 7 leggyakoribb hiba, amibe belefuthatsz

Címlap / Életmód / Egészség / Allergiás vagy? A 7 leggyakoribb hiba, amibe belefuthatsz

A becslések szerint minden második magyar allergiás, és az érintettek száma nagyjából megduplázódott az elmúlt évtizedben. A legtöbb embernél pollenek okozzák az orrfolyással, tüsszögéssel és szemviszketéssel járó tüneteket. A szezonális allergia kellemetlenségei azonban könnyűszerrel csillapíthatóak, ha megfelelő tervvel készülsz a nyári csúcsidőszakra. Éppen ezért csokorba szedtük a leggyakoribb hibákat!

1. hiba: Mindenféle recept nélküli szerre költesz

Ha rossz közérzet gyötör az allergiád miatt, óriási lehet a kísértés, hogy a legközelebbi gyógyszertárban, szupermarketben vagy drogériában beszerezz néhány vény nélkül kapható antihisztanint, orrspray-t és szemcseppet. 

Ez viszont hosszú távon sem időben, sem pénzben nem éri meg. Sokkal célszerűbb elmenni egy szakorvoshoz – tehát allergológushoz –, hogy pontosan megtudd, mi okozza a panaszaidat, illetve személyre szabott kezelési útmutatót kaphass.

2. hiba: Ész nélkül szellőztetsz

Nyilvánvaló, hogy ha légúti panaszaid támadnak az irodában vagy a lakásodban, akkor jó alaposan ki kell szellőztetni, mert akkor friss levegő juthat a helyiségbe. Vagy mégsem? 

Sajnos minden egyes ablaknyitással újabb esélyt adsz az allergén virágporoknak, hogy a közeledbe férkőzhessenek.
Allergiásként a legjobb levegőszűrő megoldás számodra a légkondiba szerelt HEPA-filter, aminek a szaküzletekben és az ezzel foglalkozó cégeknél tudsz utánanézni.

3. hiba: Megfeledkezel a pollenek távoltartásáról

A cipőd, a ruhád, a szemüveged… Egytől egyig alkalmas arra, hogy nem kívánt polleneket cipelj be velük az otthonodba és a munkahelyedre. 

A hajad és a házi kedvenceid szőre még inkább vonzza a gonosz kis részecskéket.
Fontold meg a napi hajmosást valamilyen kímélő samponnal a csúcsidőszakban, illetve ne feledkezz meg a ruhák és a lakástextilek rendszeres tisztításáról sem!

4. hiba: Nem figyelsz a szemedre

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a szemükön keresztül mennyi pollen jut a szervezetükbe. Pedig a szemed védelmével máris jelentősen csökkentheted a testedet érő allergén-terhelést.
Egy széles karimájú kalap és egy napszemüveg nem is hinnéd, mennyi viszontagságtól megóvhat téged. 
A szemöblítés és az antihisztamin tartalmú szemcseppek ugyancsak hatékony fegyvernek számítanak az allergia ellen.

5. hiba: Túl sokáig vársz a gyógyszerszedéssel

Az allergia elleni kezelésnek már a pollenszezon kezdetekor érdemes nekilátni. A tünetek súlyosbodásakor sincs ugyan késő, ám ilyenkor tovább tart a hatás kifejtése, ráadásul előfordulhat, hogy csak csillapodnak a panaszok ahelyett, hogy teljesen megszűnnének. 

Érdemes naptárat vezetned a kellemetlenségekről, így jövőre már lesz egy támpontod, mikor várható a számodra legrosszabb időszak.
Azelőtt két héttel a legcélszerűbb elkezdeni a gyógyszerszedést.

6. hiba: Túl sok orrspray vagy orrcsepp

Általános irányelv, hogy a vény nélkül kapható „orrbavalók” használatát legfeljebb napi öt alkalomra kellene korlátozni. 

Ellenkező esetben ugyanis a szer irritálhatja az orr és az arcüreg érzékeny nyálkahártyáját, aminek feszülő, száraz érzet, sőt akár súlyosabb dugulás is lehet az eredménye. Felejtsd tehát el, hogy óránként reflexből előveszed az orrspray-t vagy –cseppet!

7. hiba: Nem figyelsz a keresztallergiára

Pollenérzékenység esetén gyakori az úgynevezett keresztallergia, ami azt jelenti, hogy bizonyos ételek is kellemetlen tüneteket okozhatnak. Jellemzően a gyümölcsöktől szokott viszketni az érintettek szája vagy torka – ez orvosi szaknyelven az „orális allergia szindróma”.

A jelenség oka, hogy a szervezeted immunrendszere hasonlóságot fedez föl az ételben lévő fehérjék és a pollenben találhatóak között. Ha beazonosítod, milyen hozzávalóval van bajod, megspórolhatsz egy csomó szenvedést.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!