Kezdj el aggódni, ha különösen élvezed az alkoholfogyasztást

Kezdj el aggódni, ha különösen élvezed az alkoholfogyasztást

Címlap / Életmód / Egészség / Kezdj el aggódni, ha különösen élvezed az alkoholfogyasztást

Lássuk be, a koronavírus-járvány miatti korlátozások alatt nagyon sokan fogyasztunk több alkoholt, mint egyébként tennénk – pedig ez néhány embernek komoly problémákhoz, függőséghez is vezethet. De mi lehet az a tényező, ami megkülönbözteti a veszélyeztetett személyt attól, akinek nem kell félnie, hogy függőség alakul ki?

Sokszor hallani, hogy az alkoholisták nem szeretik az alkohol ízét, csak egyszerűen nem tudnak leállni. Egy friss kutatás azonban most megcáfolja ezt az elméletet. Régóta keresik a választ arra a kérdésre, hogy mitől ártatlan szórakozás valaki számára az alkoholfogyasztás, másoknak meg egyenes út az addikció felé?

Megvan, mi járulhat hozzá a függőség kialakulásához

A Chicagói Egyetem kutatói most úgy gondolják, megtalálták a megoldást, vagy legalább is az egyik részét. Azok, akiknél az alkoholfogyasztás örömöt vált ki, nagyobb eséllyel lesznek függők, mint azok, akiknek az alkohol nem jelent élvezeti értéket. 

A szakértők tíz éven át figyeltek meg 190 felnőttet, akik a húszas és harmincas éveikben jártak. A kutatásból kiderült, hogy azok, akik a legnagyobb élvezeti értéket jelentették az alkoholfogyasztáshoz, szerették az alkoholos italok ízét, és akaratlagosan többet fogyasztottak belőlük, nagyobb eséllyel lettek alkoholfüggők, mint azok, akik ittak ugyan, de nem társítottak ennyire pozitív élményeket hozzá.

Alkohol ivás férfiaknál
istockphoto

Az alkoholistává váló résztvevők nem jelentették az élvezeti faktor csökkenését akkor sem, amikor már rendesen függőkké váltak. Nem szoktak hozzá fokozatosan az érzéshez – sőt, a tíz év alatt inkább növekedett a stimulációs hatása az alkoholnak.

A kutatók megjegyezték, hogy a korábbi kísérletek inkább az alkohol fizikai hatásaira koncentráltak, és nem arra, hogy mentálisan hogyan alakul ki az alkoholfüggőség. A korábbi tévképzet, hogy az alkoholisták nem szeretik az alkoholos italok ízét, abból indult ki, hogy az elvonóra érkező betegek esetlegesen mondtak ilyeneket. Kutatás korábban nem készült rá, hogy ez valóban így van-e.

A kutatás során a placebóra nem adtak olyan válaszokat az alanyok, mint az alkoholos tartalmú italokra. Ez megint megerősítette a kutatók elképzelését arról, hogy maga az íz az, ami sokat számít a függőség kialakulásában – illetve az ízre adott személyes preferenciák.

Később is hasznosak lehetnek az eredmények

A szakértők szerint a kutatás eredményei később segíthetnek majd abban, hogy az egyéni válaszreakciók alapján meg lehessen határozni, kinek van nagyobb esélye a függőség kialakulására. Az alkohol örömöt okozó hatása ugyanis az évek során erősödik. Ebből lehet következtetni arra, hogy ki van nagyobb veszélyben az alkoholizmusra. Ez egyébként beleillik a szenvedélybetegségek kiváltó tényezőivel kapcsolatos korábbi kutatási eredményekbe is.

Azzal kapcsolatban azonban pozitívok az új eredmények, hogy bebizonyították: nem igaz az sem, hogy az alkoholistáknak idővel egyre többet kell inniuk ahhoz, hogy ugyanazt az örömhozó hatást elérjék. Úgy tűnik, épp ellenkezőleg, az idő múlásával egyre kevesebb is ugyanolyan örömet okoz számukra. Ez az oka annak, hogy egyre többet szeretnének kapni belőle.

A kutatók szerint az eredményeik teljesen megváltoztathatják, ahogyan az egészségügyi dolgozók, orvosok, addiktológusok az alkoholizmusra tekintenek. Sikerült rögtön két városi legendát, tévképzetet is megcáfolni.

Forrás

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!