Az alkohol hatásai a magzatra

Az alkohol hatásai a magzatra

Címlap / Életmód / Család / Az alkohol hatásai a magzatra

Olvasd el cikkünket és tudd meg milyen hatásai lehetnek az alkoholnak egy fejlődő magzatra.

Egy nő, aki terhessége alatt alkoholt fogyaszt árthat a fejlődő babájának, hiszen az alkohol az anya véréből a magzat vérébe juthat. Az alkohol károsíthatja és befolyásolhatja a baba sejtjeinek fejlődését. Legtöbbször az agy és a gerincvelő sejtjei károsodnak.

A magzati alkoholos spektrumzavar (fetal alcohol spectrum disorder, FASD) leírja az alkohol gyerekekre gyakorolt hatásait. A problémák az enyhétől a súlyos kategóriájú betegségekig terjedhetnek. Az alkohol fizikai és mentális problémákat okozhat, melyek egész életében végigkísérik a gyermeket.

Az alkohol hatásai lehetnek:

– Furcsa arcvonások – Ilyenkor a kicsi fej, lapos arc és keskeny szemrések. Nehéz kiválasztani egyetlen tulajdonságot, azonban a gyermek feje és arca torzzá válik, ami 2-3 éves korban válik nyílvánvalóvá.

– Növekedési problémák – Azok a gyerekek, akiket születősük előtt alkoholnak tettek ki kisebbek, mint velük egy idős társaik.

– Tanulási és viselkedésbeli problémák

– Születési rendellenességek – A szemek, a fülek, a szív, a csontok és a húgycső fejlődhetnek rendellenesen.

– További problémák: vetélés, halva született vagy koraszülött baba.

Mennyi alkohol biztonságos?

Amikor egy terhes nő alkoholt fogyaszt, abból a magzat is kap. A kemény ivászat (5 vagy több ital egyetlen alkalommal) súlyos hatást fejt ki a fejlődésben lévő babára. Egyelőre a tanulmányok nem mutatták ki, hogy terhesség alatt biztonságos-e akár egy kevés alkoholt is fogyasztani. Az emberek különböző módon reagálnak az alkoholra, így nem lehet pontosan megállapítani mennyi alkohol biztonságos, ha egyáltalán biztonságos.

A legtöbb orvos azt javasolja, hogy terhesség alatt egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt, hiszen az FASD-t okozhat.

Az alkohol hatásai egy fejlődő magzatra a következőktől függnek:

– Mennyit, milyen gyakran és a terhesség melyik szakaszában fogyaszt a kismama. A legrosszabb hatása a kemény ivászatnak van.

– A születendő gyermeknek biztosan problémái lesznek, ha a kismama drogozott, dohányzott vagy beteges volt a terhesség alatt.

– A családon belül öröklődő jellemvonások miatt egyes babák sokkal inkább károsodnak az alkohol miatt, mint mások. Még nem egészen világos miért, de valószínűleg genetikai oka van.

Mit tehetsz ha terhes vagy és fogyasztottál alkoholt?

Próbálj meg nyíltan beszélni erről orvosoddal. Minél hamarább mondod el orvosodnak, annál jobb esélyei lesznek a várt babának. Ha az orvos tudja, figyelni fogja a baba esetleges FASD problémáit terhességed alatt és a szülés után is. Így tudni fogja, hogy több tesztet végezzen, ahogy a gyerek növekszik.

Ha úgy érzed, hogy problémáid vannak az alkohollal, mindenképp kérj segítséget orvosodtól vagy más specialistától. Így megtudhatod, hogyan befolyásolja az alkohol az életed egyes részeit, beleértve a terhességet is. Kérj segítséget párodtól, családtagjaidtól, barátaidtól, és mindenképp kerüld el az alkoholt.

Mikor állapíthatóak meg az alkohol magzatra gyakorolt hatásai?

Az FASD jelei nem mindig mutatkoznak meg születéskor. Egy orvos képes észrevenni az alkohol hatásait egy újszülöttön is, azonban az „enyhébb” károsodást, mint a tanulási és viselkedési rendellenességeket csak jóval később lehet megállapítani, amikor a gyerek iskolába megy.

Esetenként, az orvos diagnosztizálja a problémákat még a baba születése előtt. Amennyiben az orvos tudja, hogy alkoholt fogyasztottál, fokozott figyelemmel követi majd az ultrahangon látottakat, főleg a szív rendellenességét és a növekedésbeli késést. Lehet, hogy a tesztek alatt fellelt problémák oka nem világos, azonban ha az orvos tudja mi történt, valószínűleg sokkal jobban odafigyel majd a babára a születése után.

Hogyan kezelnek egy olyan babát, akire hatást gyakorolt az alkohol?

Egy alkohol okozta károsodással született babát sokkal nagyobb türelemmel kell gondozni. Valószínűleg, az iskolában plusz támogatásra lesz szüksége, fejleszteni kell majd a szociális készségeit, a jövőben pedig munkahelyi képzésre és tanácsadásra szorulhat. Bátran kérj segítséget.

Ha a magzat egészségét egy enyhébb alkohol fogyasztás károsította, és a problémát még időben felfedezték, jó esélye van teljes életet élni. Így a későbbiekben elkerülheti a gondokat az iskolában és az olyan mentális problémákat, mint a szorongás és depresszió, valamint droghasználat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást