5 alapozó baki, amit el kell kerülnöd a tökéletes smink érdekében

5 alapozó baki, amit el kell kerülnöd a tökéletes smink érdekében

Címlap / Stílus / Arc / 5 alapozó baki, amit el kell kerülnöd a tökéletes smink érdekében

Az alapozó egy nagyon jó eszköz arra, hogy eltüntesd a bőrhibáidat ­– azonban rengetegen rosszul használják, ezért csak rontanak az eltüntetni kívánt foltokon, pattanásokon és bőregyenetlenségeken! Most összegyűjtöttük a legnagyobb bakikat, amiket érdemes elkerülni, ha szépen szeretnéd lealapozni a bőrödet.

Túl sokat használsz belőle

Bár logikus megoldásnak tűnhet, hogy a nagyobb bőrhibákhoz több alapozóra van szükséged, ez mégsem így van – ha magadra kensz egy rakás sminket, nem lesznek halványabbak a problémás területek, csak maszkszerűen össze fog állni az arcodon a smink.

Használj inkább kifejezetten a te problémád elfedésére alkalmas alapozót (száraz bőr, rosaceás foltok) és abból annyit kenj az arcodra, hogy vékony fedőréteget képezzen rajta.

A későbbi finomhangolásra, azaz a kiemelkedőbb hibák eltüntetésére való a korrektor, majd utána a púder – az előbbi segít majd, hogy a pattanásokat és sötét foltokat korrigáld, utóbbi pedig egységes árnyalatot és matt hatást ad a bőrödnek. Szóval tényleg semmi értelme két kilónyi alapozót magadra kenni!

Nem a megfelelő árnyalatot használod

Te is jártál már úgy, hogy a fotókon a testedhez képest sokkal világosabb vagy sötétebb volt az arcod? Ez két okból lehetséges: az első a nem megfelelő alapozóárnyalat kiválasztása.

Sokszor hallhattad már, hogy a csuklón vagy a kézfejen érdemes kipróbálni, hogy milyen színű alapozót vásárolj ­– ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnél (a csuklópróba egyedül bőr vékonysága miatt jó, hiszen itt az ereid miatt azonnal tesztelheted az alapozó fedőképességét)! 

A tökéletes árnyalat megtalálásához ugyanis a legegyszerűbb megoldás tényleg az, hogy az arcodon próbáld ki, mit szeretnél megvenni. Figyelj arra is, hogy ha tudod, hogy fotóznak, ne válassz fényvisszaverő hatású alapozót, mert a vaku miatt úgy fog festeni az arcod, mintha legalább három árnyalattal világosabb terméket vettél volna.

Alapozó előtt használod a korrektort

Hallottunk már erről is sok mindent, de alapvetően a sorrendnek így kéne kinéznie: hidratálókrém, alapozó, korrektor, púder. A korrektor alapozó előtt elvnek azért nincs sok értelme, mert ahogy a korrektorozott bőrödre felviszed az alapozót, mindenképpen félrekensz és eltüntetsz egy kicsit az addigi fedőrétegből, így gyakorlatilag úgyis korrektorozhatsz újra, hogy teljes fedést biztosítson, és ne tűnjenek ki a pattanások vagy vörös foltok az arcodról.

A korrektornak alapvetően más az állaga, mint az alapozónak, ezért az előbb leírtak fordítva nem igazak: az alapozót nem tünteted el a sokkal szilárdabb és töményebb korrektorral, csak rákensz még egy réteget. Persze ha úgy érzed, hogy neked a fordított verzió jobban bejön, lelked rajta, de a legtöbb sminkes mégis a klasszikus sorrendre esküszik.

Nem a jó típust használod

A bőrtípustól függően mindenkinek másfajta alapozóra van szüksége! A száraz bőrű lányok krémes alapozót válasszanak, a zsírosabb bőrűek pedig inkább folyékonyat (és a púdert még véletlenül se felejtsék el, és kerüljék a ragyogást fokozó termékeket).

A vegyes bőrtípusú lányok pedig nem tehetnek mást, mint kikísérletezik, hogy mi illik a leginkább hozzájuk – még az is lehet, hogy egyszerre kétfajta alapozót használnak, hogy mindenhol teljes legyen a fedés. Ennek ellenére a krémes textúrával egyébként nehéz mellényúlni, úgyhogy ha kezdő vagy ebben az egész alapozó-dologban, ez legyen az első, amit kipróbálsz.

Nem használsz púdert

Ez öreg hiba ­– gondolj csak bele, mi történik a bőröddel, amikor lealapozod. Aranyszabály, hogy előtte hidratálókrémet kell használnod, ami alapvetően fényessé teszi a bőrödet. Erre rákened az alapozót, ami szintén sokkal olajosabbnak mutatja az arcodat, mint amilyen ­– kész is a sminkkatasztrófa, ugyanis úgy fogsz kinézni, mintha most futottad volna a maratont, és megizzadtál volna benne.

A púder három dologra is jó: mattít, így nem kell a fényes foltok miatt aggódnod, tartóssá teszi az alapozót, hogy tovább tartson, és egyenletesebbé teszi az arcbőrödet – rásegít egy kicsit az alapozó hatására, és bababőrt varázsol neked. Vétek kihagyni ezt a pár másodperces rutinfeladatot, főleg azért, mert ennyi pozitív hatása van ­– csak arra figyelj, hogy megfelelő árnyalatú legyen a púdered is.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!