Egészség / Életmód / Lélek

Az alacsony érzelmi intelligenciával bíró emberek ismérvei – Kétszer is gondold meg, mit mondasz nekik!

Az alacsony érzelmi intelligenciával bíró emberek ismérvei – Kétszer is gondold meg, mit mondasz nekik!

Van egy ismerősöm, akinek félelmetesen jó memóriája van, hihetetlenül tájékozott, és az egyik legokosabb ember, akivel valaha találkoztam. Azonban a hétköznapi dolgokat, az érzelmeket tekintve annyira rosszul látja a dolgokat és annyira képtelen beleképzelni magát mások helyébe, hogy néha nem is értem, hogyan tud a felszínen maradni. Nagyon régóta ismerem és tisztelem, de biztos vagyok benne, hogy ha akár csak néhány napot kellene együtt töltenünk, hamar véget érne a jó kapcsolatunk.

A köztünk levő harmóniának ugyanis az az oka, hogy többnyire reflektálás nélkül hallgatom a véleményét, és eszem ágában sincs komolyabb vitába bonyolódni vele. Te is el akarod kerülni az értelmetlen és felesleges feszültséget azokkal, akiknek nem igazán kiemelkedő az érzelmi intelligenciájuk? Akkor először is ismerd fel az árulkodó jeleket!

Folyton ő áll a középpontban

Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező emberek sokszor azzal tűnnek ki a környezetükből, hogy nagyon önző módon viselkednek. Elvárják, hogy körülöttük forogjon minden, róluk szóljon a beszélgetés, az ő érdekeiket tartsák szem előtt mások. Ez lehet az alapszemélyiségük része, lehet, hogy egyszerűen önző emberek, de az is megeshet, hogy az ilyen személyeknek egyszerűen alacsony az EQ-juk.

Észre sem veszik, hogyan viselkednek sőt, ha velük szemben lépne fel valaki ily módon, még meg is sértődnének.

Amíg azonban nincs szükség arra, hogy a nem igazán létező empátiájukat elővegyék, addig szívesen lubickolnak énközpontú kis világukban.

ValeriiVoncharuk/depositphotos.com

Egyáltalán nem együttérző

Akinek magas az érzelmi intelligenciája, az mindig törődő, odaadó ember, kiemelkedően jó beleérző képességgel. Nos, ez hiányzik abból, aki nem produkálna túl jó eredményt egy EQ-teszten. Ennek megfelelően az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező emberek mindig sokkal könnyebben kritizálnak és véleményeznek másokat, minthogy megértsék az adott személy nézőpontját, tetteinek kiváltó okát.

Az alacsony érzelmi intelligenciájú beszélgetőpartner az elsők között lesz, aki azt mondja, hogy az „illető megérdemelte a sorsát”, „egyáltalán nem sajnálom”, „mégis mire számított”, és így tovább. Ők nem tudnak együttérzően fellépni, mert legfeljebb a külsőségeket, a felszínt látják, és gyakran azt sem túl jól, hiszen az érzelmeket figyelmen kívül hagyják.

Gyakori az is, hogy az alacsony érzelmi intelligenciájú emberek viccet csinálnak a mások számára fájdalmas, adott esetben traumatikus dolgokból. Minél jelentősebb az EQ hiánya, annál vérforralóbb és bántóbb lehet a poén, amivel az adott személy tulajdonképpen oldani próbálja a feszültséget. Az alacsony EQ egyik csalhatatlan jele, ha valaki nyíltan megsért másokat, és még akkor sem érzi hibásnak magát, ha megfagy körülötte a levegő.

GaudiLab/depositphotos.com

Nem tud bocsánatot kérni

Mivel nem ismerik fel az érzelmek vezérelte élethelyzeteket, illetve saját érzéseiket sem tudják jól kifejezni, az alacsony EQ-val rendelkező emberek nem tudnak bocsánatot kérni. Ha mégis ráveszik magukat, akkor sosem érezhetjük azt, hogy az adott bocsánatkérés valóban szívből jött és őszinte volt. De hogyan is lehetne az?

A probléma éppen abból adódik, hogy az alacsony érzelmi intelligenciájú emberek nem igazán veszik észre a tapintatlanságukat és nem tudják értékelni a finom metakommunikációs jeleket.

Márpedig, ha nem tartják magukat hibásnak, a bocsánatkérést is feleslegesen várjuk tőlük. Az ilyen emberek mindig másokra hárítják a felelősséget, másokat hibáztatnak az adott helyzetért, nem akarják és nem is tudják felismerni, hogy másként is viselkedhettek, reagálhattak volna.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást