Otthon / Háztartás

5 mód, ahogyan eltüntetheted környezettudatosan a karácsonyfát

Rengeteget vitázunk azon, hogy melyik a környezettudatosabb: a természetes, élő fa, vagy a műanyag társai. Ha az előbbi mellett döntöttél, és most szeretnél zöld módon megszabadulni tőle, rengeteg lehetőséged van, csak tudnod kell, melyik számodra a legmegfelelőbb. Itt a január, a gyönyörű, sok helyen már kicsit megkopaszodott, karácsonyillatú fát ideje leszedni, és gondoskodni arról, hogy minél inkább környezetbarát módon szabadulj meg tőle. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy a fa minél kevesebb része menjen kárba, és hogy még a természetnek is segíts, ne csak egyszerűen kidobd az utcára.

Csinálj belőle tűzifát!

Ha van kandallód vagy kültéri tűzrakó helyed, akkor készíts a fából tűzifát, majd égesd el – az is teljesen rendben van, ha nem azonnal használod fel, hanem nyáron tábortűzhöz, vagy kinti sütögetéshez, a fa el fog állni.

Ha neked nincs lehetőséged elégetni, de tudod, hogy egy ismerősödnek van, akkor ajánld fel neki, hogy elszállíthatja a karácsonyfádat, ha szeretné.

 

Használd díszítésre!

Persze nem az egész fát, de az ágaiból például nagyon szép lakásdíszeket készíthetsz, ha éppen szeretnéd kicsit hangulatosabbá varázsolni az otthonodat.

Olvastad már?  Alternatív karácsonyfa-projektek - Már most nekiláthatsz az elkészítésüknek

Nem feltétlenül kell karácsonyi dekorra gondolni, és arra sem, hogy nagyon durva kézügyesség kell majd hozzá – bőven elég, ha egy vázába teszed azokat az ágakat, amelyekről nem hullik még a tűlevél, ezek jellemzően inkább a fa felső részéből kerülnek majd ki.

Ez sem örökzöld díszítési módszer, de egy darabig nagyon hasznos lehet, ráadásul így a dekorációd is környezetbarát lesz, hiszen nem vásárolsz felesleges díszítést.

 

Állítsd ki a kertbe!

Ha van hátsó kerted, nyugodtan állítsd fel ott a fát, talpastul, de a díszek nélkül. Egyrészt csodásan mutat még behavazva egy ideig odakint.

Másrészt ez remek búvóhelyet nyújthat majd madaraknak, sünöknek, és minden olyan állatnak, amelynek szüksége van rá.

Így még gyönyörködhetsz is a fában anélkül, hogy folyton porszívóznod kellene a tűleveleket, és ha elmúlt a tél, akkor felvághatod tüzelőnek a már nem használt állatmenedéket, vagy elszállíthatod valahová, ahol szívesen veszik, és el tudják tüzelni – a fenyőnek ugyanis kifejezetten jó a tüzelőértéke.

 

Nézz utána, befogadja-e valamelyik vadközpont!

Néha állatkertek, vadas parkok vagy állatközpontok is szívesen veszik az elhasznált fenyőfákat az állatok számára játéknak. Nézz utána, hogy van-e ilyen létesítmény a közeledben!

Olvastad már?  Dekor trükkök, amikkel sokkal otthonosabb lesz a környezeted

Általában azt ajánlják fel cserébe, hogy ingyen bemehetsz megnézni az állatokat, de a szállítás miatt azért annyit ezen nem spórolsz – viszont garantáltan jó helyre kerül az a megunt fa, úgyhogy a lelkiismereted legalább jobb lesz tőle.

Ha vidéken élsz, és van olyan ismerősöd, aki állatokat tart, esetleg őt is megkérdezheted, nincs-e szüksége a kidobott karácsonyfádra.

 

Ne komposztáld!

Ha azt hiszed, hogy jót teszel azzal, hogy komposztálod a fenyőt, nincs igazad: ez a fafajta ugyanis tele van gyantával, sőt, a tűlevél savas kémhatású, ezért tényleg nem éri meg ezzel szenvedni.

Ha a fentiek egyike sem felel meg neked, akkor egész egyszerűen tedd ki a karácsonyfádat valamelyik utcai konténer mellé, itt a helyi hulladékszállító elviszi, és elégeti, mivel magas a fűtőértéke.

Semmiképpen ne vidd illegális szemétlerakó helyre, mert ott nem hasznosul megfelelően.