5 mód, ahogyan eltüntetheted környezettudatosan a karácsonyfát

5 mód, ahogyan eltüntetheted környezettudatosan a karácsonyfát

Címlap / Otthon / Háztartás / 5 mód, ahogyan eltüntetheted környezettudatosan a karácsonyfát

Rengeteget vitázunk azon, hogy melyik a környezettudatosabb: a természetes, élő fa, vagy a műanyag társai. Ha az előbbi mellett döntöttél, és most szeretnél zöld módon megszabadulni tőle, rengeteg lehetőséged van, csak tudnod kell, melyik számodra a legmegfelelőbb. Itt a január, a gyönyörű, sok helyen már kicsit megkopaszodott, karácsonyillatú fát ideje leszedni, és gondoskodni arról, hogy minél inkább környezetbarát módon szabadulj meg tőle. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy a fa minél kevesebb része menjen kárba, és hogy még a természetnek is segíts, ne csak egyszerűen kidobd az utcára.

Csinálj belőle tűzifát!

Ha van kandallód vagy kültéri tűzrakó helyed, akkor készíts a fából tűzifát, majd égesd el – az is teljesen rendben van, ha nem azonnal használod fel, hanem nyáron tábortűzhöz, vagy kinti sütögetéshez, a fa el fog állni.

Ha neked nincs lehetőséged elégetni, de tudod, hogy egy ismerősödnek van, akkor ajánld fel neki, hogy elszállíthatja a karácsonyfádat, ha szeretné.

 

Használd díszítésre!

Persze nem az egész fát, de az ágaiból például nagyon szép lakásdíszeket készíthetsz, ha éppen szeretnéd kicsit hangulatosabbá varázsolni az otthonodat.

Nem feltétlenül kell karácsonyi dekorra gondolni, és arra sem, hogy nagyon durva kézügyesség kell majd hozzá – bőven elég, ha egy vázába teszed azokat az ágakat, amelyekről nem hullik még a tűlevél, ezek jellemzően inkább a fa felső részéből kerülnek majd ki.

Ez sem örökzöld díszítési módszer, de egy darabig nagyon hasznos lehet, ráadásul így a dekorációd is környezetbarát lesz, hiszen nem vásárolsz felesleges díszítést.

 

Állítsd ki a kertbe!

Ha van hátsó kerted, nyugodtan állítsd fel ott a fát, talpastul, de a díszek nélkül. Egyrészt csodásan mutat még behavazva egy ideig odakint.

Másrészt ez remek búvóhelyet nyújthat majd madaraknak, sünöknek, és minden olyan állatnak, amelynek szüksége van rá.

Így még gyönyörködhetsz is a fában anélkül, hogy folyton porszívóznod kellene a tűleveleket, és ha elmúlt a tél, akkor felvághatod tüzelőnek a már nem használt állatmenedéket, vagy elszállíthatod valahová, ahol szívesen veszik, és el tudják tüzelni – a fenyőnek ugyanis kifejezetten jó a tüzelőértéke.

 

Nézz utána, befogadja-e valamelyik vadközpont!

Néha állatkertek, vadas parkok vagy állatközpontok is szívesen veszik az elhasznált fenyőfákat az állatok számára játéknak. Nézz utána, hogy van-e ilyen létesítmény a közeledben!

Általában azt ajánlják fel cserébe, hogy ingyen bemehetsz megnézni az állatokat, de a szállítás miatt azért annyit ezen nem spórolsz – viszont garantáltan jó helyre kerül az a megunt fa, úgyhogy a lelkiismereted legalább jobb lesz tőle.

Ha vidéken élsz, és van olyan ismerősöd, aki állatokat tart, esetleg őt is megkérdezheted, nincs-e szüksége a kidobott karácsonyfádra.

 

Ne komposztáld!

Ha azt hiszed, hogy jót teszel azzal, hogy komposztálod a fenyőt, nincs igazad: ez a fafajta ugyanis tele van gyantával, sőt, a tűlevél savas kémhatású, ezért tényleg nem éri meg ezzel szenvedni.

Ha a fentiek egyike sem felel meg neked, akkor egész egyszerűen tedd ki a karácsonyfádat valamelyik utcai konténer mellé, itt a helyi hulladékszállító elviszi, és elégeti, mivel magas a fűtőértéke.

Semmiképpen ne vidd illegális szemétlerakó helyre, mert ott nem hasznosul megfelelően.

 

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!