Otthon / Utazás

Az adriai gyöngyszem, Losinj szigete

Az adriai gyöngyszem, Losinj szigete

Losinj Crestől délre található, különleges növényzete és klímája miatt igazi gyöngyszeme a Kvarner öbölnek.

Gyógyulni vágyóknak ideális

A sziget már évszázadokkal ezelőtt is népszerű úti célja volt azon gazdag nemeseknek, akik légúti problémáikból igyekeztek kigyógyulni.

A tenger sós levegője, a kiegyensúlyozott, magas átlaghőmérséklet, és az egyedülálló növényzet, a szubtrópusi örökzöldek biztosítják azt a gyógyító hatást, amit már elődeink is kerestek.

A nyári forróságban úgy érezhetjük, hogy egy szaunában ülünk, amiben légúttisztító, enyhén mentolos és fenyőillatú olajat párologtatnak.

Az egészség szigete

Losinj területét az egészség szigeteként tartják számon, és nem csak az előbb említett, különleges klímája miatt.

A sziget déli részén egy 30 km hosszú bicikli utat találhatunk, s bár tény és való, hogy nem mindenhol tökéletesen kiépített, illetve gyakran a fürdőzők is használják gyalogút gyanánt, mindenképpen érdemes élni a lehetőséggel, és kipróbálni milyen egy igazi tengerparti biciklizés. (Kisebb gyerekeknek illetve rutintalanoknak nem ajánlott, sok helyen sziklás és meredek partvonalon halad az út.)

Biciklit Mali Losinj központjában akár már 2500 forintért is bérelhetünk egy napra, így nem kell feltétlenül itthonról cipelni a kétkerekűt.

Strandok és fürdőhelyek

Több kiépített strand is található a területen, Veli- és Mali Losinjban egyaránt találunk mindenki ízlésének megfelelő partszakaszokat.

Általánosan a sziklás strandhelyek a jellemzőek, de akadnak kiépített, aprókavicsos partvonalak is, ahol a gyermekek is jól érezhetik magukat, és ahol hódolhatunk a legkülönfélébb vízi sportoknak.

Fürdőzés édes kettesben

Érdemes kihasználni, hogy a szigetnek több mint 100 km hosszú tengerpartja van, s ennek nem túl nagy része számít kiépítettnek. Sok eldugott helyre lehetetlenség teljesen eljutni kocsival, de éppenséggel meseszép jutalma lehet azoknak, akik biciklivel, vagy éppen gyalog nekivágnak a sűrű erdőnek.

Mivel a sziget hosszúkás, keskeny, nem kell sokat sétálni annak érdekében, hogy olyan partrészre lyukadjunk ki, ahol éppenséggel meseszép öblökkel, sziklás, vagy éppen homokos partszakaszokkal, esetleg derékig érő, sekély vízzel találjuk szembe magunkat.

Lakhatási lehetőségek

A sziget lakossága jelentősrészt a turizmusból él, ezért apartmanokból, hotelekből igen nagy kínálatot találunk. Több kemping is van a szigeten, lakókocsis megszállásra, sátorállításra egyaránt van lehetőség, akár közvetlenül a partokon is.

A sziget gondozott, és bár szezonálisan természetesen sokan tartózkodnak a területen, nem kell aggódni a szemetes környezettől és a csatornaszagtól sem.

Szórakozási lehetőségek

A városközpontokban, elsődlegesen a nagyobb lélekszámú Mali Losinjban több szórakozási lehetőséget is találunk. A már jól megszokott, Horvátországra olyannyira jellemző hangulatú és kinézetű sétálóutcákat itt is megtaláljuk. Bárok és éttermek sokasága kínálja finomabbnál finomabb ételeit és italait, de a zenés szórakozóhelyek között is válogathatunk.

A kalandot keresők bulihajón mulathatják az időt, a családosok, romantikára vágyók pedig nappal indulhatnak sétahajókázásra, megcélozva a környező szigeteket, vagy éppen a delfinrezervátumot.

A szigeten egyébként rengeteg kabóca él, amik kora reggeltől egészen estig zengik nászukat a szezonban, ez is hozzájárul a környezet különlegességéhez. Talán egyetlen negatívum a rengeteg moszkitó, éjszakai megjelenésükre érdemes még itthon felkészülni a szükséges krémekkel, irtószerekkel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást