Nagy hazai siker az adalékmentes készétel vállalkozás – interjú a POLCZ alapítóival

Nagy hazai siker az adalékmentes készétel vállalkozás – interjú a POLCZ alapítóival

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Nagy hazai siker az adalékmentes készétel vállalkozás – interjú a POLCZ alapítóival

Kertész Éva Annamária és Tóth Gábor is hasonlóan éreztek, amikor úgy döntöttek, hogy saját gyártású, minőségi alapanyagokból álló, pillanatok alatt elkészülő készételekkel törnek be egészen egyedi módon a konzerves ételek piacára. Így született meg hosszú és alapos munka gyümölcseként a POLCZ, ami a te mindennapjaidat is sokkal könnyebbé teheti.

Hogyan született meg az ötlet, hogy adalékmentes készételeket fogtok gyártani?

Mi is, mint napjainkban olyan sokan, azzal a problémával küzdöttünk, hogy a rohanó hétköznapokban nem mindig maradt időnk főzni. Akkoriban még nem nagyon találtunk a boltok polcain olyan készételeket, amiket szívesen fogyasztottunk volna egészséges életmódot követőkként.

Egy este aztán megmentett minket egy, a Vica (Kertész Éva Annamária) édesanyja által befőzött és a kamrában betárazott lecsó, amit pár perc alatt megmelegítettünk és már vacsorázhattunk is belőle. Tulajdonképpen az ötlet ekkor született meg. Itt tettük fel először a kérdést magunknak – ha a lecsót el lehet tenni hőkezeléssel, akkor lehet-e olyan készételeket befőzni, amik nincsenek tele tartósítószerrel, adalékanyaggal és még finomak is. 

Mennyi időbe telt, amíg kikísérleteztétek a megfelelő ízeket, hogyan születtek meg az első POLCZ termékek?

Hagyományos, házias ízvilágot szerettünk volna létrehozni. Több, mint egy évünkbe telt munka mellett kikísérletezni a megfelelő ízeket, amik már működtek nagyobb volumenű gyártásban is úgy, hogy tartani tudtuk az adalékanyag-mentes üzletpolitikánkat. Ebben az időszakban elég komoly munkánk volt abban is, hogy minden hozzávaló esetében a nekünk megfelelő alapanyagot felkutassuk. 

Milyenek voltak a kezdetek? Nehéz volt betörni a piacra?

Voltak receptjeink, viszont meg kellett találnunk azt a helyet, ahol egy-egy napra ki tudtuk bérelni a konzervgyári gyártósort és nagyobb darabszámban is el tudtuk készíteni az ételeinket. Az elején nagyjából 3000 adagot gyártottunk, s az eladást is koordinálni kellett.

Nagyon pozitív vásárlói visszajelzéseket kaptunk, de egy szélesebb fogyasztói réteget nehezen tudtunk megszólítani, ennek főleg anyagi akadályai voltak. 2017 év végén az ötletünk megvalósítására inkubációs befektetést írtunk alá a Hiventures kockázati tőkebefektetővel, ekkorra tehető az Adalékmentesen Kft. alapítása is. 

Frissítettük az arculatot és a honlapunkat, valamint a csomagoláson is változtattunk, és 2018 tavaszán elindult az üveges POLCZ ételek webshopos értékesítése. Ekkor kapcsoltuk be igazán a rakétákat, aminek mára az az eredménye, hogy hamarosan a saját üzemünk is elkészül. 2018-tól kezdődően egyébként több szakmai díjban is részesültünk, a Mentes-M díjat 2020-ig minden évben elnyertük valamelyik termékünkkel. A Magyar Ár/Érték Arány Kutató Egyesület két átfogó terméktesztjén is győztesként kerültünk ki a Füstölt tarjás babragu és a Zöldborsós csirke készételeinkkel, valamint 2020-ban MagyarBrands díjazottak is lettünk.

Fotó: https://adalekmentesen.hu/

Kiket céloztok meg elsősorban vásárlóitokként?

Ételeinket azoknak szánjuk, akik egészséges életmódot folytatnak, esetleg ételintoleranciával küzdenek, de sokszor nincs idejük főzni és nem szeretnének étteremből rendelni vagy ott étkezni nap mint nap. A mai napig nehéz olyan készételekhez jutni, amelyek válogatott alapanyagokból, tartósítószerek és adalékanyagok nélkül készülnek.

Konzerveinkkel segítséget szeretnénk nyújtani a zsúfolt mindennapokban. Direkt nevezzük konzervnek, mert szeretnénk, ha ez a fogalom már nem kapcsolódna feltétlenül negatív élményekhez. A konzerv igenis lehet szerethető, hiszen a POLCZ is az! Ráadásul ételeink akár melegítés nélkül, azonnal, az üvegből is fogyaszthatók, így aztán az eredeti célközönségünkön kívül hamar a kirándulók, utazók és fesztiválozók kedvencei is lettek.

Mit jelent pontosan, hogy a POLCZ termékei valódi alapanyagokból készülnek?

Ételeink úgy készülnek, mintha egy gondos háziasszony készítené őket. Úgy válogatjuk össze a hozzávalókat, mintha a saját ebédünkhöz vagy vacsoránkhoz tennénk. Például a füstölt tarjából olyat választunk, aminek a feldolgozása hagyományos alapokra épül. A többi húsra is igaz, hogy nem a csontokról mechanikusan lefejtett húst használjuk, hanem színhúsból készülnek az ételeink.

Az általunk forgalmazott termékekhez ugyanúgy megvesszük mi is azt a kókuszolajat, amit egyébként valamelyik bioboltban tennénk. Nem használunk csak azért pálmaolajat, mert az olcsóbb. A sóban nincs csomósodásgátló, a mustárban, ami egy kézműves magyar mustár, nincs tartósítószer. Azért jó ízűek a POLCZ-os ételek, mert jó alapanyagokból dolgozunk. Ezért nem is kell használnunk aromákat, ízfokozókat. Ezeket az elveket követve tudunk olyan finom ételeket készíteni, mintha otthon készültek volna.

Milyen eljárással tartósítjátok a termékeiteket?

Hőkezeléssel tartósítjuk az ételeinket, ugyanúgy, mint ahogy az otthoni befőzés is működik. Persze ipari keretek között azért bonyolultabb eljárásról van szó. Az élelmiszeriparban rengeteg szabályozás vonatkozik az alapanyagok tárolására, előkészítésére, magára a főzésre és annak folyamataira is, aminek természetesen meg kell felelni.

Az elejétől a végéig ez egy nagyon időigényes folyamat, alapos szaktudást és nagy odafigyelést igényel. Sokkal összetettebb is, mintha a kémiai tartósítást választanánk. A hőkezelésnek és a hermetikus zárásnak az eredménye viszont az, hogy a POLCZ készételek tartósítószerek nélkül is egy évig eltarthatók hűtés nélkül a polcokon. 

Tényleg igaz, hogy 2 perc alatt már a tányérunkra is kerülhetnek az ételeitek?

Igen, csak meg kell melegíteni 2 perc alatt és azonnal fogyasztható is. A legtöbb ételünket úgy találtuk ki, hogy magukban is laktatóak legyenek, köret nélkül. De persze a Bolognaihoz és a Mustáros marhahúshoz tésztát szoktunk ajánlani, valamint, ha kétszemélyes fogást tervezünk, akkor bármilyen köretet tálalhatunk az ételek mellé, itt már tényleg csak a képzelet szab határt. Sokszor kapunk vásárlóinktól ötleteket mi magunk is, hogy milyen gyors és finom ebédeket/vacsorákat lehet összehozni a POLCZ-os ételekből.

Fotó: https://adalekmentesen.hu/

Miben adnak többet a POLCZ termékei, mint sok más készétel?

Ellenben sok más készétellel, a mi termékeink adalék-, tartósítószer-, tejtermék-, tojás- és hozzáadott cukortól mentes, hűtés nélkül tárolható és 2 perc alatt elkészíthető ételek, mintha csak otthon főztük volna őket. Jelenleg 14 féle ízben kaphatóak – 1 hideg, vegán pecsenye krémünk, 5 vegán és 8 húsos egytálételünk van, ezek sok ember számára jelenthetnek gyors vacsora- vagy ebédmegoldást. 

Hogyan érintett titeket a pandémia? 

Mi nem álltunk meg a pandémia alatt sem, sőt, ahogy az emberek otthon maradni kényszerültek, úgy érkezett be hozzánk egyre több rendelés. A helyzet kellemetlenségei ellenére az egyébként egy nagyon jó érzés, hogy ebben a kritikus helyzetben is sokaknak tudtunk segíteni a mindennapokban. 

A webshopon kívül hol találkozhatnak a vásárlók a termékeitekkel?

Termékeink országszerte megtalálhatóak viszonteladóinknál, csak hogy a legnagyobbakat említsük, ott vagyunk a Spar, Müller, Rossmann, EcoFamily, Metro és az Auchan polcain is, de kisebb-nagyobb boltokban, egészségtudatos üzletekben is jelen vagyunk az egész ország területén. Honlapunkon megtalálható azon üzletek folyamatosan bővülő térképe, akik forgalmazzák termékeinket.

Mik a jövőbeli terveitek?

A cégünk életében nagy fordulópont az idei év: saját gyárépítésbe kezdtünk, ami most már a végéhez közeledik és hamarosan megkezdődhet a folyamatos gyártás. Nagyon izgalmas időszak ez és persze rendkívül mozgalmas is. A saját gyárunkban az utolsó kis csavarról is tudjuk, hogy hova és miért került. Ha elindul a gyártás az kicsit olyan lesz, mintha a gyermekünk megtenné az első lépését. A termelőüzem beindítása mellett pedig már zajlik a külföldi terjeszkedés előkészítése is. Vagyis hamarosan a külföldi közönség is megízlelheti a POLCZ készételeket.

Nyitófotó: https://adalekmentesen.hu/

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást