Biztos te is egyre többször böngészed a termékek címkéjét – lehet, hogy kényszerből, de az is lehet, hogy csak azért, mert sokkal tudatosabb vásárló lettél. Időnként talán neked is megakad a szemed egy-egy zavarba ejtő adalékanyag nevén, amit talán hirtelen nem is tudsz hova tenni. De nem kell mindentől tartani, sokszor a teljesen természetes adalékanyagoknak vannak a legfurcsább neveik!
1/5 Guar gumi
Egyáltalán nem túl bizalomgerjesztő a guar gumi neve, amiben nincs is semmi meglepő. Senki sem szeretne gumit, vagy bármi ahhoz hasonlót látni az ételében, és az idegen elnevezés sem növeli tovább a bizalmat. A guar gumi azonban nemhogy ártalmatlan, teljesen természetes! Ez az adalékanyag a guarbab elnevezésű hüvelyes őrleményéből készül, eredeti állapotában egy fehér, vagy nagyon halványszínű, könnyed állagú por.
A felhasználástól függően őrölhetik lágyra, vagy kicsit durvábbra, ami viszont biztos, hogy vízben oldódik. Élelmiszeradalék-kódja az E 412, és elsősorban gélképzőként, kötőanyagként, viszkozitás növelőként, állagjavítóként használják.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!