„A sminkes szakmában nincsen második esély!” – Interjú Kardos Julia sminkessel

„A sminkes szakmában nincsen második esély!” – Interjú Kardos Julia sminkessel

Címlap / Stílus / Arc / „A sminkes szakmában nincsen második esély!” – Interjú Kardos Julia sminkessel

Sminkelt már Náray Tamásnak, tehetségkutatókon és Törökgyörgy Melinda világbajnok táncosnő arcát is ő varázsolta ecseteivel még tündöklőbbé. Kedvenc sminkes trükkje a feles műszempilla. Kardos Julia profi sminkessel beszélgettünk (már találkozhattál oldalunkon vele, mint a sminkspirációk szerzője). Munkáiról, sikereiről mesélt, valamint különös betekintést engedett a szakma kihívásaiba is. 

 • Név: Kardos Julia (@juliakardos.mua)
 • Életkor: 26
 • Csillagjegy: Bika
 • Hobbi: Jazz tánc
 • Kedvenc zene: Old-school R&B
 • Kedvenc film: Forest Gump
 • Kedvenc étel: Smoothie
 • Kedvenc szín: Okkersárga
 • Kedvenc smink márka: Marc Jacobs Beauty
 • Szépség ideál: Doutzen Kroes

Mikor kezdtél el érdeklődni a sminkelés iránt?

4 éves koromban a szüleim beírattak egy tánciskolába, mert nem bírtak már velem otthon. Innentől kezdve az egész életem a táncról szólt, tini koromban már professzionális szinten latint táncoltam, ami azzal járt, hogy minden egyes hétvégén színpadi sminket készítettem magamnak. Már akkor imádtam megtervezni a fellépő ruhához illő sminket, kérdezgettem a külföldi versenyeken az idősebb lányokat, hogy miket használnak, félálomban is fel tudtam ragasztani magamnak a műszempillát… Szóval így indult és végül 21 éves koromban döntöttem úgy, hogy szeretnék elvégezni egy sminkiskolát.

„A sminkes szakmában nincsen második esély!” - Interjú Kardos Julia sminkesselFotó: Tóth Balázs, Radnay Tamás

Mi volt a következő lépés az iskola után? Hogyan kezdtél el dolgozni a szakmában?

Nagyon gyorsan történt minden, ugyanis ahogy megkaptam az oklevelem, az első utam a MAC Cosmeticshez vezetett, leadtam a jelentkezésemet, ahogy a mesterem javasolta. Két hét múlva már az üzletben dolgoztam és máig úgy gondolom, hogy ennél jobb helyen nem kezdhettem volna a szakmát. Rengeteg lehetőségem volt a gyakorlásra és a fejlődésre, továbbképzéseken vehettem részt, tanultam a többi lánytól. Ezzel egy időben elkezdtem szabadúszó munkákat is vállalni (fotózások, esküvők és persze versenytáncosok) és 2 év után a volt sminkiskolámban is elkezdtem tanársegédkedni.

Mik voltak az eddigi legkedvesebb munkáid? Ki tudnál emelni párat?

Hirtelen rengeteg boldog pillanat jut eszembe és mindegyik annyira különböző. Mindig is arra vágytam, hogy változatos munkám legyen, nap mint nap valami mást alkothassak, ezért minden smink területbe belekóstoltam az elmúlt évek során. Arra a napra tisztán emlékszem, amikor először dolgoztam élő TV adáson, a Hungary’s Got Talent tehetségkutatóban. Itt aztán jól jött a táncos múlt, és hogy volt fogalmam a vízálló sminktechnikákról. Tavaly ősszel dolgozhattam a FINA Világbajnokság megnyitó ünnepségén, ami szintén hihetetlen élmény volt.

A színpadi sminkek világában az a megtiszteltetés ért, hogy Törökgyörgy Melinda világbajnok táncosnőnk sminkjét készíthettem el, aki éveken keresztül volt a példaképem.

A kreativitásomat leginkább akkor tudom kiélni, amikor csapatban dolgozhatok tehetséges fotósokkal, stylistokkal, fodrászokkal… ezekből a projektekből kerültek ki a kedvenc portfolió fotóim/videóim. Egyik legkedvesebb tettes társam Pásztor Viktória stylist, akivel fél szavakból is megértjük egymást.

„A sminkes szakmában nincsen második esély!” - Interjú Kardos Julia sminkessel Fotó: Fliegauf Dániel, Máthé Krisztián

Nagyon boldog voltam, amikor viszontláthattam az egyik ilyen kreatív együttműködés eredményét a Marie Claire honlapján.

A legutóbbi kreatívkodásból született ez a videó.

„A sminkes szakmában nincsen második esély!” - Interjú Kardos Julia sminkessel Fotó: Simon Teodóra

Imádtam a bohém lánybúcsú témát és nagyon jól szórakoztunk mindannyian a forgatás alatt. Ezeken a napokon nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy azzal foglalkozhatok, amit imádok.

„A sminkes szakmában nincsen második esély!” - Interjú Kardos Julia sminkessel Fotó: eskuvoidivat.net

Végül mindenképp a kedvenc pillanatok közé sorolnám Náray Tamás „Snow ballerinas” divatbemutatóját. Profi modellekkel dolgozni mindig hálás feladat, nem is beszélve a csodálatos ruhakölteményekről.

Mik voltak a legnagyobb kihívások számodra eddigi karriered során?

Eleinte azzal küzdöttem, hogy nem igazán voltak szakmabeli kapcsolataim. Nem ismertem fotósokat, esküvő szervezőket, menedzsereket stb., így csak arra számíthattam, hogy a tudásomnak köszönhetően, ajánlás útján idővel egyre többen találnak meg.

A sminkes szakma stresszes része az, hogy nincsen második esély. Ha valaki felkér, hogy készíts neki sminket (legyen ez magánszemély vagy akár tv producer), egyetlen esélyed van bebizonyítani, hogy jó vagy.

Rá kell érezned az adott modell arckarakterére, személyiségére, figyelembe kell venned a körülményeket (nem mindegy, hogy HD kamera felvételre készül vagy például egy nyári kültéri fotózásra) és mindemellett szimpatikus benyomástkell tenned, hogy jó emlék legyen számára a veled töltött idő. Én mindig igyekszema maximumot nyújtani és szerencsére majdnem csak pozitív visszajelzéseket kapok – ennek ellenére sokszor éreztem/érzem úgy, hogy képtelenség elérni a magam elé kitűzött célokat.

Szintén folyamatos kihívást jelent, hogy a kozmetikai ipar nagyon gyorsan fejlődik, minden nap jelenik meg egy új termék, ami talán többet tud, mint amit jelenleg használok. Nagyon szeretek utána olvasni az újdonságoknak, de tény, hogy rengeteg időt vesz el a napjaimból.

Honnan szerzel inspirációt? Vannak sminkes példaképeid?

Szinte 100%-ban az Instagramnak köszönhetem a mindennapi inspirációmat és annak a rengeteg tehetséges sminkesnek, akiket követek. A legnagyobb példaképem Hung Vanngo (@hungvanngo), aki rengeteg hírességgel dolgozik együtt és a munkái egyszerűen lenyűgözőek. Rajta kívül még Nikki Wolffot (@nikki_makeup) és Olga Tominat (@tominamakeup) emelném ki.

Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?

„A sminkes szakmában nincsen második esély!” - Interjú Kardos Julia sminkessel Rengeteget változott a stílusom az elmúlt években. Érdekes, hogy az erős színpadi sminkek világából indultam, mostanra mégis a natúrabb hatás híve lettem. Nagyon szeretem a ragyogó, szatén fényű bőrhatást, a highlightereket és persze a kontúrozást. Számomra a tökéletes kontúr árnyalat megtalálása és az arcforma kielemzése olyan, mint egy izgalmas játék. A szemhéjon meleg tónusú szemhéjpúdereket használok általában (persze koncepciótól is függ), megnyújtva, mandula formában satírozva és nagy hangsúlyt fektetek a szempillákra.

A kedvenc trükköm a feles műszempilla, ami természetes hatású, mégis ad egy cicás ívet a szemnek. A szemöldök formázásról órákig tudnék mesélni, megállás nélkül tökéletesítem a technikámat, hogy minél természetesebb hatású, szálas szemöldököt tudjak festeni. Az ajkakon leginkább a nude árnyalatokat szeretem, és enyhén vastagabbra kontúrozom a formát. Ez az én receptem.

Mi a kedvenc smink trükköd? Van olyan technika, amit minden egyes arcon alkalmazol?

„A sminkes szakmában nincsen második esély!” - Interjú Kardos Julia sminkessel

Az arc formázásánál mindig játszom a krémes és púderes termékek kombinálásával. Van egy kedvenc krémes highlighterem, ezt viszem fel először az alapozó után az ujjbegyemmel (így emelem ki az arc bizonyos részeit) és csak ez után kezdek púderezni azokon a területeken, ahol árnyékolni szeretnék, vagy ahol esetleg bőrhibát kell eltüntetnem. Ez a technika minden arcon működik.

Highlight: Marc Jacobs – Dew Drops Coconut Gel Highlighter
Púder: Charlotte Tilbury – Air Brush Flawless Finish Skin Perfecting Micro-Powder

Mi lenne az az egy termék, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?

Erre a kérdésre egyetlen felelősségteljes válasz létezik: egy 50 faktoros fényvédő krém. De őszinte leszek… ha a szívemre hallgatok, akkor mindenképp egy barackos árnyalatú korrektort vinnék magammal a szemem alatti karikákra.

Említetted, hogy nem érted még el a kitűzött céljaidat. Mik lennének ezek?

Valószínűleg mindig ezt fogom mondani, bárhol is tartsak éppen a karrierem során. Nagyon kritikus vagyok magammal szemben és folyamatosan arra koncentrálok, hogy miben tudnék fejlődni. A jövőben szeretnék elsősorban a divatfotózásokra és az alkalmi sminkekre koncentrálni. Nagyon izgatott vagyok, mert nemrég Los Angelesből kerestek meg izgalmas jövőbeli lehetőségekkel, ami maga lenne a megvalósult álom.

„A sminkes szakmában nincsen második esély!” - Interjú Kardos Julia sminkessel Fotó: Buknicz Tímea

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást